GüncelMakaleler

Kadınların Birliği | Sınıf Mücadelesi İle Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğine Karşı Mücadelenin Kesişme Noktası

"Sınıf çelişkisi ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği mücadelesinin hedefi olan sistemin ortadan kaldırılmasını savunuyorsak, sistemi bütünlüklü olarak anlamamız-çözümlememiz gerekmektedir"

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin, erkek egemenliğinin, cinsiyet hiyerarşilerinin mekanizmalarını, sürekliliklerinin altında yatan nedenleri, sonuçlarını ve bunlarla mücadele yöntemlerini anlamada toplumsal iktidar ilişkilerinde eril tahakküm ilişkilerini ortaya çıkarmak önemli bir yerde durmaktadır.

Sokakta, evde, işyerinde… yani her mekanda ve kesinlikle bir zaman sınırlaması olmaksızın -sabah, akşam veya gece yarısı- herhangi bir nedene dahi ihtiyaç duymaksızın; kaba şiddetten cinayete, çeşitli türde tacizlerden siyasetin her aşamasında yok sayılmaya, emek sömürüsünün çeşitli biçimlerine kadar ataerkinin (erkek iktidarının/egemenliğinin) kurumlaşmış, “doğallaşmış” türlerini yaşıyoruz.

Egemen sınıflar ve onların hukukçuları, bilim insanları, gazetecileri…, bin yıllardır üretim tarzına ve ilişkilerine göre esnek biçimler alarak uyum sağlayan –yani her çeşit şekli rahatlıkla alan- ataerkinin bu sonuçlarını halen “kişiden kişiye şiddet” biçimi içine sıkıştırmaya çalışıyorlar.

Hal böyle olunca yani “egemen ideolojinin egemen düşünceleri” bu şekilde ortaya konunca; iyi bir eğitim, iyi bir ahlak, modernleşme veya dinselleşme gibi her kesimin kendi meşrebince koyduğu eğitimsel veya kültürel, inançsal vb. savunular çözüm olarak görülüyor, her şey bu açıdan değerlendiriliyor.

Vurgulamak lazım ki, bu ele alışa göre eğitimli, ahlaklı veya modern vs. olması beklenen şiddet, yok sayma pratiklerini yapan erkekler değil yine esasta kadınlar olmaktadır.

Çünkü fıtrattan -yaratılıştan- farklı olan cinslerin -en çok da kadınların- kendi görevlerini, sorumluluklarını bilmeleri, davranışlarına hakim olmaları ve her iki cinsin birbirini tamamlaması gereklidir, ki bu “sorunlarla” mücadele edilebilip, çözüme kavuşturulsun. Bunların dışında bilimsellik devreye sokulur: psikologlar, psikiyatrlar vs vs… Öfke kontrol yöntemleri anlatılır, çocukluk dönemleri incelenir, “çiftlere” birbirleriyle zaman geçirmeleri önerilir. Bu da yetmezse, sapıklık canilik vb. tanımlar eşliğinde bu durumlar çok marjinalmiş gibi ele alınarak, “cezalar” verilir!

Buraya kadar anlattıklarımıza hiçbirimiz yabancı değiliz, çünkü her gün yaşıyoruz. Her gün yaşadığımız bu gerçekler, her gün yaşadığımız teorik-ideolojik çarpıtmalarla iç içe yaşanıyor. Amaçlanan, tüm bu gerçeklerin, belli bir iktidar yapısının parçaları veya sonuçları olduğunun saklanmasıdır.

Bu belirlemeyi yapmanın, önemli politik olanakları açacağı ve ezme-baskı ve sömürü sistemine ciddi bir tehdit oluşturacağı bilindiği için önünün kapatılması gereklidir! Ciddi bir tehdittir, çünkü kapitalist sistem de önceki sınıflı toplumsal formasyonlar gibi üretimin ve yeniden üretimin (maddi yapılarının) bir parçası olarak ataerki üzerinden yükselmektedir.

Dolayısıyla, sistemsel bir erkek egemenliğinden bahsetmek ve kadın mücadelesini bunun üzerinden yükseltmek; bir bütün olarak kapitalist sisteme tehdittir.

Sınıf mücadelesinde ezilen ve sömürülenlerin gündelik ekonomik-politik göstergelerin dışına çıkıp politik iktidar mücadelesine yönelmeleri nasıl ki belirleyici bir önem taşıyorsa, ezilen cinslerin de yüzlerini ataerkil iktidarın merkezine ve bunun tüm ağlarına dönmeleri de belirleyici-kritik bir önem taşımaktadır. Sınıf mücadelesi ile toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı mücadelede politik olarak kesiştikleri nokta da burasıdır.

Sınıf çelişkisi ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği mücadelesinin hedefi olan sistemin ortadan kaldırılmasını savunuyorsak, sistemi bütünlüklü olarak anlamamız-çözümlememiz gerekmektedir. Ki bu sistemi anlamak-çözümlemek ancak iç içe giren unsurları, birbirleriyle ilişkileri içerisinde, süreç olarak ele almak gereklidir. Bunun dışındaki ele alışlar, eklektik, parçalı, kısmi sonuçlara götürecektir.

Bu nedenle, ataerki ve sermaye düzeninin iç içe geçmişliğine, birbiriyle yakaladıkları uyuma bakmakta fayda vardır. Ve bir sonraki sayımızda da bu konuya kısaca göz atmak istiyoruz.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu