Ekoloji

29 Kasım’da 4. Küresel İklim Grevi gerçekleşecek

29 Kasım’da bir kez daha iklim için greve gidilecek. Dördüncüsü gerçekleştirilecek olan iklim grevinde Black Friday (Kara Cuma) protesto edilecek, iklim için adalet istenecek.

İklim krizine karşı mücadele sürüyor. 15 Mart, 24 Mayıs ve 20 Eylül’ün ardından 29 Kasım’da küresel iklim grevi düzenlenecek.

29 Kasım’ın eylem günü seçilmesi için iki neden var. Biri kapitalizmin dayattığı tüketim çılgınlığının bir parçası olan Black Friday (Kara Cuma) gününü protesto etmek, diğeri ise 2 Aralık’ta Madrid’de başlayacak İklim Değişikliği Zirvesi (COP25) öncesi devletlere baskı yapmak.

Dünyanın dört bir yanında yapılacak eylemlerde küresel iklim adaleti talebi yükseltilecek hem de kapitalizmin dayattığı küresel tüketim çılgınlığı protesto edilecek.

29 Kasım’da yapılması planlanan etkinlikler şöyle:

-12.30: Yokoluş İsyanı Türkiye Şişli’de aşırı tüketime karşı bir “Yokoluş İsyanı Kreasyonu” düzenlenecek.

-17.00: Gelecek İçin Cumalar Türkiye Kadıköy TAK’ta buluşarak “#KaraCuma’ya karşı #YeşilCuma” şiarıyla takas şenliği düzenleyecek. Şenlik’te konserler de olacak.

-17.30: Antikapitalist öğrencilerin çağrısıyla biraraya gelecek olan öğrenciler Kadıköy Süreyya Operası önünde iklim için okul grevi ve bir basın açıklaması yapacak.

Black Friday nedir?
Şükran Günü’nden sonra gelen ilk cuma günüdür. Mağazalar çok erken saatte açılır ve geç kapanırlar. Bugün beklenmedik derecede indirimli satış yaparlar. Son yedi yıl içinde, bu günde indirim yapan şirketlerin kârları sürekli artmıştır. Bu alışveriş gününe tarihte ilk defa 1961 yılında gazetelerde Black Friday olarak bahsedilmiştir. O günde, Philadelphia’da, alışverişten dolayı oluşan yoğun trafik ve zorluklar nedeniyle bu isim verilmiştir. 2011 yılından sonra bazı mağazalar Black Friday gününde 24 saat hizmet verme kararı aldı. (Haber Merkezi)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu