Kadın

Kartal HDK Kadın Meclisi 8 Mart’a çağırdı!

Kartal: Halkların Demo0kratik Kongresi (HDK) Kartal Kadın Meclisi, bu akşam gerçekleştirdiği bir yürüyüşle, kadın cinayetlerine ve ataerkil devlete karşı tüm kadınları 8 Mart’a katılmaya çağırdı.

Ahmet Şimşek Koleji önünden başlayan yürüyüşte, dövizler taşıyan kadınlar, davulla tutulan ritim eşliğinde başladıkları yürüyüşte, “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Sara, Rojbin, Ronahi; Jin, jîyan, azadî”, “Bijî yekitîya Jinan”, “Bijî berxwedana YPJ”, “Her yer 8 Mart, her yer direniş” vb sloganlar atılırken, geçtiğimiz ay Mersin’de vahşice katledilen Özgecan Aslan için ise “Hepimiz Özgecan’ız” şeklinde sloganlar atıldı.

Kartal Çarşı içerisinden Meydan’a geçilen yürüyüşte burada basın metni okunarak devamında ise etkinlik gerçekleştirildi. Basın metnini HDK Kartal Kadın Meclisi adına Hatica Doğan okudu. Doğan yaptığı açıklamada, erkek egemen zihniyetin dayatmalarına, işsizlik, şiddet ve militarizme karşı kadınların mücadelesinin yükseltileceğine değinerek sömürü ve savaşa karşı kadın özgürlük mücadelesini büyüteceklerini kaydetti.

Mersin’de katledilen Özgecan Aslan’ın katilleri ile 1857 yılında New York’ta kadın işçileri yakanların ortak olduğunu belirten Doğan açıklamada, kadınların baskılara karşı örgütlendiğinin altını çizerek Rojava Kadın Devrimi ile kadınların daha da güçlü olduğunu ifade etti.

Kartal HDK 8 Mart çağrısı 1Kadınların, Sakine Cansız ve Arin Mirxan’ın izinde, kadın katillerini cezasız bırakan ve önlem almayanların karşı safında olduğunu belirten Doğan konuşmasını “Kadınların tüm alanlardaki direnişlerini ve kazanımlarını daha da büyütmek için 8 Mart’ta alanlara” diyerek sonlandırdı.

Etkinlikte basın açıklamasının ardından ise, katledilen kadınlar Ayşe Paşalı, Pippa Bacca, Güldünya, Özgecan Aslan, Arin Mirxan, Ceylan Önkol ve işçi kadınlar adına temsili konuşmalar yapıldı.

Ayşe Paşalı adına yapılan konuşmada, Ayşe Paşalı’nın öyküsü kendi dilinden anlatılırken, “Katilim yasalarınız, katilim kocam, katilim erkek düzeniniz” denildi. Pippa Bacca adına yapılan konuşmada ise, Bacca’nın Ortadoğu’daki işgal ve kırımlara karşı barış özlemine cevap olmak adına bölgewye geldiğine dikkat çekilirken, Güldünya adına yapılan konuşmada ise öldürüleceğini öğrenince polise sığınmasına rağmen katillerine teslim edildiği belirtildi.

Arin Mirxan ve Ceylan Önkol adına Kürtçe konuşmaların yapıldığı etkinlikte, kadınlar şarkılar ve şiirler okurken, müzik eşliğinde halaylar çektiler. 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu