Güncel

5 ay öncesi bugünün sinyallerini verdi!

H. Merkezi: Dün (6 Eylül) Mecidiyeköy’de yapımı süren Torunlar Grup’a ait rezidans yapımı sırasında meydana gelen işçi cinayetinin ardından 9 Nisan’da da 19 yaşındaki Erdoğan Polat adlı montaj işçisinin aynı yerde katledildiği öğrenildi.

Taşeron işçisi olan Polat, dış cephe işinde kullanılacak çalışma sepeti kurulmaya çalışılırken, sepet bağlı olduğu yerden kopmuş, genç işçi de sepetle beraber 15. hattan düşerek yaşamını kaybetmişti.

Erdoğan Polat’ın katledilmesinin ardından hazırlanan iş müfettiş raporuna göre, sepeti yere çakılan monoray iskele sisteminin doğru kurulup kurulmadığını anlaşılması için gerekli güvenlik testlerinin yapılmadığı, bağlantı elemanlarının bir testten geçirilmediği, kullanımına ilişkin üzerinde bir talimatnamenin olmadığı, risk değerlendirmesinin uygulanmadığı belirlendi.

Torunlar Grup’tan Aziz Torun’un bugün (7 Eylül) yaptığı açıklamada bütün işçilerin iş güvenliği eğitiminden geçirildiğini belirtmişti ancak Polat’ın mesleki eğitimin olmadığı ve emniyet kemerini bağlayacak dikey yaşama hattının bulunmadığı saptandı.

Bu ihmallere karşın Çalışma Bakanlığı’nın, 2014’ten itibaren inşaatlarda ‘durdurma’ cezası uygulamasını kaldırıp yerine ‘süre verme’ uygulamasına geçmesi nedeniyle şirkete sadece 5 bin TL para cezası kesildiği ortaya çıktı.

Ayrıca işçi cinayetinin 5 gün sonrasında şantiyeye giden iş müfettişleri, hazırladıkları raporda kazaya neden olan “monoray iskele sisteminin kurulumundan sonra gerekli güvenlik testlerinin yapılmadığını” saptamışlardı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu