Güncel

İHD F Oturumu: Ağır hasta tutsak Hanife Arslan serbest bırakılsın!

Bu haftaki “F Oturumu” eyleminde yürüyemeyen ve acil ameliyat olması gereken 80 yaşındaki ağır hasta tutsak Hanife Arslan’ın sağlık durumuna dikkat çeken İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, "Tahliyesi için pişmanlık dayatılıyor. Hanife Arslan tahliye edilmeli" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta düzenledikleri “F Oturması” eyleminin 617’ncisini dernek binası önünde gerçekleştirdi.

Eylemde Van T Tipi Hapishanesi’nde tutulan 80 yaşındaki ağır hasta tutsak Hanife Arslan’ın durumuna dikkat çekildi.

“Tedavi haktır engellenemez” ve “Hasta mahpus Hanife Arslan serbest bırakılsın” pankartlarının açıldığı açıklamada sık sık, “Hanife Arslan serbest bırakılsın” ve “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır” sloganları atıldı.

Açıklamayı, İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu Hatice Onaran okudu.

Hapishanelerde yaşanan hak ihlallerinin hasta tutsakların iyileşmesine engel olduğunu belirten Onaran,  Arslan’ın durumunu paylaştı. Onaran, Arslan’ın Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), diyabet, mide, kalp, tansiyon, eklem gibi hastalıklarını sıralayarak, ciddi sağlık sorunları yaşadığını aktardı.

Onaran, Arslan’ın kızından aldığı bilgileri paylaşarak, “Arslan engellilere uygun olmayan koğuş tuvaletinde düştü ve sonucunda dişleri kırıldı. Önceleri bu durumu görmezden gelen idare bu konuda kamuoyu oluştuktan sonra, tuvalete klozet yaptırdı ve Arslan’ı doktora götürdü. Klozete rağmen hareket kısıtlılığı ve yoğun ağrı şikâyeti nedeniyle tuvalete gitmekte çok zorlanan Arslan, tuvalete gitmemek için yemek yemekten kaçınıyor ve bu nedenle beslenmesi bozuldu. Görüşe tekerlekli sandalye ile gelebilen Arslan, rahatsızlıklarının artması üzerine geçen Pazartesi günü hastaneye kaldırıldı ancak, hareket güçlüğü olmasına rağmen tekerlekli sandalye talebi kabul edilmedi” diye belirtti.

Onaran, Arslan’ın sağlık durumuna ilişkin şunları paylaştı: “Doktor 5 yıl önce olması gereken ameliyatı hemen olması gerektiğini söylemiş. Arslan hapishanede olduğu için, ‘kimseye yük olmak istemiyorum, bu yüzden ameliyat olamam’ demiş. Arslan’ın kızı ‘Anneme pişmanlık dayatılıyor, kabul etmediği için serbest bırakılmıyor’ dedi.” Arslan’ın cezaevi koşullarında  yeterli tedavi ve bakım sağlanamayacağı için ameliyat olmadığını belirten Onaran, hastalık nedeniyle serbest bırakılması için pişmanlık göstermeye zorlandığını söyledi.

Onaran, Arslan’ın sağlık ve yaşam hakkının korunabilmesi için serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu