GüncelManşet

#DirenGazetecilik, #BasınÖzgürOlsaydı, #GazetecilerGünü

H.Merkezi: 24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü’nde Gazetecilere Özgürlük Platformu sosyal medya üzerinden #direngazetecilik adı altında bir kampanya başlatarak basına yönelik sansürü, baskıları ve TMK, TMY gibi kanunlarla gazetecilerin tutuklanmasını protesto ediyor.

#direngazetecilik , #basınözgürolsaydı ve #gazetecilergünü etiketleri ile sosyal medyada yapılacak paylaşımlar yaparak gerçekleşecek etkinlik boyunca yapılan paylaşımlar http://www.direngazetecilik.org adresinden takip edilebilecek.

94 Basın meslek kuruluşu tarafından örgütlenen Gazetecilere Özgürlük Girişimi’nin başlattığı kampanya’ya çok sayıda gazeteci de paylaşımlarda bulunarak destek verdi.

 

24 Temmuz nedir?

106 yıl önce, Osmanlı İmparatorluğu Sultanı 2. Abdülhamit’in basına koyduğu sansürün 2nci Meşrutiyet’in 24 Temmuz 1908de ilanıyla birlikte kaldırılması, 1946da henüz kurulan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından “Basın Bayramı” ilan edilmişti.

25 Temmuz 1908de basılan ilk sansürsüz gazeteler yok sattı.

Basın Özgürlüğü Ödülleri Sahiplerini Bulacak

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin basın özgürlüğünün önemini vurgulamak amacıyla 1989 yılından bu yana her yıl verdiği Basın Özgürlüğü Ödülleri töreni de bu akşam yapılacak. Ödüller “24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü”nde The Marmara Taksim Oteli’nde saat 19.00’da düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak. Törende ayrıca son bir yıl içinde Sürekli Basın Kartı almaya hak kazanan TGC üyelerine anı plaketi verilecek.

Ödül alan gazeteciler

2014 Basın Özgürlüğü Ödülü Kişi dalında gazeteci Erol Önderoğlu’na ve Tuğrul Eryılmaz’a verildi. Erol Önderoğlu basın ve ifade özgürlüğü ile ilgili hak ihlallerini takibi, raporlanması, duyurulması için Türkiye’de ve uluslararası alanda yaptığı çalışmalar nedeniyle ödül aldı.

Büyük Seçici Kurul,  çok farklı seslerin bir araya geldiği özgür bir platform olan Radikal 2’yi 17 yıl yönetmesi, ayrıca basın çalışanlarının haklarının korunmasında verdiği destek nedeniyle  gazeteci Tuğrul Eryılmaz’a ödül verilmesini kararlaştırıldı.

Ödül alan kurumlar

2014 Basın Özgürlüğü Ödülü Kurum dalında BBC Türkçe’nin ve Ankara Barosu’nun oldu. Ödül Türkiye’de habere erişimin kısıtlı olduğu dönemlerle, Gezi sürecinde ve Soma faciasıyla ilgili her türlü baskıya rağmen kamuoyunun bilgilendirilmesine yaptığı katkılar nedeniyle BBC Türkçe’ye verildi.  Büyük Seçici Kurul, Ankara Barosu’nu ise basın, ifade ve iletişim özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması için verdiği destek nedeniyle ödüllendirdi.

Kampanya ile ilgili olarak Gazetecilere Özgürlük Platformu’nun yayınladığı Bildiri:

Medyanın özgür olmadığı mevcut şartlarda 24 Temmuz’u “Basın Bayramı” olarak kutlamamız da mümkün değildir.

Bugün 24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü…

106 yıl önce, o zamanki istibdat rejiminin sultanı 2′nci Abdülhamit’in basına koyduğu sansürün 2′nci Meşrutiyet’in 24 Temmuz 1908′de ilanıyla birlikte kaldırılması, 1946′da henüz kurulan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından “Basın Bayramı” ilan edilmişti.

25 Temmuz 1908′de basılan ilk sansürsüz gazeteler yok sattı. Bu da, gazetelerin iyi satması ya da başka bir ifadeyle yaşayabilmesi için özgür olmaları gerektiğini, okurun ise özgür ve sansürsüz bir basına büyük ihtiyaç duyduğunu ve onu ödüllendirdiğini gösteren bir olaydı.

Bugün de gazeteciler ve medyanın var olabilmek için özgürlüğe, halkın da haber alabilmek için özgür bir medyaya şiddetle ihtiyaç duyduğu bir dönemden geçiyoruz.

Nasıl başka türlü düşünebiliriz?

Çünkü cezaevlerinde hala çok sayıda gazeteci var.

Gazetecilerin teröristlikle suçlanarak hapsedilmesinde kullanılan TMY ve TCK maddeleri yerinde duruyor.

Gazeteci güvenliğine yönelik tehdit giderek artıyor.

Yüzlerce gazeteci ve yazar iktidar baskısı neticesinde işlerini kaybetmiş bulunuyor.

Siyasi iktidar, medya kuruluşlarını ve hatta doğrudan muhabirleri hedef gösteriyor.

Polisin toplumsal olaylarda gazetecilerin görevlerini serbestçe yapmasına engel olması neredeyse sistemli bir hal almış durumda.

Dolaylı sansür ve otosansür artık ana akım medyada sıradanlaşmıştır.

Özgür bir medya demokrasinin ayrılmaz parçası ve olmazsa olmazıdır. Medyanın özgür olmadığı ülkeler demokrasi olarak adlandırılmayı hak etmezler.

Medyanın özgür olmadığı mevcut şartlarda 24 Temmuz’u “Basın Bayramı” olarak kutlamamız da mümkün değildir.

#basınözgürolsaydı, son birkaç yıldır mecbur kaldığımız gibi bugüne#basınözgürlüğüiçinmücadelegünü değil, elbette “Basın Bayramı” derdik.

O bayramın yakında geleceği ümidiyle…

 

Gazetecilere Özgürlük Platformu

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu