KadınMakaleler

İstanbul YDK’dan Kadın Grevi Atölyesi

Yeni Demokrat Kadın (YDK) İstanbul’daki aktivistleri bir araya gelerek Kadın Grevi’ne dair bir atölye gerçekleştirdi.

YDK içinde bulunduğu Kadınlar Birlikte Güçlü Kampanya Grubu ile birlikte başlayan Kadın Grevi tartışmalarının bir parçası olmuştu. Geçtiğimiz yıl 8 Mart öncesinde başlayan Kadın Grevi tartışmalarında, Türkiye’de Kadın Grevi’nin örgütlenmesine dair kadın örgütleri hemfikir olmuşlardı.

8 Mart 2019’da Türkiye’de Kadın Grevi’nin örgütlenmesi kararı alınırken Türkiye’de kadın örgütleri tarafından yürütülen tartışmalar, grevin talepleri ve ideolojik-politik olarak farklı bakış açıları etrafında şekilleniyor.

YDK konuya dair parçalı tartışmaları birleştirmek, kolektif bir bakış açısı geliştirebilmek adına önüne koyduğu Kadın Grevi atölyesini gerçekleştirerek oldukça verimli bir tartışma yürüttü.

Atölyede öncelikle YDK’nın greve ilk güncel ilişkilenişine dair kısaca aktarım yapıldı.  Kadınlar Birlikte Güçlü’de yürütülen tartışmalar aktarılmadan önce grevin tarihine dair kısa bir sunum yapılarak, sorular ile konu tartışmaya açıldı.

Tarihsel aktarımda birçok ülkede Kadın Grevi’nin kadınların talepleri üzerinden ortaya çıktığı belirtildi. Polonya’da kürtaj yasağına karşı, Arjantin’de ise 16 yaşında kadının tecavüze maruz bırakılmasının ardından, Amerika’da ise Trump karşıtı eylemlerle açığa çıktığı vurguları yapıldı.

Yunanistan’da emek üzerinden eylemlerle kadınların grevi gündemlerine aldıkları aktarıldı. Greve İspanya’da erkeklerin de bakım işlerini üstlenerek dahil olduğu belirtildi.

Ardından kadınlar konuya dair bakış açısını çeşitli ülkelerdeki deneyimler üzerinden sorulara cevaplar arayarak derinleştirmeye çalıştı.

“Kadınların Grevi Ayrıştırıcı Mıdır?” 

“Kadınların grevi ayrıştırıcı mıdır?” sorusu ile başlayan tartışma, “Kadın grevinin anlamı nedir?”, “Bir kadın grevinde hangi talepler olabilir ve öne çıkarılabilir?”, “Ev işçisi bir kadın grevle emeğini nasıl görünür kılabilir?” vb. sorularla devam etti.

“Kadınların grevi ayrıştırıcı mıdır?”  sorusuna karşılık kadınlar, kadınların ayrı örgütlenme, yarı çalışma yürütme, özgün örgütlülük oluşturması tartışması yürüttüler. Tartışmalarda, kadınların birçok sorun ve talebinin bütünleştirilmesi ile emek temelli taleplerle cinsiyet kimliği üzerinden yaşanan sorunlara çözüm anlamındaki taleplerin birleştirilmesinin önemli olduğu belirtildi.

Greve dair yürütülen tartışmalarda bu yıl yapılacak Kadın Grevi’nin, tüm fabrikalarda kadınların üretimi durdurması hedefi ile gerçekleştirilmesinin ülke gerçekliğinde istenilen düzeyde olmasının mümkün olmadığı belirtildi.

Sürecin deneyim ve enerji biriktirme süreci olarak ele alınması gerektiği ifade edilirken, uluslararası kadın grevleriyle eş zamanlı eylem ve etkinliklerin kadınlar arası köprü oluşturma ve ortak deneyim biriktirme açısından bir işleve sahip olduğu vurgulandı.

“Açığa çıkan enerjinin bir parçası olalım”

“İki yönlü bir ayrıştırma var bu tartışmalarda. Erkek ve kadınlar arasında bir ayrıştırma; içerikte emek ve cinsiyet temelli bir ayrıştırma. Ancak biz temelde erkek ve kadın arasında bir ayrıştırmayı ele almalıyız” şeklindeki sözlerle tartışma geliştirilmeye çalışıldı.

Türkiye’de Kadın Grevi’nin gerçekleştirilmesinin zor olacağı dile getirildi. Bunun sebebi olarak emek alanındaki erkek figürünün etkinliği ifade edilirken buna karşı, Kadın Grevi’nin yapılmasının kadın mücadelesi anlamında önemli deneyimleri açığa çıkaracağına vurgu yapıldı. “Bir şey talep edip bir şey örgütlemek, sokağa çıkmak başlı başına önemli ve ciddi bir enerji yaratır. İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması en temel taleplerden biri olmalı. Nafaka meselesi de bunların içinde yer almalı” şeklindeki görüşlerle bu vurgu desteklendi.

Ardından, “Bu süreç sadece greve katılımımız şeklinde ele alınmamalı bizim açımızdan. İdeolojik açıdan da kendi içimizde tartışmalarla ciddi anlamda yol alabiliriz. Bütünleştirici ve yapıcı bir yönden ele almamız gerekir grev örgütlenmesine dönük toplantılara. Kadın dayanışmasını bozmadan bu süreci ele almamız gerekiyor” şeklinde Kadın Grevi’ne dair bir çalışmanın sürdürülmesini kararlaştıran YDK’lılar atölyeyi sonlandırdı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu