GüncelManşet

14 Barodan Murat Araç için açıklama

H. Merkezi: Antalya’da gözaltına alındıktan sonra 3. kattan atlayarak intihar ettiği iddia edilen Murat Araç’ın yaşamını yitirmesiyle ilgili barolardan tepki verdi.19 yaşındaki Murat Araç’la ilgili, 14 baro etkin soruşturma talep etti.

Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Dersim, Hakkâri, Kars/Ardahan, Mardin, Muş, Siirt, Urfa, Şırnak, Van baroları, 19 yaşındaki Murat Araç’ın yaşamını yitirmesiyle ilgili olarak ortak yaptıkları yazılı açıklamada “Devlet, kontrolü altındaki, hukuken kendisine emanet edilen şüpheliyi, işlediği suç ne olursa olsun OHAL koşullarında bile olsa yaşamını ve vücut bütünlüğünü korumakla yükümlüdür” denildi.

 

“Tatmin edici açıklamalar yapılmalı”

“En basit suç şüphesiyle gözaltına alınan kişilerin dahi kemerinden ayakkabı bağcığına kadar tüm eşyalarından arındırılarak kelepçelendiği, tüm emniyet birimlerinde yer alan ve şüpheli-avukat görüşmesinin dahi kayda alındığı kamera kayıtlarının varlığı dikkate alındığında, bu ölüm, insan hakları savunucuları olan biz hukuk camiasında ortada ağır bir insan hakkı ihlali olduğu yönünde ciddi şüphe oluşturdu.” denilen açıklamada ‘intihar iddiasına’ konu olayın nasıl gerçekleştiği hakkında görevli ve yetkili kamu makamlarının toplumu aydınlatan ve tatmin edici bilgileri paylaşma zorunluluğu bulunduğunun altı çizildi.

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarında yaşam hakkının korunması için devletin alıkonulma yerlerinde tuttuğu kişilerin başta can güvenliği olmak üzere diğer haklarını koruyucu önlemleri alma sorumluluğu, verilen ihlal kararlarıyla ortaya konuluyor. Bu temel hak OHAL koşullarında bile askıya alınamayacak mutlak bir korumaya sahiptir.” sözleriyle AİHM’in kararlarına atıfta bulunan açıklamada yaşam hakkının başta Anayasa’nın 17. maddesi ve AİHS’nin 2. maddesi olmak üzere TC’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmış en temel ve kutsal hak olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, cenazenin Antalya’dan Urfa’nın Ceylanpınar ilçesine getirilmesi ve defni için cenaze nakil aracının dahi verilmemiş olmasının gayri insani, toplumumuzun gelenek ve görenekleri ile örtüşmeyen son derece kutuplaştırıcı, ayrıştırıcı ve tehlikeli bulunduğu da belirtildi.

 

“Sorumlular cezalandırılmalı”

14 baronun ortak açıklamasında şu talepler dile getirildi:

* Devletin en güvenli yeri olması gereken emniyet binasında gözaltındaki bir gencin ölümüyle ilgili ailesi tarafından dile getirilen vahim iddialar etkin bir soruşturmayla aydınlatılmalı ve olayda sorumluluğu bulunanlar tespit edilerek cezalandırılmalı.

* 1990’lı yıllarda kaldığını düşündüğümüz gözaltı birimlerinde şüpheli ölümlere dönüş kapısını aralayacak uygulamaların önüne geçilmesi için yapılacak soruşturma, cezasızlık politikasına yol açmamalı, en üst düzeyde bir hassasiyetle yürütülüp sonuçlandırılmalı.

* Konu ile ilgili olarak Meclis İnsan Hakları Komisyonu ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nu (TİHEK) acilen göreve davet ediyoruz.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu