Güncel

İstanbul’da 9 gazetecinin tutuklanmasına tepki: “Özgür basın baş eğmez”

MKGP ve DFG, 9 gazetecinin tutuklanmasına karşı Şişhane Meydanı'nda bir araya geldi

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 25 Ekim günü Ankara merkezli 9 kentte yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 11 gazeteciden 9’unun tutuklanmasına ilişkin İstanbul’da bir araya geldi.

Eylem öncesi polis meydanı ablukaya aldı. Şişhane Meydanı’nda yapılan eylemde “Özgür basın baş eğmez” yazılı pankart açıldı.

Eylemde “Özgür basın baş eğmeyecek”, “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz” ve “Susma haykır, haber alma haktır” sloganları atıldı.

Açıklamayı Jinnews muhabiri Nışmiye Güler okudu.

Açıklamada şunlar söylendi:

Türkiye’de cumhuriyetin 99’uncu yıldönümünün karşılandığı 29 Ekim günü sabaha karşı Mezopotamya Ajansı Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, muhabirleri Deniz Nazlım, Selman Güzelyüz, Berivan Altan, Hakan Yalçın, Emrullah Acar ve Ceylan Şahinli; JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer sessiz sedasız bir şekilde tutuklandı. 9 arkadaşımız ile aynı tarihlerde Diyarbakır’da gözaltına alınan Jinnews muhabiri Derya Ren de kesinleşmiş cezası olduğu gerekçesi ile tutuklandı.

Bu tarihin seçilmesi kuşkusuz tesadüf değil. 29 Ekim 2016’da Kürt özgür basının ajansları ve gazeteleri gece yarısı çıkarılan KHK ile kapatılmıştı. 6 yıl sonra bu kurumlarımızda çalışan 9 arkadaşımızın yaptıkları haberler, çalıştıkları ajanslar, dernek üyelikleri ve seyahatlerinden “suç” üretilmeye çalışılıp tutuklanmalarına hükmedildi. Bu, her fırsatta demokrasi naraları atan ve ülkede ifade özgürlüğü olduğunu savunan ama demokrasiyi ve ifade-haber alma özgürlüğünü ayaklar altına alan AKP-MHP iktidarının en büyük çelişkilerinden biridir. Kuşkusuz yargının 9 arkadaşımızı tutuklaması siyasi bir kararın ötesinde değildir.

Yine arkadaşlarımızın derneğimize olan üyeliklerini suçlama konusu yapan ve derneğimizi kriminalize etmeye çalışan Ankara Emniyeti’ne ve buna alet olan savcılara da sesleniyoruz: Suç işliyorsunuz. Derneğimiz tamamıyla yasal olup, her türlü vergilerini veren bir kurumdur. Arkadaşlarımızı tutuklamaya yeterli delil bulamayıp, derneğimiz üzerinden suç üretme çabanız da nafiledir.

Güler açıklamanın sonunda şunları söyledi: “Büyük bedeller vererek, bugünlere gerçeklerden asla taviz vermeyerek gelen Özgür Basın’ın kalemi iki yakalarını bırakmayacaktır. Tüm gazetecilere ve meslek örgütlerine çağrımızdır; biz değil iktidar korksun, gelin bu saldırıları hep birlikte mücadele ederek boşa çıkaralım. Tüm gazetecilere özgürlük diyoruz, özgür basın susturulamaz. Özgür basın baş eğmez.”

Açıklamanın ardından Mezopotamya Ajansı’ndan Cemil Erdoğdu söz aldı. TGS Başkanı Gökhan Durmuş ve HDP milletvekili Musa Piroğlu da konuştu.

Eylem, “Hakikat susturulamaz” denilerek sona erdi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu