Güncel

Ziya Ataman’a 14 yıl hapis cezası verildi

3,5 yıldır hapishanede tutulan gazeteci Ziya Ataman, tahliye beklediği duruşmada 14 yıl 3 ay ceza aldı

Van Yüksek Güvenlikli Hapishane’de 11 Nisan 2016 tarihinden bu yana tutsak olan Kanun Hükmündeki Kararname’yle (KHK) kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Ziya Ataman’ın da aralarında bulunduğu 10’u tutsak toplam 21 kişinin yargılandığı davanın 12’nci duruşması Şırnak 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşma öncesi gazeteciler ve gazeteci örgütleri tarafından yapılan açıklamada, Ziya Ataman’ın sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu hatırlatılarak serbest bırakılması talep edildi.

Ancak hasta tutuklu olarak 12 duruşmada toplam 9 kez hakim karşısına çıkabilen gazeteci Ziya Ataman, mahkemeden tahliye beklerken, 14 yıl 3 ay hapis cezasıyla karşılaştı.

Tutsak yakınları ve gazeteci örgütlerinin takip ettiği duruşmada tutsaklar savunmalarını SEGBİS aracılığıyla yaptı.

Duruşmada ilk olarak tutsaklara, haklarında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenilen mütalaaya karşı söz verildi. Tutsaklardan Bengi Ataman, mağdur oldukları olaylara ilişkin açılan davada sanık olduklarını söyledi.

Dosya tutsaklarından olan ve aynı zamanda tanık olan Kadir Ataman, işkence altında kendisine verilen evrakın imzalattırıldığını bir kez daha dile getirdi. “Bundan dolayı çok utanıyorum” diyen Ataman, “Kendimden utanıyorum. Bu şahısların yüzlerine bakacak durumum yok. Vicdanen çok rahatsızım. Bu ifadeler işkence altında imzalattırıldı. İşkence altında imzalatılan ifadeleri kabul etmiyorum” ifadelerini kullandı.

Tutsak Harun Ataman da, ifadelerin işkence altında verildiğinden geri çekildiğini hatırlatarak, beraat talep ederken diğer tutsaklar haklarında herhangi bir somut delilin bulunmadığına dikkat çekti.

Savunmasını Kürtçe yapan gazeteci Ziya Ataman’da daha önceki savunmalarını tekrarlayarak, hakkındaki ifadelerin işkence altında alındığını ve geri çekildiğini hatırlattı. İsminin bulunduğu iddia edilen ve dosyadaki listeye değinen Ataman, “Madem 400-500 isim var. Neden 8-9 kişi yargılanıyor?” diye sordu. Uzun süreli tutsaklığın çeşitli hastalıklara yakalanmasına neden olduğuna değinen Ataman, beraat ve tahliye talep etti.

Ancak tüm ifadelere, delil yetersizliğine ve hapishanede yakalandığı hastalığına rağmen, Şırnak 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi DİHA muhabiri Ziya Ataman’a 14 yıl 3 ay hapis cezası verdi. (Haber Merkezi)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu