Güncel

Ölüm döşeğinde tahliye edilen hasta tutsak 51 gün sonra hayatını kaybetti

Ağır hasta tutsak Abdulhalim Kırtay, 30 yıllık tutsaklığın ardından ölüm döşeğindeyken tahliye edildikten 51 gün sonra hayatını kaybetti.

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) ağır hasta tutsaklar listesinde yer alan ve 22 Mart’ta tahliye edilen 30 yıllık tutsak Abdulhalim Kırtay, bu sabah yaşamını yitirdi.

Kırtay’ın cenazesinin, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan Yeniköy Mezarlığı’nda defnedileceği öğrenildi.

Ne olmuştu?

Abdulhalim Kırtay, Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde 1993’te gözaltına alındı. Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından “devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmaktan” ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Kırtay, Rize, Siirt, Van, Diyarbakır, Urfa, Kırklareli, Yozgat, Ahtep, İzmir gibi birçok hapishaneye sürgün edildi. Hapishanede çeşitli hastalıklara yakalanan Kırtay, 3 defa fıtık ameliyatının yanı sıra ileri derecede prostat, diyabet, yüksek tansiyon ve hemoroit hastalıklarıyla mücadele etti. Kırtay, Kasım 2022’de İzmir Menemen Devlet Hastanesi’nde, 4 gün boyunca elleri kelepçeli bir şekilde tedavi edildi.

Kırtay, 30 yılın ardından hastalıkları ilerlemiş bir durumdayken 22 Mart’ta tahliye edildi. Balıkesir Burhaniye T Tipi Hapishanesi’nden tahliye edilen Kırtay, sonrasında birçok kez fenalaştı ve hastaneye kaldırıldı. (MA)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Diğer içerik
Kapalı
Başa dön tuşu