Güncel

Erdoğan’ın Cemevi hamlesine Alevi örgütlerinden tepki

Tayyip Erdoğan'ın Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulacağına dair yaptığı açıklamaya cevap veren Alevi örgütleri “Açıklanan paket ne demokratiktir, ne de müjdedir. Aksine bu paket Aleviliğin şimdiye kadar devlet gücüyle soluksuz bırakılmasının yeni bir aşamasıdır” dedi.

Tayyip Erdoğan’ın Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulacağına dair yaptığı açıklamanın ardından Alevi örgütleri Garip Dede Cemevi’nde açıklama yaptı.

Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekler Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin ortak açıklamasında “Açıklanan paket ne demokratiktir, ne de müjdedir. Aksine bu paket Aleviliğin şimdiye kadar devlet gücüyle soluksuz bırakılmasının yeni bir aşamasıdır” denildi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe’nin okuduğu ortak açıklamada açıklanan paketin ne bir müjde ne de demokratik olduğu ifade edildi. Aleviliğin şimdiye kadar devlet gücüyle soluksuz bırakılmasının yeni bir aşaması olduğunu ifade eden Aleviler, “Alevi toplumunda bunun bir karşılığı yoktur, beyhude bir çabadır” dedi.

Erdoğan’ın dedelerin devlet kadrosuna alınıp maaşa bağlanacağına ve Cemevlerinin faturalarının devlet tarafından ödeneceğine de değinen Aleviler, “Alevilerin sorunları ne Cemevleri’Anin elektrik, su sorunu, ne imar sorunu, ne de dedelerimize ulufe diye dağıtılacak maaş sorunudur” dedi.

Açıklamada Cemevleri’nin ibadethane sayılmasına ilişkin bir adım atılmadığı ifade edilirken inkârın sürdüğünü ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı bir birimin oluşturulacağına da değinen Aleviler, bu zamana kadar kendilerinin zorluklarla kurdukları cemevlerinin yönetiminin bakanlık bünyesindeki birime devredilmesine “Alevi dinselliğine yönelik darbe ve el koyma girişimidir” dedi.

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu