Güncel

23 Nisan Kimin Bayramı?

Bugün 23 Nisan bir başka deyişle çocuk bayramı. Mustafa Kemal'in çocuklara armağan ettiği söylenen bu bayram bir yanıyla da devletin çocuklara verdiği değere ve bu konudaki duyarlılığa dikkat çekiliyor. İyi ama gerçek böyle mi?

Yine bu 23 Nisan’da tıpkı öncekilerde olduğu gibi bir yandan resmi tarihin resmi ideolojisinin yığınlar nezdinde üretimi sağlanırken diğer yandan çocukların gerçekte ne yaşadığı da gözlerden saklanmış olacak.

“Kadın da olsa çocukta olsa gereken yapılacaktır”( Mart 2006/ Amed) sözleriyle tüm demogojilerin ötesinde çocuklara insana ve halka nasıl baktığını anlatan Erdoğan/AKP iktidarının tüm şirinliklere rağmen çocuklara vaad ettiği tek şey küçük yaşta çalışmak zorunda bırakılmak, kız çocukları için erken yaşta evlendirilmek, iş cinayetlerinde can vermek veya T. Kürdistanı’nda evinde mışıl mışıl uyurken bile panzerin altında yaşamını yitirmek. Elbette sokak ortasında asker, polis ve korucu mermisinin hedefi olmayı saymıyoruz bile.

İşte yine bir 23 Nisanda Kemalist faşist propagandanın üzerimize zerk edildiği bu günde AKP iktidarının çocuk karnesine bir bakmakta fayda var.

Her 6 günde 1 çocuk iş cinayetlerine kurban gidiyor.

Türkiye’nin toplam nüfusu 2018 yıl sonu itibarıyla 82 milyon 3 bin 882 iken, çocuk nüfusu 22 milyon 920 bin 422 olarak kayıtlara geçti. En yüksek çocuk nüfus oranına sahip olan il ise yüzde 46,3 ile Şanlıurfa oldu.

Çocuk işçilik AKP ile hızla arttı. Çocuk işçi sayısı 2 milyonu aşan Türkiye’de her 5 çocuktan biri işçi.  Çalışan çocukların yüzde 80’i ise kayıtdışı çalıştırılıyor.

2019’un ilk üç ayında 16 çocuk olmak üzere, son 6 yılda 365 çocuk çalışırken hayatını kaybetti. Türkiye’de her 6 günde 1 çocuk iş cinayetlerine kurban gidiyor. İş cinayetine kurban giden yirmi işçiden biri çocuk işçi.

Çocukların iş cinayetlerinde yaşamını yitirmesine en çok mevsimlik tarım işçiliğinde rastlanılıyor. Türkiye’de yaklaşık 500 bin çocuk mevsimlik tarımda çalışıyor. Rapora göre, yıllardır süregelen mevsimlik tarımda çocuk işçiliği sorunu, Suriyeli çocukların da tarımda çalışmaya başlamasıyla giderek derinleşti.

Çocuklara okul yerine tarlaya gidiyor

Raporda, Türkiye’nin en büyük problemlerinden biri olarak eğitim sisteminde yaşanan çarpıklık gösteriliyor. Milli Eğitim istatistiklerine göre; 2017/18 öğretim yılında ilkokul seviyesinde (1-4. sınıf) okullaşma oranı yüzde 91,5, ortaokul’da (5-8. sınıf) 94,4 ve lise eğitiminde (9-12. sınıf) yüzde 83.5.

Rapordaki verilere göre, 4+4+4 ile özellikle ilkokul seviyesindeki okullaşma oranlarında ciddi bir düşüş gözleniyor. 4+4+4 sisteminden önce yüzde 98,67 düzeyinde olan okullaşma oranı yüzde 91,5’e geriledi. Ortaokul düzeyindeki okullaşma oranı ise yüzde 98,67’den yüzde 94,47’ye geriledi. Bu verilere göre ilk ve ortaokul düzeyinde yaklaşık 750 bin, lise düzeyinde ise yaklaşık 1 milyon çocuğun okullaşamadığı görülüyor.

Çocuk istismarında Türkiye dünya üçüncüsü

Hazırlanan raporda çocuk istismar vakalarının her geçen gün arttığı vurgulanıyor. Türkiye’de kadınların yüzde 26’sı 18 yaşından önce evleniyor, yüzde 10’u ilk çocuğunu 18 yaşından önce kucağına alıyor.  Son 10 yılda 482 bin 908 kız çocuğu evlendirildi.

Türkiye, çocuklara karşı cinsel istismar, taciz ve tecavüz olaylarında dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Yılda ortalama 8 bin çocuk istismara uğruyor. Son 10 yılda çocuk istismar davaları ise yüzde 700 arttı. (Haber Merkezi)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu