Güncel

Nefretin Dili Medya Konuşuldu

İzmir: 20 Kasım “Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Haftası” etkinlikleri çerçevesinde İzmir Siyah Pembe Üçgen Derneği ve Pembe Hayat tarafından bir panel düzenlendi.

“Medyada Nefret Dili, Hak Haberciliği ve LGBTİ Temsiliyeti” adıyla İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde yapılan etkinliğe Bianet çalışanı Çiçek Tahaoğlu ile Milliyet’te çalışan Burcu Karakaş katılırken, çalışma moderatörlüğünü Berkant Çağlar yaptı. İlk sözü moderatör Çağlar alarak neden nefret suçu ile transların aynı cümlede kullanıldığına değindi. Çağlar, toplumsal eşitsizliğin en fazla yaşayan transların bu kavramla neredeyse birlikte anıldığını belirtti.

Sohbet havasında yapılan panelde muhabirler; transların nefret suçunun sonucu olarak katledilmesinin verdiği mesajın “Bu şekilde kendini ifade edersen, senin de sonun böyle olur” olduğunu ve medyanın katledilen translara dair haberlerin çok ciddi bir toplumsal algı oluşturduğunu dile getirdi.

Çiçek Tahaoğlu, tarafsız gazeteciliğin olamayacağını ve bunun gerçekliği ifade etmediğini belirterek “Önemli olan hangi tarafta olduğundur; ezilenlerin mi, yoksa egemen olanın mı?” diyerek bir gerçeğe işaret etti.

Burjuva Medya, Yaptıkları ve Haberleri İle Nefreti Yeniden Üretiyor

“Yapılan haberlerin dili ile nefret söylemi yeniden üretilebilir” şeklinde uyarı yapan muhabirler; Milliyet ve diğer birçok burjuva medyada çıkan haberleri örnek olarak göstererek, birçok transın veya diğer LGBTİ’lerin hedef gösterildiğini vurguladı.

Milliyet’te LGBTİ ve kadın haberi yapan Burcu Karakaş, Milliyet gazetesinin kendi yaptığı haberlere editörler aracılığıyla sansür uygulandığını, editöryanın kendi ideolojik görüşlerine göre habere giriş ve başlık yaptığını dile getirerek, burjuva medya gerçeğini bir kez daha ortaya koydu.

Editörlerin attığı başlıkların ya da yaptıkları haber girişlerinin bazen yapılan haberle hiçbir alakası olmadığını; genelde kendi düşüncelerini, homofobik yaklaşımlarını ifade eden girişler yazdığını ekleyen Karakaş, “Anaakım medya için, bir ilişki varsa ve sonucunda biri ölüyorsa; bu transa çok iyi bir haber çıktı demektir, meseleyi magazinsel şekilde verilmektedir” dedi.

Panel; bazı kullanılan kavramların yanlış olduğu vurgulanarak devam ederken, “LGBTİ’li bireyler” ifadesindeki gibi yanlış kullanıldığını, alternatif medya dışında diğer birçok ajansın kullanıldığı kavramları bilmeden, karmakarışık kullandığı dile getirildi.

Moderatör Çağlar’ın “Bulunduğunuz kurumları iyileştirebilir misiniz?” sorusuna muhabirler, sadece kavramların bile ısrarla kullanılması sonucu bir süre sonra diğer muhabirlerin de bu şekilde kullanmaya başladığını belirtti. Muhabirler, dolayısıyla iyileşmenin olduğunu, hak haberciliğinin burada devreye girdiğini düşündüklerini, çabanın bunun için olduğu belirterek cevapladı.

Panele İzmir YDK da katılım gösterdi.

Kaynak: www.yenidemokratkadin.net

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu