GüncelManşet

Atatürk Havalimanında Bombalı Saldırı

H.Merkezi:  İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen bombalı saldırıda resmi açıklamalara göre, 41 kişi hayatını kaybetti, 239 kişi yaralandı. Saldırı sırasında en az iki kişinin üzerindeki bombayı patlattığı, dört kişinin daha eyleme katıldığı iddia edildi. Güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde bir kişinin polisten kaçtığı, vurulmasının ardından yerde bir süre yattıktan sonra üzerindeki bombayı patlattığı görülüyor. Görgü tanıkları da dış hatlar terminalinde iki kişinin üzerindeki bombayı patlattığını anlattı.

Yaşanan saldırıyla ilgili bir açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım, “Teröristler bir ticari taksiyle havalimanına gelmiş ve bilahare eylemlerini gerçekleştirmişlerdir” dedi.Yıldırım ilk belirlemelere göre saldırının IŞİD tarafından yapılmış olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

 

AP: Türk yetkili, 50 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi

Associated Press (AP), kıdemli bir Türk yetkiliye dayandırdığı haberinde, saldırıda yaklaşık 50 kişinin hayatını kaybettiğini ve 60 kişinin de yaralandığını aktardı. AP, kıdemli bir Türk yetkilisine dayandırdığı haberinde, “Saldırıyı terör örgütü IŞİD’in üstlendiğini” duyurdu.

 

Görgü tanığı: Gök gürlemesi gibiydi

CNN Türk’e konuşan görgü tanığı bir taksi şoförü “İç hatlardan dış hatlara sıraya girdik, ben en arkadaydım. Silah sesleri geldi, gök gürlemesi gibi, her yer alev oldu. Ön cam havaya uçtu, öndeki araç hurda olmuş. Silah sesleriyle patlama arasında en fazla iki dakika oldu” dedi.

CNN Türk’e konuşan bir yaralı yakını, “Havalimanında kardeşim taksici olarak çalışıyordu. Öldü mü, sağ mı bilmiyoruz” diye konuştu.

 

Yolcular otele yerleştirildi

İzmir Vali Yardımcısı Zülkif Dağlı, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yaşanan saldırısı sonrası İzmir Adnan Menderes Havalimanına sevk edilen bin 883 yolcunun otellere yerleştirildiğini söyledi.

Adnan Menderes Havalimanı’ndan sorumlu Vali Yardımcısı Dağlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada İstanbul Atatürk Havalimanı’na inmesi gereken Türk Hava Yollarına ait 13 uçağın İzmir Adnan Menderes Havalimanına yönlendirildiğini belirten Dağlı, “Uçaklardaki bin 883 yolcunun tamamı çevredeki iller de dahil olmak üzere otellere tahliyesi sağlandı.” dedi.

İzmir Adnan Menderes Havalimanında park halinde toplam 36 uçak ve 1 adet boş park sahası bulunduğunu ifade eden Dağlı, ayrıca havalimanında bulunan taksi yollarının park için Devlet Hava Meydanları İşletmesi Başmüdürlüğü tarafından düzenlenmesinin yapıldığını kaydetti.

 

Atatürk Havalimanında Uçuşlar Normale Döndü

Başbakan Binali Yıldırım, terör saldırısından yaklaşık 6 saat sonra yaptığı açıklamada, Atatürk Havalimanı’nda uçuşlar tekrar rutin seyrine döndüğünü ve iniş kalkış iptalleri geri alındığını söyledi.

 

İsimler Belli Olmaya Başladı

Atatürk Havalimanı’nın Dış Hatlar Terminali’nde uzun namlulu silahlar ve bombalarla yapılan saldırıda yaşamlarını yitiren 38 kişiden 27’sinin kimlikleri tespit edildi. Cenazeler Adli Tıp Kurumu’na getirildi. 27 cenazenin kimlikleri netleşirken, sadece dört isim öğrenilebildi. Saldırıda yaşamlarını yitiren ve kimlikleri tespit edilen 27 kişiden ismi öğrenilebilen yurttaşlar şöyle: Çağatay Çöl, Sadık Petek (47), Mehmet Mert (30), Ethem Uzunsoy (43).

AKP’li valisinden sözde IŞİD tepkisi

IŞİD’in Türkiye’deki en önemli karargâhlarından olan ve birçok saldırıyı organize ettiği ve karargah olarak kullandığı Antep’te vali Fatma Şahin, katliamdan sonra bir açıklama yaparak, IŞİD valisi olduğu kentte örgütlenmiyormuş gibi, çözümü beddua etmekte buldu. Şahin yaşanan katliam ile ilgili “Atatürk Havalimanı’nda alçak bir saldırı düzenleyen vicdansız teröristin, azmettirenlerinin, destekçilerinin Allah belasını versin” dedi.

Dün (29 Haziran) yayınlanan 10 Ekim iddianamesinde de, IŞİD ile ilgili olarak, tutuklu ve şüpheli sanıkların birçoğunun Antep’te örgütlendiği ve çok rahat Suriye’ye geçerek IŞİD ile ilişkiler içine girdiği açığa çıkmıştı. Yine iddianamede IŞİD’in Antep’te birçok evi karargah olarak kullandığı öğrenilmişti. Polisin Ankara katliamını gerçekleştiren IŞİD lileir ikli yıl boyunca izlediği ve hiçbir şey yapmadığı dün basına yansırken AKP’li vali tüm bu yaşananlarda bir payı yokmuş gibi konuştu.

 

Atatürk Havalimanı’nda bombalı saldırıya yayın yasağı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) , Başbakanlığın talebi üzerine, İstanbul Atatürk Havalimanı dış hatlar terminalinde 22.00 civarında meydana gelen iki ayrı patlamaya ilişkin geçici yayın yasağı getirildiğini bildirildi.

RTÜK (Radyo ve Televizyon Üst Kurulu) yayın yasağı kararına gerekçe olarak “Milli Güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde veya kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının muhtemel olduğu durumlarda” geçici yayın yasağı getirilebileceğini söyleyerek yapılan her türlü haber, röportaj ve eleştiriyi yayımlamayı yasakladı.

Karar şu şekilde duyuruldu:

6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 7’nci maddesinde “Milli Güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde veya kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının muhtemel olduğu durumlarda” geçici yayın yasağı getirilebileceği öngörülmektedir.

28 Haziran 2016 tarihinde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda meydana gelen patlamanın da anılan hüküm çerçevesinde olduğu değerlendirildiğinden, söz konusu olayla ilgili olarak Başbakanlığın 28.06.2016 tarih ve 02083 sayılı yazısı ile geçici yayın yasağı getirilmesi uygun görülmüştür. Bakırköy 3. Sulh Ceza Hakimliği de, saldırısı sonrasında yazılı ve görsel basın, sosyal medya ile internet ortamında faaliyet gösteren medyada, her türlü haber, röportaj ve olay görüntülerine ilişkin yayın yasağı getirilmesine karar verdi.

{gallery}havaalan{/gallery}

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Diğer içerik
Kapalı
Başa dön tuşu