Kadın

İstismar tasarısına tepki: Yasalaşmasına izin vermeyeceğiz*

Jin News Kadın örgütlerinden temsilcileriyle yatığı söyleşide kadınlar örgütlerinin yasaya karşı birlikte mücadeleye devam edeceğini vurguladıklarını aktardı.

“Çocuk istismarına evlilik yoluyla af” getiren yasa tasarısının ikinci yargı paketinde yer almasına karşı kadınların tepkisi devam ediyor.
Hükümetin, Kasım 2016’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) getirdiği bir tasarıda yer alan ve kamuoyunda büyük bir tepkiye yol açan tasarı geri çekilirken, AKP tarafından yeniden gündeme getirildi. Tasarı, istismar edilen çocuk ile fail arasındaki yaş farkının 10’un üzerinde olmaması ve evlendirilmeleri durumunda verilen cezanın ertelenmesini kapsıyor.
‘HDK Kadın Meclisi’nin tasarıya karşı çalışmaları var’ 
HDK İstanbul Meclisi Eş Sözcüsü Gurbet Aydoğan, HDK Kadın Meclisi olarak bu tasarıya karşı çalışmalarının olduğunu belirterek, kadınların ortak mücadelesiyle engellenebileceğini söyledi. Böyle bir tasarıyı sadece kadınlar değil hiç kimsenin kabul edemeyeceğinin altını çizen Gurbet, “Kadın konferansında temel gündemlerimizden bir tanesi de istismara ve şiddete karşı etkin mücadele yürütmekti. Bu bizim mücadele gerekçelerimizden, varlık sebeplerimizden bir tanesi” diye konuştu.
“İnsanlar artık ‘cinsel istismara af’ ne demek biliyor”
Anarşist Kadınlar’dan Zeynep Tan, “Her ne kadar cinsel istismar suçları af kapsamında değerlendirilmeyecek” denilse de her an yargı paketinin içinden bu suçları meşru kılacak bir madde çıkabileceğini ifade etti.
Devletin bu konudaki ilk adımı olmadığını hatırlatan Zeynep, “Devleti tanıyoruz ve o yüzden de hazırlıklı olmak durumundayız.
Bu yasa tasarısı geçmesin diye geçtiğimiz seneden bu yana birçok eylem düzenlendi. Bu çaba sayesinde artık herkes ‘cinsel istismara af’  ne demek biliyor. Doğrudan devlet değilse de devletin medyasında konuşan, yazıp çizen birçok ‘profesör’ cinsel istismardan dolayı hapiste olanların çıkması gerektiğini açıkça savunuyor. Haliyle toplumdaki her bir kadına, kadın örgütüne, kadın derneklerine çok iş düşüyor.
Daha önce bedenimiz adına, yaşamlarımız adına verilmeye çalışan birçok karara ‘İzin vermeyeceğiz’ diyerek engellediğimiz gibi bu sefer de ‘çocuklarımıza cinsel şiddet uygulayanların affına izin vermeyeceğiz’ demenin kararlılığıyla hazır olmalıyız” sözlerini kullandı.
‘AKP’nin politikalarının bir sonucu’ 
HDP Kadıköy İlçe Eşbaşkanı Gül Demir, tasarının AKP iktidarının ilk günden bu yana çıkarttıkları yasaların ve uygulamaların bir sonucu olduğunu belirterek, “AKP iktidarının şöyle bir taktiği var; toplumun tepkisini ölçmek için o kadar uç bir uygulamaya kalkışıyorlar ki.
Toplumdan bir tepki aldıkları zaman geri adım atmış gibi yapıyorlar ama bir süre sonra tekrar ısıtıp önümüze koyuyorlar.
Daha önce de bu yasayla ilgili bir çalışma yapmışlardı, ama kadınların çok büyük bir tepkisi olmuştu. Aslında sadece politik olan kadınların değil tüm toplumda kadınların çoğunda muhafazakar camiadan olan kadınların da bu yasaya tepkili yaklaştıklarını gözlemledim. Bu tasarının yasalaşmasına izin vermeyeceğiz” diye kaydetti.
‘Suçlular mağdur gibi gösterilmeye çalışılıyor’ 
Kampüs Cadıları’ndan Selina Çelik de kadınların birçok ilde “Çocuk istismarının affı olmaz” sloganıyla sokaklara çıktığını hatırlatarak, “Ülkemizde cinsel istismar vakalarının son 10 yılda yüzde 700 artarak 300 bine ulaştığını gözlemliyoruz.
‘Erken evlilik mağdurları’ adı altında ortada bir toplumsal mağduriyet varmış gibi sunulmaya çalışılan şey, çocukları istismar edenlerin mağdur ilan edilmesinden başka bir şey değildir. Bu cezasızlığın çocuk istismarı suçu faillerine cesaret vereceği ve bu suçu teşvik edeceğini düşünüyoruz.
Bu istismarı aklama demektir. Çocuklar susmaz biz de susmamalıyız, onların haklarını savunmak bizim elimizde. İstismara karşı gerekli önlemleri almayanlar, gizleyenler, zemin hazırlayanlar ve istismarcıyı koruyanlar bilmelidir ki kadınlar bu yasayı kabul etmeyecekler ve sonuna kadar çocukların haklarını aramaya gideceklerdir. Failler cezalandırılıp adalet sağlanana kadar sessiz kalmayacağız” ifadelerini kullandı.
‘Bu yasa beraberinde kapsamlı saldırıları getirecektir’
Yeni Demokrat Kadın (YDK) aktivisti Sevda Erkılınç, yakın zamanda Türkiye’nin 50’den fazla ilinde “Çocuk istismarının affı olmaz” şiarıyla eş zamanlı eylemler yapıldığını hatırlatarak, bu tasarının kadınlara ve çocuklara yönelik saldırıların ciddi bir parçası olduğunu dile getirdi.
İstanbul Sözleşmesi’nin “revize” adı altında kaldırılması, 6284 yasasının uygulanmaması, revize edilmesi veya kaldırılması, nafaka hakkının gaspı, çocuk istismar faillerinin affının bir dizi saldırıyı beraberinde getirdiğini belirten Sevda, “İktidar gelebilecek tepkilerden çekindiği için içeriğini net bir şekilde ifade etmiyor ama başka bir gündemin veya yasanın arasına konularak getirilebilir. Mevcut tepkiyi parçalamak veya o tepkinin en az olduğu dönemlerde getirilmek isteniyor.
Her zaman böyle oldu.
Daha önce de savaş varken böyle bir yasa getirilmesi planlanmıştı ve Meclis’in açılışının ertelenmesi gibi bir durum söz konusu olmuştu” dedi.
Cinsel istismarın hukuka uydurularak teşvik edileceğini belirten Sevda, “Böylesi bir saldırı furyasına karşı bizler kadın hareketinin özneleri olarak beraber karşı koymalıyız” diye ekledi.
*Jin News Özel Haberidir.
Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu