GüncelManşet

Gemlik Gübre Fabrikası’nda OHAL’e karşı grev sürüyor

Bursa: Gemlik Gübre Fabrikası’nda işçiler, TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı için 4 gündür grevde. Mayıs ayında patron ile Petrol-İş Sendikası arasında yapılan TİS görüşmesinde sendika %40 zam istemesine karşılık, patron esnek çalışma ve %8’lik zam teklifinde bulunmuştu.

Gemlik Serbest Bölgesi yakınlarında kurulu bulunan Gemlik Gübre Fabrikası’nda örgütlü olan Petrol-İş Sendikası’yla fabrika yönetimi arasında 1 Mayıs 2016 tarihinde başlayan TİS görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadığı için 335 sendika üyesi işçi 22 Ağustos günü greve çıktı. Gemlik Gübre Fabrikası’nda önümüzdeki 2 yılı kapsayacak TİS için şimdiye kadar 3 görüşme yapılmış, 2 ay önce de uzlaşmazlık zaptı tutulmuştu. Bu iki ay süresince çeşitli eylemler yapan işçiler, Petrol-İş’in daha önce de açıkladığı gibi 22 Ağustos günü  saat 08.00’de fabrikada üretimi durdurdu.

Gemlik Gübre’de özelleştirmeyle gelen hak gaspları

1980 darbesinden sonra Turgut Özal’la başlayan, Çiller ile hızlanan ve Kemal Derviş’le resmen piyasalaştırılan Türkiye ekonomisi AKP iktidarı döneminde özelleştirmelerle yabancı sermayeye peşkeş çekerken özelleştirme furyasından Gemlik Gübre Fabrikası da nasibini almıştı. ANASOL-D hükümeti tarafından döneminde özelleştirme kapsamına giren Gemlik Gübre Fabrikası’na 97 milyon dolar fiyat biçilmiş; ancak dönemin özelleştirme idaresi başkanlığı fiyatı ucuz bularak, bu kurumun özelleştirmesini rafa kaldırmıştı. AKP iktidarı döneminde yeniden özelleştirme kapsamına alınan fabrika bu kez 84 milyon dolara YILYAK A.Ş. isimli özel şirkete satıldı. Gemlik Gübre Fabrikası’nı özelleştirme idaresinden alan şirketin yönetim kurulu başkanı Ali Rıza Yıldırım zamanla yanlış yapıldığını belirterek “Aynı mal bugün satılsa değerinin iki katına satılırdı” demişti. Ayrıca Yıldırım, idarenin sıcak para gelsin diye her şeyi sattığını belirterek, “Bugün de aynı yanlış yapılıyor. Pazara fazla ıspanak sürerseniz fiyatı yükseltemezsiniz” diye konuşmuştu. Fabrika 2004 yılında bu şekilde özelleştirildi.

Özelleştikten sonra bin 300 olan işçi sayısı 535 kişiye düşürüldü. 2007 yılında işçinin kazanılmış bütün hakları (ikramiyeler, fazla mesailer, ücretler yarı yarıya düşürüldü vb) patron ve sendika eliyle tasfiye edildi. 2 yıllık olan sözleşmeler 2007 yılından itibaren 3 yıl olarak değiştirildi.

Daha sonraki yıllarda ise; iş güvenliğinin olmaması, yaşanan patlamadan kaynaklı bir işçinin hayatını kaybetmesi ve bir işçinin ise ağır bir şekilde yaralanmasını beraberinde getirdi. Fabrika özelleştiği günden itibaren işçilerin haklarını gasp ederek ilerlerken, işçilerin ücretleri küçüldükçe Yıldırım Holding büyüdü. Sendika işyerinde istenmedi, dağıtılmaya çalışıldı.

OHAL’e karşı grev!

Sendikanın dağıtılmaya çalışılmasına karşı sendikaya üye olan işçiler, tüm bu hak gaspları ve güvencesiz çalışma koşullarıyla beraber grev yasağı ile de karşı karşıya kaldılar. Sendikanın işyerindeki grev yasağının kaldırılması için mahkemeye başvurması ve yasağı kaldırmasının ardından grev kararının alan işçiler, bu sefer de OHAL’in işçi direnişlerine dönük saldırıları ile karşı karşıya. Patron ilan edilen OHAL yasağına dayanarak işçileri tehdit ederken, işyeri önüne polis çağırarak grev çadırının kurulmasını ve işçilerin grev kararını davul zurnayla ilan etmesini engelledi. Tüm bunlara rağmen işçiler sendikayla birlikte 22 Ağustos tarihinden itibaren greve fiili olarak başladı. İşçiler grevi kararlılıkla sürdürüyorlar.

Özgür Gelecek gazetesine konuşan Gemlik Gübre işçileri grevden beklentilerini ise şu şekilde açıklıyorlar: “Ücret eşitsizliğinin giderilmesi, ücretlerin artırılması, iş güvenliğinin sağlanması, amonyum nitrat yasağının kaldırılması, gasp edilen sosyal haklar ve ikramiyelerin geri alınması, sözleşmenin 2 yılda bir yenilenmesi vb. taleplerin karşılanması istiyoruz. Son olarak da sizler aracılığıyla tüm emek örgütlerinden ve duyarlı kamuoyundan grevimizi sahiplenmelerini ve destek olmalarını bekliyoruz.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu