GüncelManşet

Didim’de 18 Mayıs anma etkinliği

Didim: Komünist önder İbrahim Kaypakkaya şahsında Mayıs ayı şehitleri Didim’de yapılan bir etkinlikle anıldı.

Didim Belediyesine ait Ticaret Odasında saat. 20.00’de başlayan etkinlikte ilk olarak İbrahime Ağıt şiiri okundu. Ardından Kaypakkaya, Haki Karer ve Dörtler şahsında devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşuna geçildi. Ardından Mayıs ayı şehitlerini anlatan bir sinevizyon gösterildi. Program boyunca devletin düzenlediği soykırım, katliamlarla yüzleşmesine dair şiirler okundu. Sinevizyonun ardından Yusuf Fırat sahne aldı. Yusuf Fırat devrimci türkü ve marşlarla Deniz, Mahir ve İbrahim’e yakılan ağıtları seslendirdi.

Program TKP/ML TİKKO davasından uzun süre içerde tutsak kalan Muzaffer Öztürk sahne alarak 70’li yıllarda devrimcilerin söylediği türkü ve marşları, Kaypakkaya’ya yakılmış ağıtları kitleyle birlikte seslendirdi.

Etkinlikte, Aydın 1. Sıra milletevikili adayı Filiz Koçali ve 5. Sıra milletvekili adayı Mahmut Nacar söz alarak Kaypakkaya’yı ve Mayıs şehitlerini anlattı. Ayrıca geceye EMEP, ESP, ve HDP’nin mesajları okundu.

didimMesajların ortak vurgusu mayıs şehitlerinin mücadele içinde yaşadığı ve bugün onları anmanın kavgayı büyümekten geçtiği oldu. HDP’ye yönelik saldırılarda konuşma ve mesajların temel gündemiydi.

Gecede Partizan temsilcisi de bir konuşma yaptı. Konuşmada Kaypakkaya’nın pek çok konuda çığır açan görüşlerinin yanı sıra güncelliğine vurgu yapılarak, Kaypakkaya şahsında mayıs ayı şehitlerini anmanın sokakta mücadeleyi büyütmekten ve barajları yıkmaktan, maden ve metal işçilerinin direnişini büyütmekten geçtiği vurgulandı.

Gecede son olarak İzmir 1. Bölge milletvekili adayı Pınar Aydınlar söz aldı.

Aydınlar, konuşmasında aynı gün İzmir’de yapılan Kaypakkaya eylemine yönelik engellemeleri ve Tokat Kızıldere köyünde jandarmanın Kaypakkaya’ya yönelik saldırganlığa değindi. Aydınlar, konuşmasında Haki Karer ve dörtlerin ulusal özgürlük mücadelsinde yol açan duruşlarından söz ederek Kürt halkının büyüyen direnişinden söz ederek HDP’ye yönelik saldırıları protesto etti.

Aydınlar konuşmasının ardından kitleyle beraber Kaypakkaya’ya atfedilen ağıt ve türküleri söyledi. Aydınlarla birlikte kitle coşkuyla türkülere eşlik etti. Gece Pınar Aydınlar’ın Kürt gençlerini sahneye davet ederek Herne Peş marşını beraber okumasıyla sona erdi.

Gecede Partizan ve HDP standa açtı. Didim’de ilk defa düzenlenen 18 Mayıs anmasına 400’ü aşkın insanın katılması Kaypakkaya’ya yönelik ilginin de bir göstergesi oldu.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu