GüncelManşet

Ceylan Yayınları’na sansür

H. Merkezi: Eylül Fuarcılık tarafından 10. kez düzenlenen Ankara Kitap Fuarına katılan Ceylan Yayınları, stantlarındaki “Dağın Kadın Hali” ve “Devrimin Rojava Hali” kitapları ve bu kitapları tanıtır afişleri sansürlenmek istendi.  

Eylül Fuarcılık, üzerinde Rojavalı kadın direnişçilerin fotoğrafının yer aldığı kitabı gerekçe göstererek Ceylan Yayınları’na sansür uyguladı ve fuardan ayrılmalarını istedi. Bunun üzerine Ceylan Yayınları, Eylül Fuarcılık yönetiminin sansürcü tutumunu protesto etmek için fuardan ayrıldı.

 

“Barışın savunucusuzyuz. Sansüre geçit vermeyeceğiz”

Yaşananların ardından kamuoyuna bir açıklama yapan Ceylan Yayınları “Barışın savunucusuzyuz. Sansüre geçit vermeyeceğiz” dedi. Ceylan Yayınları, fuar yönetiminin uyguladığı baskı sonrası standını kaldırdığını, uygulanan baskının gerekçesini de stantta yer alan “Dağın Kadın Hali” ve “Devrimin Rojava Hali” kitapları olması diye belirtti.

 

“Sansürcü zihniyeti teşhir ediyoruz”

Olayın nasıl yaşandığını da belirten Ceylan Yayınları “Fuarın ilk günü sabah saatlerinde, Ceylan Yayınları standının hemen yanında bulunan Efsane Yayınları isimli yayınevi “görevlileri” gelerek müdahalede bulunmak istedi. 1990’lı yıllarda bölge illerinde kirli savaşta oynadığı rolüyle bilinen Osman Pamukoğlu’na yakın Efsane Yayınları’nın çıkardığı provokasyon sonucu, yazar Arzu Demir’in “Dağın Kadın Hali” ve “Devrimin Rojava Hali” kitaplarının tanıtım afişleri kaldırılmak istendi. Bu gerginlik üzerine standa gelen fuar yönetimi, önce stanttaki afişin indirilmesini, ardından da söz konusu kitapların kaldırılmasını istedi. Ankara 10. Kitap Fuarı’nı düzenleyen Eylül Fuarcılık yönetimi, kitapta YPG’li gerillalarla yapılan röportajları ve Türkiye’nin YPG’yi “terör örgütü” olarak tanımasını gerekçe gösterdi. “Burası Ankara, çözüm süreci de bitti. İstanbul’da sorun olmasa bile burada yaşanabilir. Biz burada bir sorun istemiyoruz” diyen fuar yönetimi, yayınevimizin fuardan ayrılmasını istedi. Buradan ayrılması gerekenlerin saldırgan tutum içerisinde olanların olduğunu” söylememize rağmen fuar yönetimi siyasal ve ideolojik tutum alarak sansürcü zihniyetini gösterdi. Yayınevi olarak, sansürcü zihniyeti teşhir etmek ve gelişebilecek provokasyonların önünü alabilmek için fuardan ayrılma kararı aldık” dedi.

 

Böylesi bir süreçte kitapların yasaklanmaması bizi şaşırtmadı!

Daha birkaç yıl önce şimdiki cumhurbaşkanı, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, kitap için “en tehlikeli bomba” tanımlaması yaptığını hatırlatan Ceylan Yayınları “Yayınevimize uygulanan sansürcü zihniyetin kişisel olmadığını biliyoruz” dedi.

Ceylan Yayınları son olarak “Kürt halkının uğradığı haksızlıklara ses olmanın, inadına barış savunuculuğuna soyunmanın ateşten gömlek olduğunun bilincindeyiz. Tam da bu nedenle sansür gibi egemen zihniyetlere ait olan bir ayıbın Ankara’nın orta yerinde yayınevimize uygulanması bizi şaşırtmadı. Saray cuntasının Hitler’e özendiği şu günlerde yandaşlarının kitap yasaklaması hiç ama hiç şaşırtmadı bizi” diye belirtti.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu