GüncelManşet

“Adaleti saraya koymuşlar, biz hakkımızı burada arıyoruz”

İstanbul: İş cinayetlerinde yakınlarını kaybeden aileler vicdan ve adalet nöbeti için Galatasaray Lisesi önünde 31. kez bir araya geldi.

Gazeteci Banu Güven’in katılımıyla gerçekleşen nöbette ilk olarak basın açıklaması yapıldı. Esenyurt’ta işçilerin kaldığı çadırda meydana gelen yangında abisini kaybeden Damla Kıyak Adalet Arayan İşçi Aileleri adına yaptığı basın açıklamasında ilk olarak sadece Haziran ayında en az 140 işçinin hayatını kaybettiğini belirtti. Kıyak, Soma daha tazeliğini korurken Şırnak’ta ve Milas’ta iş cinayetlerinin yaşandığına dikkat çekti.

Yıllardır söylemeye devam ediyoruz. İş cinayetlerinin son bulması için bu vicdansızlık ve adaletsizlik çemberini kırmalıyız” şeklinde devam eden Kıyak, işverenler ve denetim yükümlülüğü olanların asli sorumlu olduğunu ifade ederek aileler olarak sorumluların yargılanması ve cezalandırılması için mücadelelerini sonuna dek sürdüreceklerini belirtti.

“Birbiri ardına gelen iş cinayetleri Soma’nın habercisiydi”

Ardından Banu Güven söz alarak yıllardır birbiri ardına gelen iş cinayetlerinin Soma katliamının habercisi olduğunu ifade etti. 31 Ocak 2008 günü Davutpaşa’da 21 işçinin katledilmesiyle ilgili hukuki sürecin 14 Temmuz günü sonlanacağına dikkat çeken Güven, duruşmaya çağrı yaptı.

Davutpaşa’da eşi Gülhan Çabuk’u kaybeden İdris Çabuk ile söyleşi yapan Güven’in, Davutpaşa’daki işçi katliamının sonrasındaki süreci sorması üzerine Çabuk süreci aktardı. 3 ay içerisinde bilirkişi raporu çıktığı ancak davanın bir tülü açılmadığına değinen Çabuk, davanın açılması için 32 hafta boyunca eylem yaptıklarını ve verdikleri mücadele sonucunda 2 yıl sonrasında davanın açıldığını belirtti. “Ancak mahkemelerde işimiz çok zor çünkü devlet kurumları koruyor” diyen Çabuk’un ardından Banu Güven, Davutpaşa Katliamı’ndan İstanbul Büyük Şehir Belediyesi, Zeytinburnu Belediyesi, Ruhsat Denetim Müdürlüğü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müdürlüğü ile Bedaş’ın sorumlu olduğunu ifade etti.

Çabuk, Muammer Güler ile görüştüklerini ancak Güler’in devlet kurumlarını korumak için elinden geleni yaptığını aktardı.

Çabuk’un davanın 4. yılında Zeytinburnu Belediyesi’nin başvurusu ile ikinci bir bilirkişi raporu istendiğini belirtmesinin ardından Banu Güven İstiklal Caddesi’ndeki halka “Neden 2008’den bu yana 21 işçinin davası sonuca bağlanmıyor? Neden 2. bilirkişi raporu istendi?” sorusunu sorarak durumu teşhir etti.

Çabuk 14 Temmuz’daki duruşmanın sonucunun aslında belli olduğunu, muhtemelen cezaların en düşük oranda tutulacağını ifade etti ve “Biz bunu burada bırakmayacağız” dedi.

Banu Güven 14 Temmuz Günü yapılacak duruşmada adliye önünde basın açıklaması yapılacağını belirterek tekrar herkesi adliye önünde davet etti.

 MG 4254“21 insanın kanına giren devlet kurumları hiçbir şey olmamış gibi yerlerindeler.”

Yine Davutpaşa’daki patlamada hayatını kaybeden Heybettullah Güleç’in abisi Hakkı Güleç söz alarak “21 insanın kanına giren devlet kurumları hiçbir şey olmamış gibi yerlerindeler. Mahkeme salonuna gelmeye bile gerek görmüyorlar.” dedi.

2011 Van Depremi’nin 17 gün sonrasında meydana gelen artçı sarsıntıda yıkılan Bayram Otel’de bulunan gazeteci Can Emir’in kardeşi Sinem Emir ise bu olayın sorumlularının otel sahibi Tevfik Bayram, Van valisi ve AFAD ekipleri olduğunu belirtti. Van’da dava sürecine sürekli dahil olduklarını ifade eden Emir,10 duruşma sonucunda otel sahibi Tevfik Demir’in 11 yıl 1 ay 10 gün ceza aldığını belirtti. Ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin soruşturma yapılmalıdır dediği halde İçişleri Bakanlığı tarafından adım atılmadığını dile getirdi.

Üç kez meclise gittiklerini ancak AKP ile görüşemediklerini ifade eden Emir “Bizim talebimiz hukukun uygulanması” dedi.

Soma Katliamı’nda 2 kuzenini kaybeden Avukat Berrin Demir, yıllardır iş cinayetleri davalarına müdahil olduğunu belirterek, Soma’da yaşanan katliamın tamamen bütün kuralların ihlal edilmesinden kaynaklandığını ifade etti.

“İşleri güçleri koltuk kavgası, işçiye değer veren yok”

Esenyurt’ta çadır yangınında oğlunu kaybeden bir anne ise sonuna kadar mücadele edeceğini belirterek, devletin işçi cinayetlerine yaklaşımını ise “İşleri güçleri koltuk kavgası, işçiye değer veren yok” sözleriyle ifade etti.

Dizi setinde hayatını kaybeden Selin Erdem’in annesi “Adaleti saraya koymuşlar, biz hakkımızı burada arıyoruz” diyerek neden sokakta olduklarını açıkladı.

Son olarak söz alan Banu Güven devletin yapısı gereği katliamlarını sürdüreceğini ancak mücadeleyi sürdürmek gerektiğini vurguladı ve eylem sona erdi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu