Güncel

Gözaltında kaybedilen Mehmet Şirin Bayram’ın akıbeti soruldu

Kayıp yakınları, eylemlerinin 771’inci haftasında Kulp’ta ev baskınıyla gözaltına alınıp bir daha kendisinden haber alınamayan Mehmet Şirin Bayram’ın akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eyleminin 771’inci haftası kapsamında Koşuyolu Parkı’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya kayıp yakınları ve hak savunucuları katılırken, katılanlar faili meçhul bir şekilde kaybettirilenlerin fotoğraflarını taşıdı.

Her hafta bir kayıp hikâyesine dikkat çekilen eylemde, bu hafta Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 2 Kasım 1996 yılında gözaltında kaybettirilen Mehmet Şirin Bayram’ın hikâyesi paylaşıldı.

Açıklama öncesi konuşan Mehmet Şirin Bayram’ın kız kardeşi Halime Bayram, Şirin’in kaybedildiği tarihte ilkokul birinci sınıfa gittiğini söyledi. 27 yıldır Şirin’in ve diğer bütün kayıpların hesabını sorduklarını belirten Bayram, “Galatasaray Meydanı’nda 5 yıl sonra her hafta iktidarın gözaltı ve işkence pratiğine dayalı suç unsurları boşa çıkıyor. Bunun için Cumartesi İnsanlarının mücadelesi büyük bir referanstır. Onlarca faili meçhul cinayet, bunca kayıp verilmişken bu mücadeleden vazgeçmek mümkün değil. 90’lardan bu yana iktidarı ele geçirenler, her seferinde Cumartesi Annelerine yönelik aynı politikalar ile kendini yaşatmaya çalışmıştır. Biz devletin zamana yayarak işlemiş olduğu faili meçhul cinayetleri bir katliam olarak tanımlıyoruz. Zamana yayılarak gerçekleşen bu katliamla yüzleşmelidir. Tüm sorumluların biran önce yargılanması ve suç unsurlarından vazgeçilmesini talep ediyoruz” dedi.

Mehmet Şirin Bayram’ın babası Mustafa Bayram, Kürtçe yaptığı konuşmada, “Mehmet Şirin Bayram, köyünden alınıp götürüldüğü günden beri kendisinden haber alamıyorum. Yargı bağımsız ise ‘çocuklarınızı yargısız infaz eden faillere hesap soruyoruz’ desin ki, biz de vatandaş olduğumuzu bilelim. Yargı, çocuklarımızın gözaltına alınma sebeplerini, öldürülme nedenlerini aydınlatsın. İnsanlar suçsuz bir şekilde katledildi. Yargı bağımsız ise adaleti sağlasın” dedi.

Ardından açıklamayı İHD Yönetim Kurulu üyesi Baver Çindemir okudu.

1. Şirin’in Pasur (Kulp) ilçesinin Demirli köyünde 1978 yılında dünyaya geldiğini söyleyen Çindemir, M.Şirin’in ailesinin yaşadığı köyde devletin köylüler üzerinde ciddi baskılar oluşturduğunu ve köylüleri korucu olmaya zorladığını ama tüm baskılara rağmen köy halkının koruculuğu kabul etmediklerini dile getirdi. Çindemir, köy halkının koruculuğu kabul etmedikleri için köylerinin yakıldığını ve çoğu köylünün de zorla yerlerinden göç ettiğini ifade etti.

Çindemir, M.Şirin’in amcası olan İhsan Bayram’ın tüm baskılara rağmen köyde kaldığını söylerken aradan 2 yıl geçtikten sonra M. Şirin’in 1996 yılının Kasım ayında köyde yaşamakta olan İhsan’ı ziyaret etmek için yola çıktığını aktardı. M. Şirin’in Demirli köyüne vardığında karanlık çöktüğü için yola devam etmediğini dile getiren Çindemir, köyde sık sık yaşanan operasyonlardan dolayı gece tehlike arz edebilir diye Bîra Zeyna’ya ertesi sabah gideceğini düşünerek akrabası olan Ramazan Tekin’in evine misafir olarak kalmaya karar verdiğini aktardı. Çindemir, o gece saat 23.00-00.00 civarında Pasur korucuları ve askerlerin yaptıkları ev baskınında ev sahibi olan Ramazan Tekin ve misafir olan M. Şirin’in gözaltına alındığını belirtti.

‘Gözaltında Şirin’in gözleri bağlıydı’

Çindemir, açıklamanın devamını şu şekilde aktardı: “Ramazan Tekin ve Şirin Bayram’ın gözaltına alındığı esnada ev sahibi Hazal Tekin, (Ramazan Tekin’in eşi) Fettah ve Cumali isimli iki korucuyu tanıdığını söyler. Aynı günün sabahında Hazal Tekin, Şirin Bayram’ın amcası olan İhsan Bayram’ı haberdar etmek üzere saat 07:00 gibi Bîra Zeyna mezrasına giderek Şirin’in amcasına Kulp korucularının ve askerlerin Şirin ve Ramazan’ı gözaltına aldıklarını haber verir.

İhsan Bayram Kulp Karakolu’na giderek gözaltındaki Şirin Bayram için tanıdığı koruculardan korucubaşı Hüseyin ve Mustafa Bulut’tan Şirin Bayram hakkında bilgi vermelerini ister. Mustafa Bulut İhsan Bayram’a burada kalıp kendisinden haber beklemesi gerektiğini söyler, ertesi gün öğlen saatlerinde Mustafa Bulut (korucubaşı) İhsan Bayram’a ulaşarak Şirin’in Kulp Karakolu’nda olduğunu onu gördüğünü, onunla konuştuğunu ve Şirin’in gözlerinin bağlı olduğunu söyler.

Korucubaşı olan Mustafa Bulut Kulp Karakolu’na çağrılarak Şirin Bayram’ı gördüğünü söylememesi için tehdit edilir ve şiddet görür. Ertesi gün sabah 08.00 gibi Mustafa Bulut, Şirin Bayram’ın amcası İhsan Bayram’ın yanına giderek Şirin Bayram’ı hiç görmediğini ve Kulp Karakolu’na hiç gitmediğini söyler. Ailenin tüm resmi kurumlara yapmış olduğu başvuru ve arama çabalarına rağmen 18 yaşında gözaltında kaybettirilen Şirin Bayram’dan bir daha haber alınamaz.”

Açıklama 1 dakikalık oturma eylemiyle sona erdi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu