Güncel

“Duvarları Delen Çizgiler” Sergisi Almanya’da sergilenecek

Yeni Kadın ve Görülmüştür Ekibi ile ortak Almanya Ffrankfurt'ta "Duvarları Delen Çizgiler" şiarıyla sergi açılışı ve Adil Okay ile söyleşi etkinliği gerçekleştirilecek.

Yeni Kadın ve Görülmüştür Ekibi ile ortak Almanya Ffrankfurt’ta “Duvarları Delen Çizgiler” şiarıyla sergi açılışı ve Adil Okay ile söyleşi etkinliği gerçekleştirilecek.
Yapılan çağrıda, “Zindanlar hala kanayan yara olmaya devam ediyor. Her türlü baskı, zulüm, baş eğdirme, biat ettirme saldırganlığına rağmen özgürlük tutsakları umuda güvercin uçurma direnciyle kültür, sanat, edebiyat alanında da içeriden dışarıya umudu çizgilerle de taşımaya çalışıyorlar.
‘Çalışıyorlar’ diyoruz çünkü, çizgilere dahi yasak koymaya çalışan faşizm bu alanda da keyfi uygulamalarına devam ediyor. Dolayısıyla içerdeki özgürlük mahkumlarının sesi , kulağı, yüreği olabilmek adına tüm duyarlı dostlarımızı, Yeni Kadın ve Görülmüştür ekibinin ortaklaşa gerçekleştireceği “Îçerden dışarıya çizgiler” sergilerine  bekliyoruz” denildi.
Çağrıda, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekmek, tecrit edilen mahpusların sesini duyurmak amacıyla onlarca hapishaneye girerek, halen tutuklu veya hükümlü olan ressam ve karikatüristlere ulaşıldığını vurgulanarak;
“Onlardan yaratıcılıklarını görünür kılacağımız projemize katılmalarını, “Özgürlük” temalı karikatürler çizmelerini istedik. OHAL’den sonra hapishanelerde sürgün ve sevkler hız kesmediğinden bazı karikatüristlere ulaşmada zorlandık.  Taahhütlü mektuplarımız, fakslarımız hapishanelerde kayboldu, bazıları da “Görülmüştür – Kurumda yoktur” mührüyle geri döndü. Kimi zaman da hapishanelerde sık uygulanan “iletişim cezaları” nedeniyle sahibine verilmedi.
Mahpus karikatüristlerle bağlantı kurmayı üstlenen sergimizin mimarı yazar Adil Okay, üç ay boyunca postane kapılarında mesai harcadı. Uzun uğraşlardan sonra ulaşabildiğimiz mahpuslardan 20’si çizdikleri özgün karikatürlerini bize yollayıp projemize katkı sundular. Tutuldukları hücrelerde yetersiz malzemeyle çalışarak üretilebileceğini gösterdiler.” denildi.
“Sergimiz şimdi YENİ KADIN’ın  desteği ve organizasyonuyla Almanya’da açılacak
Açıklamanın devamında, “Örneğin gazeteci ve ressam Zehra Doğan’ın, boyalı kalem, fırça, tuval gibi malzemelerin yasak olduğu Tarsus Kadın Hapishanesinde, regl kanını, sebze ve meyve artıklarını kullanarak boya yaptığını öğrendik.
Cebrail Çakto adlı mahpus, davetimizi aldığını ama apar topar eşyalarını, resim yapmak için kullandığı araç gereçlerini alamadan sürgüne gönderildiğini, getirildiği Rize Kalkandere hapishanesinin kantininde de bu malzemelerin satılmadığını yazdı.
Dönem dönem basında da yer alan, TBMM’sinde Soru Önergeleri’ne konu olan bu keyfi yasaklar saymakla bitmez.
Sonuç olarak tüm engellere rağmen elimizde sergi açacak bütünlükte, 70 adet karikatür birikti. Zorlukları aşarak sergimizi açtık. Akabinde kitaplaştırdık. Sergimiz şimdi YENİ KADIN’ın  desteği ve organizasyonuyla Almanya’da açılacak” denildi.
Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu