Güncel

Gıda krizi…

Gıda fiyatlarının 2007-2008 döneminde artışı birçok ülkede isyanlara neden olmuştu. Bugüne baktığımızda ise temel gıda maddelerinin 2012 fiyatları 2007-2008 döneminin çok üstünde. Gıda fiyatlarındaki yükselişin yeni toplumsal çalkantılara ve siyasi krizlere yol açmasından korkan egemenler yeni politikalar ve gerici örgütlenmelerle toplumsal muhalefeti kontrol altına alma çabası içinde.

Gıda fiyatlarının yükselmesinde elbette birçok sebep var. Bu duruma neden olanlar aynı zamanda bu durumdan kazançlı çıkanlar. Yani piyasanın kurtları sömürünün engin surlarında ulamaya devam ediyor.  İklim değişikliği ve onun neden olduğu verim düşüklüğü fırsatçı, vurguncu şirketlere yarıyor. Elbette ilkin değişikliğinin de nedenleri doğayı ve toplumu azgınca sömüren sistemden bağımsız değil.

Doğanın sömürüsü ve talanı sonucu yaşanan ilkin değişiklikleri bugün dünya genelinde afetlere neden oluyor.

Birçok ülkede sular altında kalırken, birçok ülkede suya hasret kuraklık altında can çekişiyor. Tüm bu yaşananlar karşısında tarımsal üretimde tehlike altında ürün rekolteleri giderek düşerken bu durum üreticiyi borç batağına sürüklüyor. Gerçi rekoltenin fazla olması da üretici nezdinde bir şey değiştirmiyor. Spekülasyonlar nedeniyle ürünler girdi fiyatlarının altına alınıyor. Bu durum mevcut sistemde üretici için ebedi bir sömürüyü tanımlıyor.

Konu itibari ile tartışılan bir konu olan gıda fiyatları ise emekçiler nezdinde ulaşılması adeta imkansız bir pozisyonda duruyor. Üretici dahi artık ürettiği ürüne ulaşamayacak durumda. Karın tokluğu ifadesinin raflara kaldırıldığı bir süreçten geçerken Amerika’da tartışılan gıda fiyatlarına ve spekülasyonlara bir göz atmakta fayda var.

Amerika’da yaşanan kuraklık, son 50 yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Uluslar arası şirketler tarımsal emtia (hazine) fiyatlarını rekor seviyelere taşıdı. Soya ve mısır fiyatları yüzde 50 oranında arttı, buğday geçmiş kriz dönemini aştı ve rekora doğru ilerliyor. Uzmanlar dünyanın 2007-2008 benzeri bir gıda krizine sürüklendiğini ifade ediyorlar. Hatırlanacağı üzere son gıda krizi geri bıraktırılmış ülkelerden başlayarak yayılan ve hala dinmeyen büyük toplumsal kalkışmaları tetiklemişti.

Bir milyar insanın açlık sınırında yaşadığı dünyamızda gıda krizi zaten var ve sürekli. Krizler geçmişteki gibi toplumsal çalkantılara, toplumsal çalkantılar da isyana dönüşür mü orasını zaman gösterecek. (Bir Özgür Gelecek okuru)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu