GüncelManşet

Egemenlerin kar dalaşı işçiye işsizlik getiriyor

Zonguldak: Devletin çıkarmış olduğu torba torba yasalar her halükarda işçiye daha fazla açlık daha fazla işsizlik getiriyor. Halka allayıp pullayıp sundukları yeni çıkan torba yasanın ilk kurbanları ise maden işçileri oldu. Maden ocaklarından başka insanlara doğru düzgün ekmek kapısı olmayan Zonguldak’ta, özel sektör patronları yeni çıkan torba yasadan kaynaklı “mağdur” oldukları için maden ocaklarını kapatmak istiyorlar. Zonguldak’ta ilk işsizler ordusunu, dört bin beş yüz maden işçisine ekmek kapısı olan HEMA maden şirketi oluşturmak istiyor. HEMA yönetimi, işçilere vardiya çıkışında artık ocakları kapatacaklarını bir daha madene gelmelerine gerek kalmadığını söylerler. Bunun üzerine işten atılan maden işçileri Ankara’ya yürüme kararı alırlar. Bizlerde Özgür Gelecek gazetesi olarak bu süreçte işçilerin yanında olmak ve sorunlarına bir parça olsun çözüm olabilmek için düştük Zonguldak yoluna. Fakat bizler daha Zonguldak’a varmadan işçilerin bağlı olduğu Maden İşçileri Sendikası (GMİS), HEMA şirketi ve (TTK) Türkiye Taşkömürü Kurumu işçileri ikna ederek yürüyüşten vaz geçirmişlerdi. Tabi bu işçilerin ve medyanın bildiği gerçekler.

Birde işin görünmeyen yüzü var!

Aslında buraya geldikten sonra işin hiçte öyle olmadığını öğrendik. İlk olarak, Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Eğitim ve Teşkilatlandırma Sekreteri Osman Tutkun ile görüştük. Aldığımız bilgilere göre TTK ile HEMA şirketi arasındaki bir anlaşmazlıktan ötürü bu kadar işçi işsiz kalmakla karşı karşıya kalmış. HEMA şirketi kira sözleşmesi dolup TTK’ya kirayı ödeyemediği için TTK’dan biraz süre ister fakat TTK bu süreyi vermez. Bunun üzerine işçileri işten çıkartan HEMA şirketi işçilerle TTK’yı karşı karşıya getirerek kendine rant alanı açmaya çalışır. “Suyu bulandırıp balıkları tutmak” isteyen HEMA şirketinin planları işçiler ayaklandıktan sonra işlemeye başlar. Sendika ise, işçilere sorunu masa başından çözmeye çalışacaklarını ve eğer çözemezlerse o zaman Ankara’ya birlikte yürüyeceklerini söyleyerek işçileri ikna eder. İşçilerin gücünden korkan HEMA şirketi ise işçileri işe geri alır fakat işçilerin işten çıkarılma tehlikesi devam etmektedir.

Bizler Özgür Gelecek gazetesi olarak Zonguldak’taki maden ocaklarının etrafına “ örülen geniş güvenlikleri” aşmaya çalışarak maden işçilerinin sorunlarını ve taleplerini sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

[widgetkit id=874]

 

 

 

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu