DünyaGüncel

ÖZEL HABER | İran’dan kadın protestocu: Sesimizi duyurun!

Tahran ve İsfahan’dan görüntüler gönderen kadın protestocu, ‘İran halklarının ilk defa bu kadar umutlu’ dedi.

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Jîna Amini’nin örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından katledilmesinin ardından başlayan protestolar sürüyor.

İran İnsan Hakları Merkezi yayımladığı en son raporda, İran ve Rojhilat’ta devam eden protesto gösterilerinin başlangıcından bu yana 156 bölgede ve aynı zamanda 143 üniversitede protestoların gerçekleştiğini kaydettiklerini bildirdi.

Öte yandan rejiminin protestoculara doğrudan saldırısında aralarında 62 çocuğun bulunduğu en az 448 kişinin katledildiğini de aktaran İran İnsan Hakları Merkezi, şimdiye kadar 565’i üniversite öğrencisi, 110’u çocuk 18 binden fazla kişinin gözaltına alındığını da belirtti.

İran İnsan Hakları Merkezi, protestolara dair tutulan raporlarda yer edinen rakamların ‘minimum’ olduğunu da not düştü.

‘Dışarıya aktarılan bilgilerde çok fazla kirlilik var’

Gazetemize ulaşan ve seslerinin duyulmasını isteyen kadın protestocu, internet kesintileri hem de protestocuların güvenliğinden kaynaklı dışarıya aktarılan bilgilerde çok fazla ‘kirlilik’ olduğunu belirtti.

Protestolara dair içerden çıkan bilgilerin doğrudan değil, dolaylı yollardan dışarıya aktarıldığını kaydeden protestocu, bilgilerin çok fazla el değiştirdiğine vurgu yaparak, sağlıklı kanallara ihtiyaç duyduklarını bildirdi.

Tahran ve İsfahan

Tahran ve İsfahan’dan süren protestolardan düne (Cumartesi) ait görüntüleri de ileten kadın protestocu, İran halklarının ilk defa bu kadar umutlu olduklarını ve devrimin yakın olduğunu söyledi.

İsfahan’da özgürlüğüne kavuşmak isteyen kadınlar, hala sokakta protestolara devam ediyorlar. İsfahan’daki görüntüde dün (Cumartesi) sokağa çıkan kadınlar, “Çapkın sensin, müstehcen sensin, ben özgür kadınım! Jin, Jiyan Azadî (Kadın, Yaşam, Özgürlük)” ifadelerini kaydediyor.

Ayrıca İsfahan’da metal işçileri de iş bırakarak protestolara destek verdi.

Başkent Tahran’a ait olan videoda ise, sokakta protestoları sürdüren kitle, “Utancımız, utancımız, aptal liderimiz (Khameneyi)” diyor.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Diğer içerik
Kapalı
Başa dön tuşu