Güncel

HDP’ye katliam yapmaya giden Sütçü’nün ilk duruşması Haziran’da

HDP Bahçelievler İlçe Örgütü’ne katliam yapmaya giden Muhammed Eren Sütçü hakkında 4 yıl 3 aya kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianame Bakırköy 7. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bahçelievler İlçe Örgütü binasına giderek katliam yapmak isteyen fail Muhammet Eren Sütçü hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “kasten yaralama”, “silahla tehdit” ve “hakaret” suçlarından hazırlanan iddianame Bakırköy 7’inci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede fail Muhammet Eren Sütçü hakkında 4 yıl 3 aya kadar hapis cezası istendi. İddianameyi inceleyen mahkeme ilk duruşma tarihini 7 Haziran olarak belirledi.

Mahkeme failin ilk tutuk incelemesini de görerek fail Muhammet Eren Sütçü’nün tutukluluğu yönünde karar verdi. Mahkeme tutuk incelemesinde ayrıca fail Muhammet Eren Sütçü’nün İstanbul Adli Tıp Kurumuna sevk edilmesine, iddianameye konu olan suçlar ve suç tarihi bakımından cezai ehliyetinin bulunup bulunmadığı hususunda rapor düzenlenmesine karar verdi.

Mart ayında Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, ilçe binasına iki silah ve kesici aletle katliam yapmaya giden fail Muhammet Eren Sütçü hakkında, “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan kovuşturmaya yer olmadığına dair ek karar verilmişti. Katliam girişimine ilişkin fail hakkında, “silahlı terör örgütleri ile bağlantılı şeklide bu eylemi gerçekleştirdiği yönünde suç şüphesi oluşması” nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığı, “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan fail Muhammet Eren Sütçü hakkında soruşturma başlatmıştı. Ancak iddianameye göre, “İstihbarat Şube Müdürlüğü, MİT İstanbul Bölge Başkanlığı, tüm iller ve Terörle Mücadele Daire Başkanlığının” yaptığı arama sonucunda failin, “silahlı terör örgütüne üye olma” suçunu işlediğine dair delil bulunmaması ve katliam girişimine ilişkin “yeter” derecede şüphe doğuracak nitelikte delil bulunmaması gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına dair ek karar vermişti.

İddianamede fail Muhammet Eren Sütçü’nün emniyet ve savcılık ifadelerine de yer verilmişti. Fail, internet üzerinden tanışarak ilişkilendiği birçok kişiden birinin, kendisini “vatansever milliyetçi kişilerden” oluşan bin 500 kişilik bir WhatsApp grubuna davet ettiğini söyleyerek, grubun amacının “gündemde olan konular hakkında paylaşımlar yapmak” olduğunu öne sürmüştü. Fail daha sonra grup yöneticisinin tutuklanması nedeniyle gruptan ayrıldığını iddia etmişti. Fakat failin grupta tanıştığı kişiler ile ilişkisinin sürdüğü tanıkların verdiği beyanlarda ortaya çıkmıştı. Savcılığın bu WhatsApp grubu üzerinde bir araştırma yürütmediği, ne amaç ile kurulduğu, hangi faaliyet duyurularını barındırdığı gibi detaylar da iddianamede yer almamıştı. Söz konusu “Gençlik Genel Ülkü Ocakları” isimli grubun yaptıkları da soruşturmaya değer görülmemişti.

Daha önce iddianame İstanbul 39’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilmiş ancak Bahçelievler’in Bakırköy Adliyesi adli yargı çevresinde bulunmamasından mahkeme yetkisizlik kararı vermişti. Bunun üzerine dosya Bakırköy Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu