EmekGüncel

İnşaat işçileri Bağdat’ta mahsur kaldı, patronun korumaları işçiye saldırdı!

Albaraka Grup'un taşeron işini yapan firmanın alacaklarını ödemediğini ve çalışma izinleri olmadığını ifade eden işçiler şantiye dışına çıkamıyor

Irak’ın başkenti Bağdat’a bağlı Taife ilçesinde çalışan onlarca inşaat işçisi 3 aydır haklarını alamadı. Çalıştıkları taşeron firma tarafından tehdit edildiklerini de ifade eden işçiler seslerinin duyurulmasını istiyor.

Türkiye’den çalışmak için Bağdat’a giden işçiler aylardır maaşlarını alamadığı için iş bırakma eylemi başlattı. Pasaportlarına da el konulan işçiler, taleplerinin karşılanmasını istiyor.

Diyarbakır, Mardin, Adana, İstanbul, Niğde ve İzmir’den iş vaadiyle Irak’ın başkenti Bağdat’a götürülen 23 kişi 3 aydır maaşlarını alamadığı için 7 Temmuz’dan iş bırakma eylemi yapıyor. Bağdat’a bağlı Tayfiye ilçesinde Albaraka Grup’a ait elektrik şantiyesinde çalıştırılan işçiler, taleplerinin karşılanmasını istiyor. Taşeron şirketin iş vaadiyle çağırdığı işçiler 25 Şubat’ta Şırnak’ın Silopi ilçesinde bulunan Habur Sınır Kapısı’ndan Federe Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentine geçti. İşçiler, kendilerinden habersiz Zübeyir ile Muhammed Akif Bilge ve Cemal ile Mustafa Aydın kişiler tarafından kaçak yollarla Bağdat’a götürüldüklerini söyledi.

Sözler tutulmadı

İşçilerin yaşadığı sorunlara ilişkin görüştüğümüz işçilerden Osman Erol, “Bağdat’a bizi götürenler herhangi bir sorun yaşamayacağımız konusunda garanti verdi. Her ayın 5 ile 10’nu arasında maaşlarımızın ödeneceği söylendi. Yine bir aydan sonra işçilere oturma izni verilecek denildi ancak verilen sözlerin hiçbiri yerine getirilmedi” diye konuştu.

Çalışmaya başladıktan bir ay sonra oturma izni istediklerini ancak kendilerine oturma izni verilmediğini dile getiren Erol, yetkililerin, “Koronavirüs nedeniyle Irak hükümeti oturma izni vermiyor. Herhangi bir sıkıntı çıkmayacak. İstediğiniz zaman sorunsuz bir şekilde evlerinize döneceksiniz” denildi ancak oturma izinlerinin olmadığı için kaçak duruma düştüklerini söyledi.

Maaşlar ödenmedi

3 aydır maaşlarının verilmediğini dile getiren Erol, şunları kaydetti: “Şirkete çalışmayacağımız beyan ettik. Bu nedenle aramızda tartışma çıktı. Yanlarında çalıştığımız taşeron şirketteki kişiler tehdit etti; ‘Eğer şantiyeden çıkarsanız güvenlik güçleri sizleri gözaltına alıp tutuklar, çünkü pasaportlarınız elimizde ve kaçak durumundasınız’ dediler. Arapça da bilmediğimiz için ve kaçak olduğumuz için hiçbir resmi kuruma gidip şikayette de bulunamıyoruz.”

Hijyensiz bir ortamda kaldıklarını belirten Erol, hijyen malzemeleri için de taleplerinin karşılanmadığını söyledi. Erol, kendi ceplerinden aldıkları her malzeme için esnafın kendilerinden fazla para aldığını dile getirerek, “2 dinara satılan malzeme bize 3 veya 4 dinara satılıyor” ifadelerini kullandı.

‘Eylemdeyiz’

Erol, “7 Temmuz’dan beri çalışmıyoruz. Bize verilen hiçbir söz yerine getirilmedi. Şikayetlerimizi defalarca CİMER’e yazdık ama herhangi bir dönüş sağlanamadı. Şuanda burada kaçak olduğumuz için evlerimize de dönemiyoruz. Kaçak olduğumuz için her gün bize 20 dinar (15 dolar) para cezası kesiliyor. Maaşımız ve pasaportumuzun bir an önce verilmesini istiyoruz” dedi. Bugün içerisinde eylemlerini sürdüren işçilere patronun korumaları saldırdı. İşçiler can güvenliklerinden endişe ediyorlar.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu