Güncel

İTO: Böyle kapanma olmaz

İTO Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, milyonlarca işçi çalışmak zorunda bırakılırken iktidarın yarım tedbirler, eksik önlemlerle günü kurtarmaya çalıştığını açıkladı.

İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu ve İTO COVID-19 İzleme Grubu’nun hazırladığı Nisan ayı pandemi raporu bugünkü basın toplantısıyla açıklandı.

İTO Cağaloğlu binasında gerçekleştirilen basın toplantısına İTO Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, İTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, Yönetim Kurulu üyeleri Dr. Güray Kılıç, Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu ve Dr. Murat Ekmez katıldı.

“Aşılama seri şekilde acilen yapılmalı”

Basın toplantısında ilk konuşmayı yapan Dr. Pınar Saip pandeminin başından beri İstanbul Tabip Odası olarak hazırladıkları “Korona Günlerinde İstanbul’da Sağlık” raporlarıyla eksikliklere dikkat çekmeye, iktidarı ve bakanlığı alınması gereken önlemlerle ilgili uyarmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Ülkemizde pandeminin geldiği noktanın son derece kaygı verici olduğunu söyleyen Dr. Saip COVID-19’un sınıfsal boyutunun tüm açıklığıyla ortaya çıktığını, milyonlarca işçi çalışmak zorunda bırakılırken iktidarın yarım tedbirler, eksik önlemlerle günü kurtarmaya çalıştığını belirtti ve geçtiğimiz hafta başlatılıp 17 Mayıs’a kadar süreceği duyurulan kısıtlamanın da gerçek anlamda tam kapanma olmadığını söyledi.

Konuşmasında aşılama çalışmalarındaki eksikliği de vurgulayan Dr. Saip bugüne dek toplumun ancak yüzde 12’sinin aşılanabildiğini, geleceğinse belirsiz olduğunu söyledi ve aşılamanın seri biçimde ve acilen yapılması gerektiğini vurguladı.

“İstanbul tekrar Wuhan oldu”

Basın metnini ise Dr. Güray Kılıç kamuoyuyla paylaştı.

“Böyle Kapanma Olmaz” başlığıyla yapılan açıklamada 2021 Nisan ayı sonu itibarıyla eksik, yanlış, tutarsız politikalar değişmediği sürece COVID-19 salgınının kontrol altına alınacağını, baskılanacağını beklemenin mümkün olmadığı belirtildi.

Raporda, İstanbul’un salgında bir yıl öncesine döndüğü ifade edildi:

“Dünyanın megapollerinden biri olan İstanbul salgının başından itibaren toplam nüfus, nüfus yoğunluğu (metrekareye düşen kişi), çalışan aktif nüfusun sayıca fazla olması, göçmen, mülteci sayısının fazlalığı vb nedenlerle Türkiye’de COVID-19 vakalarının en fazla görüldüğü il olmuştur.

“Türkiye’de COVID-19 ilk vakası ve ilk ölüm 2020 Mart ayında İstanbul’da olmuştur. Sağlık Bakanlığı tarafından 2020 Nisan ayında İstanbul Türkiye’nin Wuhan’ı olarak tarif edilen İstanbul, aradan bir yıl sonra Sağlık Bakanlığı’nın vakaların yüzde 40’ı İstanbul’da açıklamasıyla İstanbul yüksek vaka sayısı ile başladığı yere dönmüştür.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu