Makaleler

Tutarlı olmak…

Özgürlük ve kurtuluş mücadelesinde devrim denilen zorlu ve ağır görevlerin gerçekleştirilmesi pratiğinde devrimin haleflerinin yetiştirilmesi, eğitilip hazırlanmasında evrensel değerde ve önemde olan beş temel kriter vardır. Devrimin kadro ve militanında-gerilla savaşının komutan ve savaşçısında mutlak sahip olması gereken zorunlu temel devrimci ilkelerin başında sağlam bir dünya görüşüne sahip olmak ve TUTARLI olmak gelmektedir. İşçilerin-yoksul köylülerin-kadınların-gençlerin-Kürtlerin-Alevilerin- ezilenlerin en çok aradığı ve bulmakta en fazla zorluk çektiği özüyle sözü, savunduklarıyla-yaptıkları bir olan devrimin güvenilir insanı-militanı ve kadrosu olmak gelmektedir. Bugün en fazla üzerinde durulması, düşünülüp çözüm bulunması gereken temel sorunların başında güven veren, tutarlı, kararlı bir devrimci örgüt yaratmak ve keza devrimci örgütün güven veren “ne yapacağını bilen” güvenilir kadro ve militanlarını yaratmak gelmektedir.

Her şeyin başında her konuda dürüstlüğü esas alan ondan vazgeçmeyen özüyle sözü bir olan eylem ve söyleminde tutarlılığı ve kararlılığı olan örgüt yaratmak ve onun güvenilir insanını-militanını yetiştirmektir. Hatırlanır; gerilla Dersim-Mercanlarda şehit düşen üç halk savaşçısının (Cengiz, Hakan ve Özgüç yoldaşlar) yaşamını yitirmesinin ardından “Hesabı mutlaka sorulacaktır” açıklamasını yaparak bir irade ve kararlılık beyanında bulundu. Çağrıya kulak verenler, bu beyanın yerine getirileceğine dair en ufak bir kuşkuya düşmediler, açıklamanın güvenilirliği konusunda bir an olsun bile teredüt yaşamadılar. En çok ihtiyaç duyulan ve mutlak sahip olunması gereken temel evrensel devrimci değer olan TUTARLILIK ilkesine uygun hareket edildi. Büyük riskler alarak bedel ödemeye her an hazır olarak bedel ödetildi. Bu tutarlı devrimci pratik, gerilla güçlerine itibar ve güven kazandırdı. Gerilla, hesap sorucu pratiğiyle güvenilirliğini bir kez daha ispatladı. Gerek halka-devrimcilere yönelik hesap sorucu devrimci eylem pratiklerinin tutarlılığıyla gerekse gerilla savaşındaki duruş ve yürüyüşüyle tartışmasız rolünü gösterdi. İnandırıcılığı ve tutarlılığını bir kez daha devrimci pratiğiyle ortaya koydu.

TUTARLI olmak her şeyin başında ve önünde gelir. Kararlılık ve tutarlılık ilkesiyle yürünerek, yaşandığında ve savaşıldığında her söz ve pratik daha büyük bir anlam kazanır. Değiştirici bir güç olur. Sağlam devrimci bir dünya görüşüne sahip olunmadan “TUTARLILIK”, “HALKA HİZMET ETMEK”, “ÖZELEŞTİRİ İLKESİNİ UYGULAMAK”, “DEMOKRATİK MERKEZİYETÇİLİK”, “BAŞKALARIYLA İŞ YAPMA FİKRİNE ve ALIŞKANLIKLARINA” sahip olunamaz. Her şeyin temelinde ve vazgeçilmez orta yerinde sağlam dünya görüşüne yani diyalektik materyalizme yani birin ikiye bölünme yasası bilincine sahip olmak gelmektedir. Bu bilinç ışığında yüründüğünde TUTARLI olunur.

Randevusuna zamanında giden, üstlendiği her türlü devrimci görevleri zamanında yerine getiren, aldığı kararları canla başla uygulayan, verdiği sözü tutan sınıf savaşımının temel ilke ve yasalarına göre hareket eden bir örgüt ve onun militanı devrimin örgütleyici gücü haline gelir.

Savaştan bahsedip buna uygun düşünmeyen, yaşam ve mücadelesini bu temel anlayışa göre örgütleyip planlamayan bir hareket, tutarlılık ilkesini çoktan kaybetmiş demektir. Savaştan bahsedip faaliyetçilerini savaş içinde yetiştirmeyen, seferber edemeyen, belirlenmiş bir plan ve eylem programı doğrultusunda yürümeyen bir hareket tutarlılık ilkesinden bahsetme hakkını çoktan kaybetmiştir.

Her an savaşı büyütmenin planları içinde olmayan bir komite, bir kadro ve militan tutarlılık ilkesini kaybetmiştir. Silahlı mücadeleden bahsedip buna uygun şekillenmeyen ve hareket etmeyen bir komite, bir kadro TUTARLILIK ilkesini çoktan kaybetmiş demektir.

Keza işçilere-yoksul köylülere-ezilenlere hizmet esas deyip bu ilke doğrultusunda hareket etmeyen TUTARLILIK ilkesini çoktan kaybetmiş demektir. Dürüstlük ve alçakgönüllükten bahsedip kibirli ve çok bilmiş tarzda davranan bir militan TUTARLILIK ilkesini kaybetmiştir. Eleştiri-özeleştiri temel bir devrimci değiştirici silahtır deyip kendisine yönelik eleştirilerde yaralı bir kaplan gibi saldıran, eleştiri yapan yoldaşını düşman gibi gören TUTARLILIK ilkesinden çoktan uzaklaşmış demektir.

MLM bilimi kendi içinde iç bütünlüğü uyum ve tutarlılığı olan ideolojidir. Demokratik halk devrimi,  ideolojik-örgütsel-pratiksel TUTARLILIK ilkesi üzerinde güven verici tarzda yürürse uzaklık yakınlaşacak, düşler gerçeğe daha yakın olacaktır.

Sınıf bilinçli proleterler TUTARLILIK ilkesi ışığında düşünme-bilgilenme-hareket etme ve devrimcilik yapış tarzını-önderlik yöntemini sorgulamalıdır. Yanıtlarının büyük bir bölümünde olumluluk varsa başarılı bir çizgi izleyerek gelişme kaydedilir. Kitleler tarafından kabul edilen bir öncü ve önder güç durumuna gelir. Tersi yönde olumsuz yanıtlar varsa statükoculuk-bürokratlık ve duraklama-gerileme çizgisinde tekrar ve hataları defalarca yaşamaya devam eder. (Bir Partizan)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu