Güncel

Boko Haram 500 kadını kaçırdı

H. Merkezi: IŞİD’e bağlılık yemini eden Boko Haram yüzlerce kadın ve çocuğu kaçırdı.

Bild gazetesi yaptığı açıklamada Boko Haram’ın, Nijerya’nın kuzeyindeki Damasak kentinde 50’ye yakın kişiyi öldüren Boko Haram‘ın, 500’e yakın kadın ve çocuğu ise kaçırdığını yazdı.

Boko Haram katliama devam ediyor

Nijerya’nın kuzeydoğusunda katliamlarıyla gündemde olan Boko Haram örgütü yüzlerce kadın ve çocuğu kaçırdığı yazdı, haberi Nijerya Ordusu’ndan bir yetkilinin doğruladığı belirtildi.

 3,5 aylık bir işgalden sonra kurtarılan Damassak kentinde en az 500 kadın kaçırılırken, 50 kadının da katledildiği bildiriliyor.

Ülkenin kuzeydoğusunda Boko Haram işgalinde olan bölgelerin kurtarılması için Nijerya ordusu tarafından başlatılan operasyona komşu ülkeler Çad ile Nijer orduları da katılıyor. Damassak kentinde kaçırılan yüzlerce kişinin yanı sıra onlarca kişinin de katledildiği ortaya çıkmıştı. Damassak’da geçtiğimiz günlerde bir nehir üzerindeki köprünün altında katledilen yaklaşık 100 kişinin cenazelerine ulaşılmıştı.

Boko Haram kimdir

2002’de kurulan Boko Haram 2009’da İslam devleti kurmak için Nijerya’da silahlı eylemlere başlamış, geçen yıl ülkenin kuzeydoğusundaki birçok köy ve kasabada egemenlik sağlamıştı.

Nijeryalı Milletvekili Maina Maaji Lawan, Boko Haram’ın Borno eyaletinin yüzde 70’ini kontrol ettiğini açıkladı.

Baga şehri Boko Haram’a karşı mücadele için stratejik öneme de sahipti. Nijerya, Çad ve Nijer’in oluşturduğu askeri koalisyonun birlikleri burada bulunuyorlardı. Ancak saldırıların başladığı sırada bölgede sadece Nijerya askerlerinin olduğu tahmin ediliyor.

Üç ülkenin 1998’de oluşturduğu koalisyonun o dönemdeki amacı Çad nehrindeki kaçakçılık faaliyetlerini engellemekti. Ancak Boko Haram’ın güçlenmesiyle birlikte koalisyon da örgütü hedef almaya başlamıştı.

Boko Haram saldırıların yoğunlaştığı Borno dahil toplam üç eyalette 2013’ten bu yana olağanüstü hal uygulaması var.

Boko Haram’ın 2014 Nisan’ında 200’den fazla kız öğrenciyi kaçırması uluslararası çapta tepkiye neden olmuştu.

Bilindiği gibi örgüt bu ayın başında IŞID’e bağlılığını bildirmişti.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu