MakalelerPusula

Devrimcileşme ihtiyacı olarak EĞİTİM

“İdeolojik eğitim yapılmadığı sürece parti siyasal görevlerinin hiçbirini yerine getiremez.” (Mao)

Sınıf savaşımı güçlü bir devrimci örgüt tarafından yönetildiği sürece devrimci hızını artırıp kitleleri, devrimci savaşımı örgütleyebilir. Bunun için çok sayıda profesyonel olarak eğitilmiş militana ihtiyaç vardır. Bunun için ise bilimsel ve süreğen bir devrimci eğitim politikasına, keza bu politikanın devrimin çok yönlü sorunlarına, ihtiyaçlarına ve görevlerine yanıt olacak tarzda pratiğe geçirilmesine ihtiyaç vardır. Bu görevler ileri bir bilinç, büyük bir ciddiyet ve sorumlulukla yerine getirilmediğinde devrimci görevler gerçek anlamda yerine getirilemez sağlam ve güçlü örgütlülüğe dönüştürülemez.

Devrimci eğitim, proleter dünya görüşü doğrultusunda kadro ve militanların bilinç ve düşün dünyalarına yönelik yapılan sistematik ve düzenli etkidir. Devrimci eğitimin temel amacı kadro ve militanlara sağlam bir proleter dünya görüşü, devrimci davranış, tutum ve tavırlar bütünlüğü kazandırmaktır. Devrimin dikkat ve ciddiyet isteyen zorlu görevleri, ancak sağlam bir devrimci dünya görüşüne ve devrimci bilgilere sahip olunarak yerine getirilebilinir. Ancak bu amaçlı eğitimlerle devrimci çalışma ve pratikler yürütülür bunun sayesinde kadro ve militanlar sağa sola sapmaktan, kırılıp gerilemekten, el yordamıyla yürümekten kurtarılır. Devrimci eğitim sayesinde çalışma ve faaliyet alanları devrimcileştirilir.

En ileri olarak değerlendirilen kadro ve militanların bile devrimci eğitime, devrimci bilgiye ihtiyaçları olduğu düşünülürse militanların devrimci eğitime ihtiyacı daha fazla anlaşılır. Her düzeyde militanların farklı nitelikte ve düzeyde eğitime, sağlam bilgilere olan ihtiyaçları dikkate alındığında en ileri olanların da yeni gelişmeleri araştırıp incelemeye, devrimci bilgilerini sürekli bir şekilde tazelemeye, artırarak derinleştirmeye ihtiyaçları vardır. Hareket halinde olan madde sonsuz ve sınırsız gelişim halindedir. Her devrimci hareket kendi içinde yeni yeni devrimci algıları, beraberinde yaratıyorsa sınıf savaşımının her hareketi ve devinimi kendi içinde algılanması, kavranması gereken yeni yeni bilgilerin ortaya çıkmasını yaratır. Ve bu çok yönlü ve çeşitli algıların kavranma görevi ve bu kavrayışa uygun nesnel gerçeği değiştirme görevi ve durumu ortaya çıkar.

İnsanlar içinde yaşadıkları ve bulundukları toplumsal ilişkilerin toplamıdır. İnsanların düşünsel ve manevi dünyasını şekillendiren, biçimlendiren içinde yaşadıkları toplumsal ilişkilerin bütünüdür. Eğitilmek istenene sadece sağlam bir dünya görüşü ve bilgiler verilerek gerçek anlamda devrimci bir kimlik-kişilik kazandırılacağı düşünülemez. Devrimci eğitim alan militan, çalışma yürüttüğü alanı, yaşadığı ortamı bilinçli-iradi ve örgütlü olarak devrimcileştirmeye, değiştirmeye kolektifin hedef ve amaçlarına göre örgütleyemeye çalışmadığı sürece kendi değişim ve dönüşümünü güçlendirip, kalıcı hale getirip tamamlayamaz. Bu görevlere hizmet etmeyen devrimci eğitim gerçek anlamda bir rol oynayamaz. Militanın gerçek anlamda devrimcileşmesi bir yandan sağlam bir dünya görüşüne, devrimci bilgiye sahip olmasıdır, diğer yandan ise bulunduğu ortamı, çalışma yürüttüğü alanı devrimcileştirme mücadelesini bilinçle, iradeyle birlikte örgütlü bir tarzda yürütmesidir.

Devrimci pratiğin çok zaman hedefsiz-amaçsız bir tarzda, günübirlik-anlık ihtiyaçların karşılanması temelinde yürütüldüğü yönlü eleştiriler yapılabilir Ya da devrimcilerin yeterli ve istenilen düzeyde devrim davasını temsil edemediğine yönelik sıkça eleştiriler, uyarılarla karşılaşılır.

Yarı bilinçli-yarı eğitilmiş, elindeki bilgi kırıntılarıyla kolektifi temsiliyet düzeyi zayıf ve geri olan militanların yürüteceği faaliyetin kendisi dar pratikçi faaliyet olarak eleştirilmekten kurtulamaz.

Devrimci eğitimin bir hedef ve amaç doğrultusunda devrimin görevlerini yerine getirecek düzeyde örgütlenmesi gerekir. Bu görevin kendiliğinden ve düzensiz, hedef ve amaçsız, plansız ve programsız, yetersiz ve donanımı zayıf eğitimciler tarafından da verilmesi beklenemez. Eğiticide aranması gereken mevcuttan daha ileri düzeyde ihtiyaca yanıt olacak nitelik ve özellik, dürüstlük, kararlılıkla, örnek kişiliktir. Kendini beğenmiş, kibirli, ben bilirimci, yoldaşlarını küçümseyen özellikte birinin vereceği “eğitim” ancak eğiticinin özelliklerine uygun olan tipler yetişmesine yarar. Eğitici eğitilenlerin saygınlığını kazanmış ya da kazanacak olan güvenilir nitelikte kişiler tarafından verilirse amacına hizmet eder.

Devrimci eğitimin tamamlanması ve gerçek amacına ulaşması için diğer bir önemli konu ise devrimci savaştır. Yani sınıf savaşımıdır. Devrimci savaşın yürütüldüğü alan, kadro ve militanların eğitilmesine, devrimcileşip dönüşmesine, ideolojinin daha derinden özümsenmesine yarayan gerçek bir okuldur. Kelimenin tam anlamıyla gerçek bir sahra üniversitesidir. En ileri eğitim akademisidir. Bu alandaki derslerin konusu ve içeriği militan ve kadroların özde değişimine ve pratiğin devrimcileşmesine yarar. Sınıflı topluma ait bütün leke ve pisliklerin, etki ve izlerin temizlenmesine yarar. İdeolojik değişimin ve dönüşümün gerçek anlamda tamamlanması savaş alanında olur.

Devrimci eğitimin diğer başka bir konusu ise ideolojik mücadelenin yürütüldüğü alana ilişkindir. Eleştiri-özeleştiri, devrimci eğitimin yürütüldüğü en etkili alanlardan biridir. Küçük burjuva ideolojisine ve ona ait her türden düşünce davranış ve pratiklerin en ayrıntısına kadar sorgulanarak açığa çıkarıldığı, deşifre edilip alt edilmeye çalışıldığı oranda gerçek anlamda ideolojik mücadelenin yürütüldüğü zemin yaratılmış olunur.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu