Güncel

Tutsakların ölüm orucu eylemi 12’nci gününde

PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması talebiyle hapishanelerde 15 tutsağın başlattığı ölüm orucu eylemi 12’nci gününe girerken, dün 2’nci grupta yer alan 15 tutsağın ölüm orucu eylemi de 2’nci gününde sürüyor.  

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle hapishanelerde açlık grevinde olan tutsaklar eylemlerini bir üst aşamaya taşıyarak 30 Nisan’dan itibaren ölüm orucuna başladı. Van, Diyarbakır, Bakırköy ve Gebze hapishanelerinde 5’i kadın toplam 15 tutsağın ölüm orucu eylemleri 12’nci gününe girdi. Devlet yetkililerinin sessizliği ve duyarsızlığına karşı eylemlerini ölüm orucuna dönüştüren tutsaklar, “Yükselen direniş çığlıklarımızı duymayanlar ve görmeyenler bir an olsun kendi insanlığını sorgulamalıdır. Direnişimizi zaferle taçlandıracağız ve mutlaka kazanacağız” dedi.

Ölüm orucuna giren tutsakların birçoğu daha önce açlık grevinde olan isimler.

Ölüm orucunda olan ilk grup tutsağın isimleri şöyle:

Aslı Doğan: Elazığ Karakoçan doğumlu. 36 yaşında. 19 yıl hapis cezası almış ve 14 yıldır tutsak. Gebze Kadın Kapalı Hapishanesi’nde.

Zozan Çiçek: 1992 Diyarbakır doğumlu. 9 yıl 9 ay ceza alan Zozan, 3 yıla yakındır Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi’nde tutsak bulunuyor. 1 Mart’tan bu yana süresiz-dönüşümsüz açlık grevindeydi.

Nesrin Akgül: Muş Varto doğumlu. 15 Ocak’ta süresiz-dönüşümsüz açlık grevine dahil oldu. 2008 yılından bu yana tutsak olan ve 18 yıl hapis cezası alan Nesrin, şu an Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi’nde.

Şükran Aydın: Erzurumlu ve 22 yaşındayken Antep’te yakalandı, işkenceye maruz kaldı. 12 yıldır tutuklu olan Şükran, 130 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Şükran, Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi’nde.

Ardıl Çeşme: Diyarbakır Lice doğumlu. 1994 yılında müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Gebze Kadın Kapalı Hapishanesi’nde 1 Mart’ta süresiz-dönüşümsüz açlık grevine dahil oldu.

Ahmet Topkaya: Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi’nde tutsak. 1992 yılında Diyarbakır’ın Hani ilçesinde dünyaya gelen Ahmet, 2016 yılının Haziran ayında Lice ilçesi kırsalında başlatılan askeri operasyonlar sırasında yaralı olarak yakalandı. Ahmet’e, yargılandığı mahkemece 22 yıl hapis cezası verildi. Ahmet, tutuklandığı 2016 yılından bu yana Diyarbakır D Tipi Hapishanesi’nde bulunuyordu ve 1 Mart’tan bu yana da açlık grevindeydi.

Ferhat Turgay: Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi’nde tutsak. Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Ferhat, 2016 yılının Mart ayında Bağlar ilçesinde ilan edilen “Sokağa çıkma yasağı” sırasında gözaltına alınarak, çıkarıldığı mahkemece savunma yapmasına dahi izin verilmeden 22 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ferhat, 1 Mart’tan bu yana süresiz dönüşümsüz açlık grevindeydi.

Ergin Akhan: Muşlu. Diyarbakır’da 2015 yılında tutuklandı ve Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi’nde.

Enver Dönmez: Urfa Viranşehirli olan Enver Dönmez, Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi’nde tutsak. 4 yıldır cezaevinde olan Enver, “Örgüt üyesi olmak”, “Ateşli silah bulundurmak” ve “Patlayıcı madde bulundurmak” iddialarıyla 22 yıl hapis cezasına çarptırıldı. İmralı tecridine karşı 16 Aralık 2018 tarihinde süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlayan Enver, açlık grevini 136’ncı gününde ölüm orucuna çevirdi.

Abdulhalik Kaplan: Diyarbakır Liceli olan Abdulhalik Kaplan, Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi’nde tutsak.

İhsan Bulut: Aslen Siirtli olan İhsan, 27 yaşında. Van Yüksek Güvenlik Kapalı Hapishanesi’nde tutsak. 29 Ocak 2016’dan beri tutuklu olan İhsan, 1 Mart’tan bu yana süresiz-dönüşümsüz açlık grevindeydi.

Ahmet Anığı: Van Yüksek Güvenlik Kapalı Hapishanesi’nde tutsak. 1996 yılında Ağrı’da doğan Ahmet, 19 yaşında tutuklandı ve götürüldüğü Ağrı Kapalı Cezaevi’nde 12 gün tek kişilik hücrede tutuldu. 28 yıl hapis cezası verilen Ahmet, Erzurum Oltu T Tipi Hapishanesi’nde bir yıl kaldıktan sonra 2016 yılında Van Yüksek Güvenlik Kapalı Hapishanesi’ne sevk edildi. Ahmet, 1 Mart’tan bu yana açlık grevindeydi.

Özhan Ceyhan: Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde. Ölüm orucuna dahil oldu.

Vedat Özağar: Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi’nde tutsak. Kars’ın Digor ilçesine bağlı Tırmaşin köyünde doğan Vedat 26 yaşında, 17 Eylül 2015’ten beridir de tutsak. 1 Mart’tan bu yana açlık grevindeydi.

Erol Çelik: Van Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nde ölüm orucuna dahil olan tutsaklardan.

15 tutsak daha ölüm orucuna başladı

Öte yandan PKK ve PAJK’lı tutsaklar yaptıkları açıklama ile 10 Mayıs’tan itibaren 15 tutsağın daha ölüm orucuna başlayacağını duyurmuştu.  Dün, 15 tutsak daha ölüm orucuna başladı. Ölüm orucuna başlayan ikinci grup tutsakların isimleri ise şöyle:

Kandıra Hapishanesi’nden

Yaşar Cinbaş

Muhammed İnal

Diyadin Akdemir

Engin Kahraman

Bolu F Tipi Hapishanesi’nden

İbrahim Doğan

Ahmet Emin Eren

Mustafa Taştan

Patnos Hapishanesi’nden;

Sena Efe,

Burhan Şık

Faysal Atak

Şafii Kayhan

Tekirdağ 1 Nolu Hapishanesi’nden

Reşat Özdil

Tekirdağ 2 Nolu Hapishanesi’nden

Zeki Bayhan

Yılmaz Yıldız

Van Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nden

Sait Öztürk

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Diğer içerik
Kapalı
Başa dön tuşu