GüncelManşet

Çorum’da Kaypakkaya korkusu: “İbrahim’in cesareti ve direnişi kazanacak!”

Çorum/Ankara: 18 Mayıs İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer ve Dörtler’i anma etkinlikleri kapsamında bugün Çorum’da Kaypakkaya’nın mezar başında bir anma gerçekleştirmek için Ankara’dan otobüs kaldırıldı. Çorum-Sungurlu girişinde jandarma tarafından otobüs durdurularak anma engellenmek istendi.

18 Mayıs 1973’te ölümsüzleşen komünist önder İbrahim Kaypakkaya’nın mezar başı anması  için Ankara’da yola çıkan otobüs Çorum-Sungurlu girişinde jandarmalar tarafından durduruldu.

 

Valilik, Bakanlık ve hakimler yoğun(!): Mezarlık 31 Mayıs’a kadar yasakladı!

Valilik’ten, İçişleri Bakanlığı’ndan ve iki sulh ceza hakimliğinden verilen talimata göre 31 Mayıs tarihine kadar Çorum-Karakaya ve İbrahim Kaypakkaya’nın mezarının olduğu mezarlığa giriş çıkışların yasaklandığını bildiren jandarmalar İbrahim Kaypakkaya’ya dair bireysel ya da herhangi bir toplulukla yapılmak istenen hiçbir anma ya da ziyarete izin verilmeyeceğini söyledi.

 

Önce GBT sonra flamalara gözaltı!

Kitlenin kimliklerini alarak GBT yapan jandarmalar, aracın aranmasından sonra geri dönülebileceğini söylediler. Devlet, Sungurlu’dan sonra ve mezarlık girişinde olmak üzere iki arama noktası ve üçüncü arama noktasındaki kolluk kuvvetlerine ve TOMA’lara müdahale etme, direkt gözaltı işlemi yapma şeklinde saldırıları kullanarak anmanın yapılmasını engellemek adına bütün imkanlarını kullandıklarını ortaya sermiş oldu.

Tüm bunlara rağmen anmayı düzenleyen kurumlar ikinci arama noktasından da geçerek mezarlık girişini zorlama kararı aldı.

GBT’ler ve üst aramalarından sonra aracın aranmasına geçildi. Önce “araçta bulunan flama ve pankartları geri almak istiyorsanız bu noktadan geri dönün” diye tehditle pazarlık yapmaya çalışan jandarma kitlenin tepkisi karşısında Çorum Savcılığı’ndan aldığı anlık talimatla İbrahim Kaypakkaya’nın resimlerinin olduğu flamalara ve pankartlara el koyacağını söyledi!

Kitlenin giderek artan öfkesi ve tepkisi karşısında tüm flama ve pankartla el koyduklarını, İbrahim Kaypakkaya’nın resimlerinin olduğu ve daha önce hiçbir yasaklama bulunmayan DHF ve Partizan flama ve pankartlarını geri vermeyeceklerini söylediler.

Kurumlar bulundukları arama noktasında açıklama yapma kararı almaya çalışırken jandarmalar üstü kapalı tehditkar bir biçimde, otobüse binilmediği durumda yeni bir talimatla herkesi gözaltına alabileceklerini söylediler. Çorum mezar başı anmasına şehit analarının da gelmiş olmasından dolayı gözaltı yapılmasını engellemek için otobüse binilerek Ankara’ya dönüldü.

Çorum’dan Ankara’ya dönerken otobüs içerisinde Çorum’daki keyfi uygulamaya,  Ankara Yüksel Caddesi’nde devletin İbrahim Kaypakkaya korkusunu teşhir etmek amaçlı bir eylem yapılacağına dair canlı çağrı yayını yapıldı.

 

“İbrahim’in cesareti ve direnişi kazanacak!”

Ankara Yüksel Caddesi’nde yapılan açıklamada “Bugün 18 Mayıs İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer ve Dörtleri anma etkinlikleri kapsamında Çorum’a İbrahim’in mezarı başına gitmek için yola çıktık. Fakat girişte devletin İbrahim Kaypakkaya korkusu mezar başı anmamızı engellemek adına tüm hukuki kanallarını seferber etmesiyle kendisini gösterdi” denilerek daha önce yasaklamanın olmadığı fakat üzerinde Kaypakkaya’nın resimlerinin olmasıyla yasaklı haline getirilen flamaların, pankartların gözaltına alındığı ifade edildi.

OHAL’in devlet için en iyi baskı, saldırı yönteminin KHK’lar ve anlık talimatlarla yasaklamalar olduğu vurgulanan açıklama “Dün zindanlarda bedeni parça parça edilmesine rağmen ser verip sır vermeyen İbrahim Kaypakkaya’nın cesareti ve direnişini sahipleniyoruz, sahiplenmeye devam edeceğiz. Devletin elinden geleni ardına koymayarak pratiğini sergilediği İbrahim Kaypakkaya korkusu karşısında bizler İbrahim’in yoldaşları, ardılları ve dostları olarak onu anmaya devam edeceğiz ve İbrahim’in cesareti ve direnişi kazanacak!” ifadeleriyle sonlandırıldı.

Açıklama sırasında “İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür”, “Kaypakkaya yaşıyor, savaşıyor”, “baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atıldı.

Eylemi örgütleyen ve katılan kurumlar şu şekilde: Partizan, DHF, Devrimci Parti, SODAP, Alınteri, Kaldıraç, AKADER, DAD, YDG, SÖH, Diren Üniversite, Dev Güç, Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği.

 

{gallery}corumda kaypakkaya korkusu{/gallery}

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu