EmekGüncel

Geri Dönüşüm İşçileri Derneği’nden dayanışma çağrısı

Yeni çıkan Atık Yönetmeliğiyle birlikte Bakanlığın iddiası aksine sokaklarda atık toplayan emekçilerin sefalet koşullarında yaşamaya mahkum edildiğini kaydeden Geri Dönüşüm İşçileri Derneği, dayanışma çağrısı yaptı.

Geri Dönüşüm İşçileri Derneği, yeni çıkan Atık Yönetmeliği ile birlikte sokaklardan atık toplayarak hayata tutunan emekçilerin koşullarının iyice zorlaştığını kaydetti.

‘Bakanlığın iddiası aksine her geçen gün yoksullaşıyoruz’

Sosyal medya hesaplarından açıklama yapan işçiler, Bakanlığın iddiasının aksine emekçilerin, her geçen gün daha da yoksullaştığını kaydetti. İşçilerin açıklaması şöyle: “Nedeni? Sıfır Atık Belgesi alan kurum ve kuruluşların, ‘kendi atıklarını satabilme’ hakkından sonra, neredeyse her yer atığını satmakta ve dolaylı yoldan yüz binlerce emekçi, işsizliğe ve yeni bir derin yoksulluğa terk edilmektedir. Senelerdir hiçbir devlet kurumuna yük olmadan, bir de üzerine sokaklardan atık toplayarak hayata tutunan emekçilere, bu yönetmelik ile sefalet koşulları içerisinde çalışmak dahi bırakılmamıştır.

‘Yeni yönetmelikle birlikte ne yapacağız sorusunu soruyoruz’

Günlerdir arkadaşlarımız ile düşünüyor ve yeni yönetmelikle birlikte ‘ne yapacağız’ sorusunu, kendimize soruyoruz? Aklımıza gelen şeylerden biri de, ‘dayanışma ruhu ile atık toplama’ olduğuna kanaat getirdik. Özcesi; Büyükşehirlerde, (Ankara pilot bölge) vereceğiniz atıkları, kaynağında toplamaya talibiz. Bulunduğunuz ilçe ve mahallede, özellikle kurum ve kuruluşların vereceği atıkları toplumsal dayanışma duygusu içerisinde almak isteriz.

Dayanışma çağrısı

Böylelikle Türkiye’de bir ilki başarmış ve iyiliğin bulaşıcı olduğunu göstermiş olabiliriz. Sadece iyilik değil, ekolojik ve ekonomik olarak da doğrudan insan yaşamına katkısı olacağını belirtmek isteriz. Bugüne kadar sokaklarınızda, konutlarınızda, sitelerinizde, iş yerlerinizde, bulunduğunuz her yerde atıklarınızı, kimseye zarar vermeden ve yük olmadan toplamaya çalıştık ve toplamaya da devam etmek istiyoruz. Tek yapmanız gereken ‘destek’ olmak.

Özellikle atık üreten şirketler, marketler, siteler, iş yerleri bizlere destek olmak isterse, bu çağrımızı akıllarında bulundurmalarını hatırlatır ve bizimle özelden iletişim kurmalarını tüm samimiyetimizle rica ederiz.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu