DünyaGüncel

Avrupa’nın çok sayıda kentinde 25 Kasım eylemleri (Foto galeri)

Avrupa'nın çok sayıda kentinde Yeni Kadın'ın da aralarında olduğu birçok kadın örgütü, 25 Kasım’da "Kadın ve LGBTİ+lara karşı şiddete ve emperyalist savaşlara hayır" diyerek sokaklara akın etti. 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla Avrupa’nın çok sayıda kentinde sokağa akın eden kadınlar, kadına yönelik şiddete karşı mücadeleyi büyütmek ve anti-faşist, anti-emperyalist direnişi yükseltmek için sokaklara akın ederek taleplerini haykırdı.

Kadınlara yönelik şiddete karşı öfke ve isyana vurgu yapan Yeni Kadın’da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde Frankfurt, Duisburg, Ulm, Stuttgart, Nürnberg, Hamburg, Köln, Hannover, Villingen, Strasbourg, Viyana, Vorelberg, Zürih, Neuchatel gibi Avrupa’nın birçok kentinde sokaklarada idi.

Duisburg

Kadına yönelik şiddete karşı Uluslararası Dayanışma gününde miting ve yürüyüş gerçekleşti. Aralarında Yeni Kadın’ın da bulunduğu Duisburg Kadın Platformu’nun düzenlediği etkinlik saat 14:00’da Averdungplatz’da başladı.

Kadın örgütlerinin konuşmalarıyla başlayan etkinlikte söz alan Yeni Kadın temsilcisi yaptığı konuşmada, Dominik Cumhuriyeti’nde Trujilla diktatörlüğüne karşı Mirabel Kardeşlerin mücadelesi ve günün anlamı ve önemine vurgu yaparak, “Patriarkaya karşı isyanı büyütüyoruz” dedi.

Asya, Afrika ve Amerika kıtalarında gerek emperyalistlerin sömrüsü ve dayattığı politikalar sonucu yaşanan yoksulluk ve gerekse emperyalistlerin işgalleri ve çıkardıkları vekâlet savaşlarına değinen Yeni Kadın, İsrail’in Filistinlilere yönelik soykırım saldırıları ve yaşanan katliamlara, Ermeni soykırımdaki kitlesel sürgün görüntülerinin bir benzerinin Karabağ da yaşanmasına ve Rojava’da süren saldırılara dikkat çekti.

Konuşmaların ardında yürüyüşe geçen kadınlar sık sık, ‘’Jin Jiyan Azadi! Kadına Yönelik Şiddete Hayır! Dünya Yerinde Oynar Kadınlar Özgür Olsa!’’ sloganlarını haykırdı.

Alanda çekilen halaylar eşliğinde saat 16:00’da etkinlik sonlandırıldı.

Hamburg

Aralarında Yeni Kadın’ın da olduğu çoksayıda kadın ve LGBTİ+ örgütü Alma-Wartenberg-Platz’da buluşarak bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Eylem kapsamında yapılan konuşmalarda, erkek egemen sistemi besleyen politikalara vurgu yapıldı ve bunlara karşı mücadelenin altı çizildi. Konuşmalarda, savaşlardan kaçan göçmenler için kalma hakkı, aile bileşiminin kolaylaştırılması, ücretsiz kürtaj hakkı, şiddete uğrayan kadınlara oturum verilmesi, Hamburg’a yeni 200 kadın sığınma evinin açılması, geçici işlerin kaldırılması, eşit işe eşit ücret gibi talepler dile getirildi.

Villingen

25 Kasım Kadına yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde, Villingen – Schwenningen 8 Mart Platrformu’nun, “Hayatlarımız İçin Sokaklardayız!” şiarı ile yaptığı çağrı sonucu, saat 13.00’te Villingen çarşı merkezinde buluşuldu.

Burada günün önemini anlatılan kısa bir konuşma yapıldıktan sonra, direğe “Kadına yönelik şiddet günlük yaşamın bir parçasıdır, kadın cinayetleriyle başlamaz!”, “Taciz, küfür, hakaret, değersizleştirme, fiziksel şiddet, cinsiyet ayrımcılığı”, “Sınırlar aşıldığında tartışma değil, direniş söz konusudur!” sloganlarının yazılı olduğu bir plakat asıldı.

Kadınlar buradan kilisenin önüne yürüdüler. Kilisenin kapısının önünde yapılan kısa bir konuşmada kürtaj yasağına vurgu yapıldı. Kapılara kürtaj yasağını protesto eden plakatlar tel elbise askıları ile asıldı.

Tekrar şehrin başka bir merkezine yürüyen kadınlar, burada da kadına yönelik şiddetin yaşamın her alanında olduğuna dair kısa bir konuşma yaptıktan sonra, buraya da aynı içerikte bir pankart astılar. Pankartta; “Ataerkil şiddet her yerde; Devlet ve kurumlarında, ilişkilerde ve ailede, çalışma alanlarında, eğlence merkezlerinde!.. Direnişimiz de her yerde!” yazılıydı. “Jin, Jiyan, Azadi!” sloganıyla kadınlar buradan ayrıldılar.

Şehir içinde bulunan mahkeme binasının önüne yürüyen kadınlar, mahkemenin önünde yapılan konuşmada; cinsiyetçi yasaların kadına yönelik şiddeti beslediğine vurgu yaparak, mahkeme kapısının önüne cinsiyetçi yasaları protesto eden dövizler bıraktı ve kapıdan içeriye girişi engelleyecek şekilde kapıyı mor kurdele ile bağladı. Son olarak, tren istasyonunun önündeki köprüye, kadına yönelik şiddeti protesto eden bir pankart asılarak eyleme son verildi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Diğer içerik
Kapalı
Başa dön tuşu