Güncel

6 ayda 11 gazeteci tutuklandı

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi(ÖGİ): 6 ayda 11 gazeteci tutuklandı, 2 gazeteci sınır dışı edildi, bir basın kuruluşuna baskın düzenlendi

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), 2019 yılının ilk 6 aylık “Gazetecilere Yönelik Hak İhlal Raporu”nu açıkladı. Rapora göre; 11 gazeteci tutuklandı, 2 gazeteci sınır dışı edildi, bir basın kuruluşuna baskın düzenlendi.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi açıklamasında, “Geride bıraktığımız 6 ayda ‘toplumu bilgilendirme, aydınlatma ve haber verme’ görevini yerine getirmeye çalışan gazeteciler yine baskıların odağı oldu. Toplumsal her gelişmenin ve hareketliliğin yansıtıcısı olan gazeteciler, bu süre zarfında mesleklerini oldukça zor şartlar altında, kısıtlanan imkan ve koşullara rağmen sürdürmekte ısrarcı oldu” denildi.

Kaybedenler, gazeteciliği yargılayanlardır

Siyasal iktidar, sistem/rejim gibi medyayı da tek tipleştirdiği belirtilen açıklamada, “Ülkenin hemen hemen tüm medya organlarını ve yayın kuruluşlarını kendi emelleri için ‘hizaya’ çeken iktidarın kutuplaştırıcı, ötekileştirici ve hedef gösterici dili medyada da vücut buldu. Yerel seçimler süresince gerçekleri ve hakikati manipüle etmek için her türlü çabayı sarf eden iktidar medyasına toplum, 31 Mart ve 23 Haziran sandıklarında yanıtını verdi” diye kaydedildi.

Bunca bilgi kirliliği ve yanlış haber bombardımanına karşı toplumun sesi, gözü ve kulağı olan, aynı zamanda toplumun doğru haber alma hakkını savunan gazeteciler, bu 6 ayda da yılmadan, kararlı bir şekilde “Gazetecilik Suç Değildir” diyerek, hakikati savunduğunun altı çizilen açıklamada, “Bölgemizin tamamını cendere altına alan savaşların ve silahların gölgesinde durmadan, bıkmadan haberin peşinden koşan muhalif ve özgür basın, ‘hakikatin yükünü’ taşıyarak, gerçekleri karanlıkta bırakmadı” denildi.

Ülkeyi gazete, ajans, televizyon ve radyo mezarlığına dönüştüren, gazetecileri nezarethanelere ve hapishane hücrelerine dolduran, adliyelerde gazeteciliği yargılayan zihniyetin bir kez daha teşhir olduğu vurgulanan açıklamada; kazananın gazeteciler, kaybedenin gazeteciliği yargılayanlar olduğu ifade edildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Zaman, korkmadan cesaretle gerçeğin üzerine yürüme zamanıdır. Dün olduğu gibi bugün de mesleğimize, haberlerimize, kimliğimize yapılan her baskıyı ve saldırıyı, örgütlü ve kararlı bir duruşla boşa çıkarmanın çabası içeresinde olacağız. Özgür basını, haber ve gazeteciliği her yerde savunacağız.

“Gazeteciliği asla suç haline getiremezsiniz; gazetecilik suç değildir. Gazetecilere yönelik gözaltı, tutuklama, soruşturmalar ve davalar son bulsun. Habere, gazeteciliğe, basına, ifadeye özgürlük! Cezaevi hücrelerinde tutulan 154 gazeteciye özgürlük!”

Gazetecilere Yönelik 6 Aylık Hak İhlali Raporu’nda 154 gazetecinin tutuklu bulunduğunu, aynı dönemde 34 gazetecinin gözaltına alındığını ve bunların 11’inin tutuklandığı belirtti. Rapora göre; 29 gazeteciye soruşturma açıldı, 8 gazeteciye dava açıldı, 287 gazeteci yargılandı, 41 gazeteciye toplam 119 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Aynı dönemde 22 gazeteci tahliye edildi, 2 gazeteci sınır dışı edildi, 1 basın kuruluşuna baskın düzenlendi. (Haber Merkezi)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu