DünyaGüncel

Covid-19 ve Kapitalizmin Krizi Üzerine ILPS ve ICOR’dan Ortak Açıklama

Halkların Uluslararası Mücadele Ligi (ILPS) ve Devrimci Parti ve Örgütlerin Enternasyonal Koordinasyonu COVİD-19 ve Kapitalizmin Mevcut Krizi Üzerine ortak bir açıklama yayımladı

Halkların Uluslararası Mücadele Ligi (ILPS) ve Devrimci Parti ve Örgütlerin Enternasyonal Koordinasyonu COVİD-19 ve Kapitalizmin Mevcut Krizi Üzerine ortak bir açıklama yayımladı.

Covid-19 Pandemisinin Ortasında Kapitalizmin Güncel Krizi Üzerine ILPS-ICOR’un Ortak Açıklamasında,  “Sanayi çağı insan emeğinden çıkarılan karlarla, birkaç kişi için toplanmış büyük zenginliklerle, halk yığınlarının fakirleştirilmesiyle kapitalizmin geliştiğini gördü.

20. Yüzyıl, tekellerin yükselişini, iktisadi oligarşilerin oluşumlarını, kapitalin ihracatını, uluslararası kartelleri ve dünyanın savaşlarla bölünmesini ve yeniden bölünmesini gördü. Bu aynı zamanda sosyalizm için bir savaş alanıydı. İşçi sınıfı ve ezilen haklar savaştılar, kazandılar ve gerilemeler yaşadılar. Ancak, tarih ilerliyor” denildi.

Açıklamanın devamında, “Geçmiş sosyalist ülkelerin dünya tekelci kapitalist sistem içinde yeniden bütünleşmesi, kapitalizm altındaki sermaye birikiminin sistemli ve dönemsel krizlerini ağırlaştırdı. Geçmiş yüzyılın bitiminden önce, neoliberalizm ve liberal demokrasi için bir paradigma değişikliği hüküm sürdü. ABD öncülüğündeki “Teröre Karşı Savaş” ve bazı rejim değişiklikleri ekonomiyi yeniden canlandırmada başarısız oldu. Faşizm, emperyalist krizi emekçilerin ve yoksul ulusların üzerine atarak çirkin başını yeniden yukarıya dikti.

2008’deki mali çöküş, dünya kapitalist sistemin daha kötü bir krizine ve 1929 yılındaki Büyük Buhran’a oranla daha hızlı ilerleyen 2020 yılındaki mali ve ekonomik sistemin daha büyük düşüşüne neden oldu. Neoliberal politika rejimi her zamankinden daha fazla etmiştir ve bu da finansal oligarşi ve tekel burjuvazisinin servetinin görülmemiş birikimine ve enflasyonuna, sürdürülemez borçlara, tüketen halkın yoksullaşmasından dolayı ekonomik krizine ve dünyada faşist ve antifaşist karşı koyuşların artmasına neden olmuştur” denildi.

Açıklamanın devamında, “Dünya kapitalist sisteminin şu anki düşüşü, Covid-19 salgınının yayılmasına denk geliyor” denilerek, “Salgın olması gerekenden daha büyük bir kriz haline geldi, çünkü hakim emperyalist sistem ve mevcut neoliberal ekonomi politikası, halk sağlığı sistemlerini yıktı ve halk üzerinde giderek artan baskıcı ve militarist tedbirler üzerinden daha fazla zorladığı yeni gerici politikasıyla, halka azla yetinmeyi dayattı. Hızlandırılmış çevre krizi de pandeminin sosyal, ekonomik ve sağlık üzerindeki etkilerini kötüleştirmekte ve yeni pandemilerin ortaya çıkmasına katkıda bulunmaktadır.

Hastalık ve ölüm sayısı sarsıcı. İnsanlığın yarısı karantina altında. Çaresiz karantina önlemleri büyük iş ve gelir kayıplarına neden oldu. En çok acı çekenler işçiler, işsizler, gençler, kadınlar ve çocuklar, göçmenler, renkli insanlar (beyaz olmayanlar), kırsal kesimdeki yoksullar ve tıklım tıklım olan hapishanelerde kalanlardır.

Trilyonlarca Dolar, Euro ve Yuan krizden çıkmanın bir yolunu arıyor. Polis ve ordu, devletin zorlayıcı güçleri, daha katı karantinalar uyguluyor ve muhalefetleri bastırıyor. İnsanlar evde bile huzursuz. Krizden bir çıkış yolu istiyorlar. İstikrarlı ve sürdürülebilir bir gelecek istiyorlar” denildi.

Açıklamanın devamında, “Bir asırdan fazla süren emperyalizm, kâr güdümlü yağma ve savaşlar, milyonlarca insanı öldürdü ve insanlığı kurtaramayacak. İnsanlar sistem değişikliği için haykırıyorlar. Emekçilerin yarattığı sosyal refahı, işleri ve gelirleri garanti altına almak ve ekonomik rahatlama ve tıbbi hizmetler sağlamak için kullanın.

Servetin yeniden dağıtılması, zenginlerin vergilendirilmesi yeterli değil. Kurtarma paketleri şirketler için olmamalıdır. Üretim ve değişim halk için olmalıdır. Sosyalizm tek yaşanılabilir alternatiftir. Bankalar ve finansal sistemler de dahil olmak üzere stratejik sektörleri kamulaştırmalı ve bunları işçilerin ellerine bırakmalıyız. Şimdi kamu yararı için bir dönem olmalı” denildi.

Açıklama şu şekilde sona erdi;

“Uzun vadeli amaçlarımız çizgisinde, acil ve önemli olan taleplerimizi açıklıyoruz:

  1. Emekçi halk için derhal garantili gelir ve ödemeler, nakit ödenek ve yardımlar
    2. Halkların haklarını, kitlesel testleri ve halk için yeterli sağlık hizmetlerini destekleyen salgın idaresi
    3. Çiftçiler, işçiler ve emekçi kitleler için sosyal koruma
    4. Büyük şirketler için değil, işçi sınıfı için kurtarma paketleri
    5. Yetersiz gelişmekte olan ülkelerin ağır dış borcunun indirilmesi değil, iptal edilmesi
    6. Eşitsiz ticari sözleşmelerin askıya alınması ve yeniden müzakere edilmesi
    7. Bilimin ve teknolojinin halk için harekete geçirilmesi
    8. Halk sağlık sistemlerinin kamusallaştırılması, neoliberal politikalara karşı koyulması ve mahkum edilmesi
    9. Demokrasi ve insan haklarına saygı; bütün politik tutsakların serbest bırakılması
    10. Küba, Venezüella, Filistin, Kuzey Kore dahil olmak üzere 30 ülke ve bölgeye yönelik yaptırımların kaldırılması
    11. Askeri bütçenin halk sağlığı ve sosyal servislere aktarılması

İnsanları eğitmemiz, krizin kökenlerini ortaya çıkarmamız, insanların ihtiyaçlarını bilmemiz ve onları desteklemenin yollarını bulmamız ve artan militarizme ve faşist önlemlere karşı çıkmamız gerekiyor.

ILPS ve ICOR – Anti-Emperyalist ve Anti-Faşist Birleşik Cephe (AIAFUF)”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu