Ekoloji

Dersim talanın hedefinde; 30 köy ve mezra haritadan silinecek!

150’ye yakın maden projesinin bulunduğu Dersim’de şimdi de Munzur Dağları hedefte. 60 kilometrelik uzunluğa sahip dağların tamamı maden sahası ilan edildi.

Coğrafyamızda yeraltı kaynakları bakımından en fazla çeşitliğe ve zenginliğe sahip olan Yukarı Fırat havzasında bulunan Dersim’de her geçen gün yeni maden sahaları açılıyor.

Dersim Barosu, Munzur Dağları’nın maden sahası ilan edilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin yapıldığı bir dönemde Munzur Dağları’ndaki krater gölleri, höyükler, yaylalar ve arı konak yerlerini kapsayan 43 bin hektarlık bir alan için maden ruhsatı verilerek ulusal ve uluslararası şirketlere peşkeş çekildiği belirtildi.

Açıklamada, maden sahası ilan edilen Munzur Dağları’nda, 227 çeşidi Türkiye’ye özgü endemik türlerden oluşan toplam bin 900 bitki ve Munzur Milli Parkı’nın olumsuz etkileneceği kesin olduğu da kaydedildi.

Bugüne kadar Dersim sınırları içinde bulunan 6 adet baraj ve HES projesi tamamlanarak enerji üretimine geçti. Dersim’in doğal sınırlarını oluşturan Karasu ve Peri Çayları üzerinde yapılan projelerle Dersim’in etrafı göllerle çevrildi.

Aynı şekilde Ovacık Mercan Şahverdi-Işıkvuran bölgesinden başlayıp, Pülümür Hel Dağları ve Bağır Dağı eteklerine kadar uzanan (Eskigedik-Karagöz-Hasangazi-Kırklar) boyunca da kontrolsüz ve denetimsiz onlarca alanda krom madeni çıkarılıyor.

Dersim’de yerli şirketler tarafından açılmış olan onlarca kum ocağı nedeniyle akarsu yataklarına ciddi zarar veriliyor. Pınarlar Vazgirt bölgesinde Elemar madencilik tarafından açılan ve işletilen mermer ocağının yarattığı tahribat çok ileri boyutta.

Maden ocakları doğayı katlediyor

Madencilik projelerinin en can alıcıları Tunçpınar Madencilik şirketinin Dersim’de yürüteceği faaliyetler. Dersim’de 5 farklı sahada maden çıkarmayı hedefleyen Tunçpınar Madencilik, Alacorgold ve Çalık Group’un ortak şirketi. Uzun yıllardan beridir Dersim’de çalışmalarını sürdürüyor.

Şirketin Dersim’de yürüteceği projeler şöyle:

* Ovacık Topuzlu köyü. Ruhsatlandırılan alanın büyüklüğü 7024,46 hektar yani 70 bin 240 dönüm. Çıkarılması planlanan madenler: Altın ve Bakır. Haritadan silinecek alanlar: Cevizlidere, Karataş ve Söğütlü köyleri

* Ovacık Karayonca Köyü. Ruhsatlandırılan alanın büyüklüğü 11.625,72 hektar yani 116 bin 250 dönüm. Çıkarılması planlanan madenler: Altın ve Bakır.  Haritadan silinecek alanlar: Aşlıca, Sarısaltık, Kurukaymak, Yüceldi, Buzlutepe ve Uzundal Köyleri

* Ovacık Karaoğlan Köyü. Ruhsatlandırılan alanın büyüklüğü 1071,88 hektar yani 10 bin 710 dönüm Çıkarılması planlanan madenler: Bakır, Kurşun ve Çinko Madeni. Haritadan silinecek alanlar: Doludibek ve Aktaş köyleri.

* Ovacık Topuzlu Köyü. Ruhsatlandırılan alanın büyüklüğü 6521,51 hektar yani 65 bin 210 dönüm. Çıkarılması planlanan madenler: Bakır. Haritadan silinecek alanlar: Halitpınar, Karataş, Kozluca ve Bilgeç köyleri.

* Dersim Geyiksuyu köyü. Ruhsatlandırılan alanın büyüklüğü 17.107,30 hektar yani 171 bin 070 dönüm. Çıkarılması planlanan madenler: Bakır ve Gümüş Madeni. Haritadan silinecek alanlar: Geyiksuyu, Atadoğdu, Taşıtlı, Uzundal, Karaoğlan, Aşlıca, Garipuşağı, Aktaş, Elgazi ve Aktaş köyleri.

Kanadalı şirket Pertek’te krom çıkaracak

Dersim’de büyük ölçekli maden arama çalışması yürüten şirketlerden biri de Pertek bölgesinde değerli madenler için ruhsat alan Kanada Toronto merkezli TIGRIS EURASİA adlı madencilik şirketi. Pertek projeleri Amerika merkezli Ravello Investment Group Limited Şirketi tarafından yürütülüyor.

Pertek ilçesi aşağı Kolonkaya köyü bölgesinde yıllardan beri yapılan çalışmalar neticesinde bölgede krom madeni rezervlerine ulaşıldı, bu amaçla 1960 hektarlık bir sahada işletme ruhsatı alındı.

Ruhsatlandırılan bir diğer bölge de Pertek Tozkoparan projesi. Alanın büyüklüğü 1982 hektar. Pertek ilçesi Yeniköy-Akbayır köyleri (Cankurtaran) bölgesinden yer alan tepelerden başlayacak olan proje sınırlarının Tozkoparan köyü hudutlarının da bir kısmını içine alarak Çevirme ve Günboğazı sınırlarına kadar uzanacağı, şirketin yine bu sahada bakır, gümüş gibi önemli maddenler peşinde olduğu ve sondajlama çalışmaları yürüteceği ifade ediliyor.

Maden ocaklarına binlerce hektarlık alan açıldı

Ovacık ilçesi Kızık köyü bölgesinde altın ve gümüş madeni aramak ve çıkarmak için 819 hektarlık bir sahada ruhsat verilmiş durumda.

Pülümür Dağları’nda da birçok bölgede madencilik projeleri mevcut. Bunlardan biri Bağır Dağının çevresini içine alan ve yıllardır devam eden krom maden ocakları. Diğer bir proje ise Pülümür Hel Dağları’nın güney yamaçlarına bakan Karagöz-Dağbek bölgesinde yürütülmek istenen madencilik projesi.

Burada madencilik şirketine devredilen alanın büyüklüğü ise 1924 hektar olarak ifade ediliyor. Pülümür ilçesinin Kırdım köyünde de yeni maden arama ve çıkarma ruhsatı alındığı, bunun da 2000 hektar alanı kapsadığı biliniyor.

30 köy ve mezra yok olacak

Maden sahalarından etkilenen Cevizlidere, Karataş, Söğütlü, Aşlıca, Sarısaltuk, Kurukaymak, Yücelli, Buzlupınar, Uzundal, Doludibek, Aktaş, Dibek, Elgazi ve Garipuşak köyleri ve bağlı mezraları haritandan silinecek.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu