Güncel

İHD, “Bağımsız Çocuk Bakanlığı kurun”

İHD İstanbul Şubesi, Eylül ve Leyla adlı çocukların cinsel istismara uğraması ve öldürülmesine ilişkin Galatasaray Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi. Açıklamada acil olarak yerine getirilmesi gereken talepler sıralanırken, öncelik olarak bağımsız çocuk bakanlığı kurulması istendi.

H. Merkezi: İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, Eylül ve Leyla adlı çocukların cinsel istismara uğraması ve öldürülmesine ilişkin Galatasaray Meydanı’nın da basın açıklaması gerçekleştirdi.

Zeytinburnu direnişçisi Kenan Güngördü, KHK ile işlerinden atılan öğretmenlerin de katılarak destek verdiği eylemde “Çocuğun cinsel istismarına ve çocuk cinayetlerine dur de” yazılı pankart açıldı. “Çocuğu koru istismarı önle”, “Çocuğu dinle cinayeti önle” sloganlarının yanı sıra, “İdam istismarı önlemez”, “Yayın yasağı koyma istismarı önleme” dövizleri de taşındı.

“Çocuğun cinsel istismarında Türkiye dünya listesinde 3’üncü sırada”

Basın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, “Son yıllarda giderek artan kayıp çocuklar, çocuk istismarı ve çocuk cinayetleri gerçeği ile yüz yüzeyiz. Çocukların korumasız bırakıldığının açık göstergesi olan bu gerçekler, ülkeyi yönetenlerin ve toplumun, çocukları koruma konusunda üzerlerine düşeni yapmadığının da kanıtı” diye konuştu.

Kaybolmasının ardından tecavüz edilerek öldürülmüş halde bulunan Eylül ve günler sonra cansız bedenine ulaşılan Leyla’nın yaşadıklarının kamuoyuna yansıması nedeniyle oluşan duyarlılık ve hadım ve idam üzerinden faile verilecek cezaya odaklı tartışmalarsa çocukların bu vahşetten korunması noktasında oldukça yetersiz olduğunu kaydeden Yoleri, “Biliyoruz ki; failin aldığı ceza değil, çocuk istismarını ve çocuk cinayetlerini daha gerçekleşmeden önlemeye yönelik etkili tedbirler kurtarır çocuğu” dedi.

Eğitim Sen tarafından açıklanan “Çocuklarımız ve Gerçekler Raporu”na göre; Türkiye’de çocuk istismarıyla ilgili dava sayısının, son 10 yılda yaklaşık 3 kat arttığına dikkat çeken Yoleri, TÜİK verilerine göre ise, son 10 yılda 482 bin 908 kız çocuğunun devletin izniyle evlendirildiğini söyledi. Son 6 yılda 142 bin 298 çocuğun anne olduğunu ve bu çocukların büyük kısmının dini nikâh ile evlendirildiğini belirten Yoleri, çocuğun cinsel istismarında Türkiye’nin dünya listesinde 3 ‘üncü sırada olduğunu da hatırlattı.

“Yılda ortalama 17 bin istismar davası açılıyor”

Adalet Bakanlığı’nın 2015 verilerine göre de yılda ortalama 17 bin istismar davası açıldığını hatırlatan Yoleri, bu davaların yüzde 45’inin mahkûmiyetle sonuçlanmadığını ifade etti. Yoleri açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi; “115 hamile çocuk vakasını ortaya çıkartan Kanuni Sultan Süleyman hastanesi çalışanı İ. Nergis hakkında sürgün ve soruşturma kararı verilmesi, çocuk ve kadın haklarıyla ilgili verilen komisyon kurulmasına dair önergenin AKP ve MHP oylarıyla ret edilmesi, Ensar Vakfı olaylarından sonra dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema RAMAZANOĞLU’nun ‘bir kereden bir şey olmaz’ ve ‘tecavüze uğrayan kadınlar doğursun, devlet bakar’ diyen eski sağlık bakanı Recep AKDAĞ’ın söylemleri devletin çocuk istismar ve ihmaline bakış açısını ortaya koymaktadır”

Yoleri ardından taleplerini şöyle sıraladı;

Çocuğu, temel haklarının yanında, hakkındaki kararlara katılma hakkı olan bir birey olarak kabul edin.

Kadın ve çocukların yoksullaşmasının önüne geçin.

Çocuğun, Uluslararası sözleşmeler, Anayasa ve yasalardan kaynaklı haklarını kullanabilmesini güvence altına alın.

Yasal mevzuatta yer alan ve çocuk istismarını meşrulaştıran ve teşvik eden düzenlemeleri kaldırın. Mevzuatı çocuk hakları ve insan haklarına uygun hale getirin.

Bağımsız bir Çocuk Bakanlığı kurun.

Çocukların uğradıkları hak ihlallerini araştırmak için TBMM de daimi bir komisyon kurun.

Çocukları ailede, okulda, sokakta olumsuzluklardan koruyacak önlemleri alın ve uygulayın.

Anne-babalar ve toplumu, sağlık, cinsel sağlık ve çocukların haklarını koruma yöntemleri konusunda eğitin.

Sosyal hizmetleri artırın ve çocukları istismardan koruyucu mekanizmaları kurun.

İstismar suçu işlemiş derneklerin, kurumların, yurtların ve ailelerin hukuktan kaçmasının önüne geçin.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu