GüncelManşet

NEREYE SIĞINACAK BU İNSANLAR?

H.Merkezi: 17 Ağustos depreminde, 17.480 ölüm, 23.781 yaralı, 505 kişi sakat kaldı. 285.211 konut, 42.902 işyeri hasar gördü. Resmi olmayan bilgilere göre ise yaklaşık 50.000 ölüm, ağır-hafif 100.000’e yakın yaralı olmuştur. Ayrıca 133.683 çöken bina ile yaklaşık 600.000 kişiyi evsiz kaldı. Yaklaşık 16 milyon insan, depremden değişik düzeylerde etkilendi.

17 Ağustos 1999 depremi sonrası Afet Koordinasyon Kurulu tarafından 1999–2003 yılları arasında İstanbul’da olası bir deprem durumu sonrasında afet toplanma alanı olarak 470 yer belirlenmesine rağmen bu 470 yerin 300’ü alışveriş merkezine ve gökdelenlere dönüştürüldü!

İstanbul Kent Savunması yaptığı bir araştırma ile afet toplanma yerlerinin sermayeye nasıl peşkeş çekildiğini göstermek için #nereyesığınacağız hastagiyle bir sosyal medya kampanyası başlattı.

Kampanyaya başlangıç için yayınlanan metinin tamamı;

“17 Ağustos 1999 depremi sonrası Afet Koordinasyon Kurulu tarafından 1999-2003 yılları arasında İstanbul’da olası bir deprem durumu sonrasında afet toplanma alanı olarak 470 yer belirlenmişti.  Ancak bu 470 yerin 300’ü alışveriş merkezine ve gökdelenlere dönüştürüldü! 

İşte  Dönüşen Alanlardan Bazı Örnekler:

•Ali Sami Yen Stadyumu, Mecidiyeköy bölgesinde insanların toplanma yeri olarak belirlenmişti. Ancak şimdi yerinde Torunlar GYO tarafından yapılan Torun Center yükseliyor.

•Bilgili Holding tarafından yapılan One Ortaköy lüks konut projesinin yükseldiği alan, mülkiyeti kamuya ait 25 bin metrekarelik ve 185 çadır kapasitelik bir toplanma alanıydı.     

•Kadıköy Bostancı’da 180 çadır kapasiteli afet toplanma alanı olarak belirlenen yerde Pragon Residence bulunmakta.

•Kartal’da Rings İstanbul Konut ve AVM projesinin yükseldiği alan, mülkiyeti Samandıra Belediyesi’ne ait ve 441 çadırın kurulabileceği bir afet toplanma alanı olarak belirlenmişti. İronik bir şekilde, bu alanda, 20 Mayıs 2009’da  Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla Kızılay Afet Tatbikatı yapılmıştı.

•Kadıköy’deki en önemli afet toplanma alanlarından olan ve mahalle halkı tarafından Moda Bostanı olarak ilan edilen alan daha bu hafta İBB ekipleri tarafından otopark yapılmak istenmişti ancak mahalle halkının direnişi üzerine Moda Bostanı kurtarıldı.

•Taksim Direnişi’nin simgesi haline gelen Gezi Parkı da, büyük bir kısmı betonlaşmış Beyoğlu-Şişli bölgesindeki en önemli afet toplanma alanlarından biriydi. Topçu Kışlası adı altında üzerine AVM yapılmak istenmişti.

•Bu yapılaşmaya açılan alanlar dışındaki Acil Eylem Planı başlığında boş alan olarak tutulacağı bilgisi verilen ancak daha sonra yapılaşmaya açılan alanlar:  Anthill (Şişli), Starcity Outlet Center (Bahçelievler), Zaman Gazetesi (Bahçelievler), Ağaoğlu MyCity (Bahçelievler), Meydan AVM (Bahçelievler), Sahilpark Veliefendi (Zeytinburnu), Onaltı Dokuz (Zeytinburnu), Ora AVM (Bayrampaşa), Forum İstanbul (Zeytinburnu), Kiptaş Ünalan Evleri (Üsküdar), Kiptaş Tuzla 2–3 Etap Konutları (Tuzla), DAP Royal Center (Maltepe), TOKİ Avrupa Konutları (GOP), Kemalpark evleri (Esenler), Çınar Olimpia Park Sitesi (Bağcılar), Ataköy Konakları (Bakırköy), Capacity AVM (Bakırköy), Selenium Plaza (Beşiktaş), Ortaköy Ermeni Vakfı Arazisi (Beşiktaş)

Şimdi, başlıkta sorduğumuzu tekrar ediyoruz: Nereye sığınacak bu insanlar? Biz nereye sığınacağız?

Hükümete, Valilik’e Büyükşehir Belediyesi’ne soruyoruz!

Nüfusu gayresmi rakamlara gore 20 milyona yaklaşan İstanbul gibi bir metropolde olası bir deprem durumunda, sadece sokakta kalacak insanların geçici olarak kullanabileceği boş alanlar kriteri üzerinden bile değerlendirdiğimizde, oldukça az ilan edilen boş alan olmasına ragmen bu boş alanların çeşitli biçimlerde sermaye gruplarına verilmesini ve bu grupların da bu alanları istedikleri gibi ticari olarak dönüştürmelerini nasıl açıklayacaksınız?

Üstelik 6306 sayılı afet yasası kapsamında İstanbul’un onlarca  mahallesini, bölgesini ( ki buna mezarlıklar dahil!) hiçbir bilimsel gerekçeye dayandırmadan riskli alan ilan ederek buralara rant uğruna el koymanın bahanesini deprem gibi bir doğal afeti kullanarak yaratmanın yüzsüzlüğü, riyakarlığı ve yalancılığı hala üstünüzdeyken boş alanların sermayeye devredilmesine ne cevap vereceksiniz?

Biz, İstanbul Kent Savunması olarak, hükümetin afet yönetimi konusundaki bu ciddiyetsizliğini teşhir etmeye ve 17 Ağustosta yitirdiğimiz canlarımızın huzurunda, yaşanacak depremlerin büyük kayıplara yol açmaması için bu işin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Bu nedenle 17 Ağustosun yıldönümünde 16 Ağustos Cumartesi gün boyunca #nereyesığınacağız hastagiyle bir sosyal medya kampanyası başlatıyoruz! Aynı gün saat 21.00’da da bu hastage yükleniyoruz! Bu kampanya bağlamında İstanbul Kent Savunması olarak afet toplanma alanlarımızın nelere dönüştüğünü paylaşmanızı bekliyoruz!

İSTANBUL KENT SAVUNMASI”

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu