Emek

DİSK Genel –İş: “Krizi sermaye yarattı bedelini emekçiler ödemeyecek”

Kadıköy’de polis ablukasında yapılan açıklamada,  krizi sermayenin ve iktidarın politikalarının yarattığı vurgulanarak, emekçilerin bu krizin bedelini ödemeyeceği belirtildi ve asgari ücrete zam talep edildi.

İstanbul: DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası İstanbul Şubeleri, “ekonomik krizin faturasını emekçiler ödemesin”   şiarıyla Kadıköy İskele Meydanı’nda eylem yaptı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı’nın destek verdiği eylemde sık sık “Krizin bedeli patronlara”, “Toplu sözleşme hakkımız”, “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganları atıldı.

Basın metnini okuyan Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, iktidarın ilan ettiği 100 günlük eylem planında emekçinin adının olmadığını vurguladı, işçilerin kazanılmış haklarına göz dikildiğine dikkat çekti.

Çalışkan, çalışma bakanlığının isminin “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı” olarak değiştirilmesinin bile iktidarın işçi sınıfına bakış açısının ürünü olduğunu belirterek,

“Ekonomik krizin adını etmek suç ama yaşamın her alanında ekonomik kriz var. İşsizlik milyonu aştı. Kadınlar, gençler iş arıyor ama iş bulamıyor. Enflasyon oranı son 15 yılın en yüksek seviyesinde ve bugün temel tüketim maddelerinin fiyatı iki katına kadar çıktı. Faturalarımız her geçen gün kabarmaya başladı; doğalgaza ve elektriğe yüksek zamlar yapıldı. Artık ücretler faturalara ve kiraya zor yetmekte, temel ihtiyaçlarımızı neredeyse karşılamıyor” dedi.

696 sayılı KHK ile yapılan düzenlemenin eşitsiz ve olduğunu ifade eden Çalışkan, kadro talebinden vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Yine 696 KHK ile sendikal hak ihlali olduğunu söyleyen Çalışkan, “Ortada Anayasa ile garanti altına alınmış sendika, toplu iş sözleşmesi ve grev hakları varken, üstelik bu haklar ayrıca uluslararası sözleşmelerin güvencesi altındayken işçilerin evrensel sendikal hakları merkezi idareye geçişi yapılanlar için 31 Aralık 2020’ye; belediye şirketlerine geçişi yapılan işçiler için 30 Haziran 2020 tarihine kadar askıya alınmıştır” diye konuştu.

 

İşçilerin ücret artışlarının sınırlandırıldığını da dile getiren Çalışkan, taleplerini şu şekilde sıraladı:

-5393 sayılı Belediye Kanunu’ndaki norm kadro sınırlamaları kaldırılmalı; belediyeler belediye şirketlerine geçişi yapılan işçileri kadroya alabilmelidir.

-Diğer kamu işçilerine Ağustos’ta ödenen ve Aralık’ta ödenecek 2018 yılı ilave tediyeleri belediye şirketlerine geçişi yapılan işçilerine de ödenmelidir.

-Kamuya ve belediye şirketlerine geçişi yapılan işçiler için KHK ile getirilen sendikal hak kısıtlamaları kaldırılmalıdır.

-Bu süreçte işçilerin ücretine KHK kararı ile yapılan yüzde 4 artışa ek olarak ücretler en azından Eylül ayındaki yıllık enflasyon artış oranı düzeyinde yani yüzde 24.52 oranında artırılmalıdır.

Çalışkan, tutuklu sendikacı Özgür Karabulut’a özgürlük isteyerek konuşmasını sonlandırdı.

“İşçi  sınıfı alacaklıdır”

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, bu krizin iktidarın ekonomik politikalarının sonucu olduğunu vurguladı, bu krizin faturasını emekçilerin ödemeyeceğini kaydetti. Çerkezoğlu sözlerine şu şekilde devam etti:

“Adım adım sürüklendik buraya son derece tehlikeli. Üretimi değil, tüketimi arttıran politikalar buraya getirdi. Bu krizi sermaye çevreleri yarattı.  İşsizlik fonumuza el uzatılarak kriz bize öğretilmek isteniyor. Türkiye borçlu bir ülke ve bu borcun üçte ikisi sermayenin borcudur. İşçi sınıfı ise alacaklıdır. Türkiye’nin dört yanında geleceğimize sahip çıkanlar olarak sokaklardayız. Emeği örgütlemek için bu mücadeleyi büyütüyoruz. Kimseden sadaka istemiyoruz, hakkımiz olanı istiyoruz. Yüzde birin yarattığı krizin bedelini yüzde doksan dokuz ödememeli.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu