Güncel

Cumartesi Anneleri; “Failler belli kayıplar nerede?”

H.Merkezi:Cumartesi Anneleri 410. haftada Galatasaray Meydanı’nda 29 yıldır failleri gizlenen Maksut Tepeli’nin faillerini ve akıbetini sormak için bir araya geldi.

Galatasaray Meydanı’nda “Failler belli kayıplar nerede?” pankartı açan Cumartesi Anneleri kayıpların fotoğraflarını taşıyarak oturma eylemi yaptı. Eylemde ilk sözü alan Tepeli’nin avukatı Gülseren Yoleri, Maksut Tepeli’nin gözaltına alındığının hep inkar edildiğini; ancak Maksut Tepeli’nin eşi 19 yıl sonra nüfus kağıdını değiştirmeye gittiğinde eşinin kayıtlarda “ölü” olarak geçtiğini gördüğünü aktardı. Bunun üzerine Tepeli’nin eşinin 2003’te mahkemeye başvurduğunu belirten Yoleri, savcılığın ısrarıyla Numune Hastanesi’nde öldüğüne dair kayıdın ortaya çıktığını ifade ederek, “Mezarı aileye gösterilmiyor. Ölüm tarihi ve defin kayıtlarında çelişkiler var. Mahkeme de takipsizlik kararı verdi. Polisin hastanede öldü iddiası da doğru değil. Hastane kaydı yok” diye konuştu.

cumartesi-anneleri-410.haftaYoleri’nin ardından sözü Maksut Tepeli’nin kardeşi Türkan Tepeli aldı. Tepeli; “29 yıldır kardeşimi arıyoruz. Annem 90 yaşında, hala oğlunu bekliyor” diyerek yaşadıkları durumu dile getiren Tepelinin ardından ise Maksut Tepeli’nin kardeşi Orhan Tepeli söz aldı. Tepeli; “Üniversitedeyken, radyolardan bir ‘teröristin’ yaralı yakalandığı haberleri geçiyordu. Ben de ‘inşallah kardeşimdir’ diye içimden geçirdim. O dönemde yakalanan devrimciler öldürülüyordu. Yaralı yakalandığına göre bir şey yapamazlar, diye düşünmüştüm. Yaralı yakalanan gerçekten benim kardeşimdi ama onu bir daha göremedik” dedi.

Bu hafta ki basın açıklamasını ise İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına Mukaddes Şamiloğlu okudu. Şamiloğlu; “Bize yaşatılan hukuksuzluk, tüm topluma yönelmiş bir tehdittir. Kamu görevlilerinin işlediği suçlarda cezasızlığı besleyen düzenleme ve uygulamalar, hükümetler değişse de değişmedi. Salih Bozışık’tan bu yana 76 yıldır kayıp yakınları hukuki olarak sonuç alamadı” dedi. Maksut Tepeli’nin faillerinin 20 yıldır ‘bulunamadığına’ dikkat çeken Şamiloğlu, Tepeli’nin kaybedilmesinden rol alanların isimlerini sıraladı. Şamiloğlu, Tepeli’nin yaralanması ve sorgulanmasında görev alan polisler; Rahmi Kaya, Servet Bozkurt, Hasip Dönmez, Zafer Elemen, Şeyhmuz Altın ve İlhami Öztürk’ün, soruşturma savcısı Necdet Camcı’nın, askeri hakim Muhteşem Savaşan’ın, dönemin İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terör ve Asayişten Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Ağar’ın da aralarında bulunduğu devlet görevlilerinin olaydan sorumlu olduğunu belirterek, sorumluların yargılanmasını istedi.

Açıklamanın ardından eylem sona erdi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu