Güncel

Roboski katliamı 10. yılında protesto edildi.

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde savaş uçaklarıyla 34 Kürt köylüsünün katledilmesinin üzerinden 10 yıl geçti. 10. yılında katliam pek çok ilde protesto edildi.

İzmir’de Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne bir araya gelen İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, “Roboski Katliamı insanlık suçudur” pankartı açarak, “Roboski’nin hesabı sorulacak”, “Katil devlet hesap verecek” sloganları attı.

Açıklamayı okuyan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Veysel Beyazadam, 10 yıl önce gencecik sivil insanların üzerine atılan bombaların hem Roboskili insanlara hem de bir bütün olarak Kürt halkının benliğine atıldığını söyleyerek, bu yüzden unutulmaması ve sahip çıkılması gerektiğini belirtti.

Beyazadam, “1915’de, Dersim’de, Maraş’ta, Zilan’da, Sivas’ta, 90’lı yıllarda, Roboski’de, Cizre’de, Suruç’ta, Ankara’da sayılarla ölçülemeyecek kadar binlerce insanımızı bu militarist politikalardan dolayı kaybettik. Burada acıları yarıştırmadan, toplumsal adaletin bir gün herkese lazım olacağını yinelemek isteriz” diyerek insanlığın evrensel değerlerinin her yurttaş için aynı minvalde olmasını talep ettiklerini ifade etti.

Roboski Katliamı’nın 10’uncu yıldönümü nedeniyle devlete ve siyasal iktidara çağrıda bulunan Beyazadam son olarak şunları vurguladı:

“-Roboski Katliamı ile ilgili hakikatin ortaya çıkması için üzerinize düşen sorumluğu yerine getirin. Faillerin ortaya çıkartılması ve yargılanmaları için cezasızlık politikasından vazgeçmesini talep ediyoruz.

“-Devletin aşırı güvenlik politikalara gösterdiği hassasiyetin, bu katliamlara ilişkin gerçeği açığa çıkartılmasına da gösterilmesini talep ediyoruz.

“-Yine Roma Statüsü çerçevesince değerlendirildiği vakit yaşanan bu katliamın, insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğu gerçeğinin kabul edilmesini ve ailelerin adalete erişimin sağlanması için tüm engellerin bertaraf edilmesini gerektiğini hatırlatıyoruz.”

ADANA

İHD Adana Şubesi Roboski Katliamı’nın 10’uncu yıl dönümünde İnönü Parkı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını okuyan İHD Adana Şube Başkanı Yakup Ataş, “devlet sırrı” adı altında katliamın belgeleri kamuoyundan gizlenerek sorumluların ifadesine bile başvurulmadığını hatırlattı. Katliamla ilgili Askeri Savcılık tarafından yapılan soruşturmada “Hata” yoluyla işlendiği gerekçesi ile takipsizlik kararı verildiğini belirten Ataş, Roboski için adalet arayışlarının devam edeceğini söyledi.

Roboski katliamının Genel Kurmay Başkanlığı talimatı ile herkesin gözü önünde işlenmiş bir katliam olduğunu dile getiren Ataş, “Ancak açık bir cezasızlık hukuku ile dosya kapatılmıştır. Elbette ki; bu katliam Türkiye’de kamu görevlilerinin yaptığı ilk katliam ve cinayet değildir. Ama; Roboski katliamı, devletin dahi inkar edemediği, katliam yaparken suçüstü yakalanan bir iradenin yargı eliyle cezasızlık hukukundan bu kadar aleni bir şekilde faydalandırıldığı bir katliam olmuştur. Dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Roboski Katliamının MİT yetkilileri tarafından verilen istihbarat neticesinde yapıldığını açıkça beyan etmişti” dedi.

AMED

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Roboski katliamının 10. yıldönümünde  Rojava Parkı’nda anma gerçekleştirdi. Yapılan anmadan “Roboski’yi unutmadık” pankartı açılırken, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” ve ” Roboski’yi unutma unutturma” sloganları atıldı.

10 yıl önce katliamda yaşamını yitiren 17’si çocuk toplam 34 sivil insanı anarak kitle adına konuşma yapan Amed Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Hasan Hayri Eroğlu, “1943 yılının temmuz ayında Van’ın Özalp ilçesinde, 33 kişi 3. Ordu komutanı Orgeneral Mustafa Muğlalının emriyle yargısız olarak kurşuna dizilmiş ve tarih içerisinde ‘devlet sırrı’ denerek sorumlular yargı önüne çıkarılmamıştır. Bu olaydan sonra katliam emrini veren Mustafa Muğlalı ismi bir abide gibi oradaki kışlaya verilmiştir. Bu cezasızlık politikası yıllar geçse de hiçbir zaman değişmemiş ‘tarih tekerrürden ibarettir’ değimi halkımız için bir daha gündeme gelmiştir. Bölgede yaşanan hak ihlalleri, konu Kürtler olunca devletin bütün kurumları ağız birliği etmişçesine olayı kapatmak ve Kürtlere eğer sesiniz çıkarsa sonunuz böyle olur anlayışını geliştirmiştir” dedi.

Yaşanan olayın toplumun vicdanında büyük yaralar açtığını ifade eden Eroğlu şunları kaydetti:

 “Tıpkı geçmişte yaşanan Dersim, Zilan ve 33 kurşun gibi. Ne yazık ki bu coğrafya geçmişten beri bitmek tükenmek bilmeyen acıların, kayıpların faili meçhul cinayetlerin coğrafyası olmuştur. Çözümsüzlük politikaları, demokratik değerlerden uzaklaşma, cezasızlık politikaları ve geçmişle yüzleşmekten kaçınma büyük felaketlerin ve acıların yaşanmasına sebep olmuştur.

Biz sivil toplum örgütleri ve insan hakları savunucuları olarak geçmiş ile yüzleşmenin kaçınılmaz olduğunu, hakikatin ortaya çıkarılmasındaki çözüm gücüne bir kez daha dikkat çekmek istiyoruz. Eğer bu sağlanırsa, bir nebze olsun olayın mağdurlarının yaralarını sağaltır, toplumda adalet duygusu oluşur, demokratik ve güvenli bir geleceğin inşasına önemli katkı sunmuş olur.

Sonuç olarak yetkililerden katliamdaki hakikatin ortaya çıkarılmasını olayın faillerinin tespit edilerek yargı önüne çıkarılmasını ve cezasızlık politikasının bir an evvel son bulmasını talep ediyoruz” 

DERSİM

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, Roboski katliamının 10. yılında Sanat Sokağı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. “19 Aralık, Maraş ve Roboski Katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız” yazılı pankartının açıldığı açıklamada konuşan, HDP Dersim İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil, “Sadece Aralık ayında yaşanan Maraş, 19 Aralık cezaevi ve Roboski katliamları aynı gerekçe ya da amaçla yapıldı” dedi.

Roboski Katliamı’nın üzerinden on yıl geçmesine rağmen sorumluların yargı önüne çıkarılmadığını ifade eden Yeşil, “İnsanlık dışı uygulamaları yok saymak, unutturmak ya da üstünü kapatmak mümkün değildir. Sadece geçmişle değil, bugün yaşananlarla da yüzleşmek, hakikatleri ortaya çıkarmak vazgeçmeyeceğimiz bir amaçtır. Katliamların üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin failleri yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmadan kalıcı, adil ve onarıcı bir toplumsal huzur sağlanamayacaktır” diye belirtti.

VAN

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Örgütü, Roboski katliamının 10. yıldönümüne ilişkin açıklama yaptı. Kentteki Perihanoğlu İş Merkezi önünde yapılan açıklamaya, KESK, HDP, TUHAY-DER, MEBYA-DER, Barış Anneleri Meclisi ve TJA aktivistleri katıldı.

“Roboski’yi unutma unutturma” pankartının açıldığı açıklamada, katliamda yaşamını yitiren 34 insanın fotoğrafları yere serilerek serilip yanlarına da karanfil bırakıldı.

Açıklamayı okuyan DBP Parti Meclisi (PM) üyesi Ejder Ekinci, “Bu ülkenin yurttaşı olan 34 insan öldürüldü ama bu katliamın soruşturulması için bir mahkeme bulunamadı” dedi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu