Güncel

Sağlık meslek örgütleri: Deprem sonrasında halk sağlığı tümüyle göz ardı edildi

Deprem bölgesinde sağlık hizmetlerine dair ortak açıklama yapan sağlık meslek örgütleri, deprem sonrasında halk sağlığının tümüyle göz ardı edildiğine dikkat çekti.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Hatay Tabip Odası ve SES Hatay Şubesi; deprem bölgesinde sağlık hizmetlerine dair ortak açıklama yaptı.

Hatay Defne Dostluk Parkı’nda dün düzenlenen basın açıklamasında konuşan TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları, deprem sonrasında halk sağlığının tümüyle göz ardı edildiğini kaydetti.

SES Ankara Şube Eş Başkanı Nazan Karacabey de yaptıkları tüm çağrılara karşın kamusal faaliyetlerin hemen hemen hiçbir alanda örgütlenemediğini, koruyucu sağlık hizmetlerinin sürdürülmesi için aile sağlığı merkezlerinin açılmasına öncelik verilmesi gerektiğini söyledi.

Basın açıklamasını okuyan SES Hatay Şube Eş Başkanı Meryem Avcı, “Deprem sonrası 10 haftayı geride bıraktık. En kritik kamusal hizmetlerden olan sağlık hizmetlerinin hızla yeniden organize olması beklenirken; görmekteyiz ki hem birinci basamakta hem de ikinci ve üçüncü basamaklarda sağlık hizmetlerinde ciddi ihtiyaç devam ediyor.

Salgın kontrolü için önemli olan sağlıklı barınma koşulları, temiz su ve yeterli atık su sistemleri gibi temel ihtiyaçların karşılanmasının yerine alelacele yapılan enkaz kaldırma işlemleriyle insanlar toza boğuldu. Temel ihtiyaçların yeterince karşılanmaması ve birinci basamak sağlık hizmeti verecek altyapının halen oluşturulmaması nedeniyle bugün Hatay’da mahallelerin çoğunda uyuz ve bit vakaları artarak devam ediyor” dedi.

Bölgede KETEM’lerin aktif çalışmadığı için kanser taramasının da yapılamadığını kaydeden Avcı, “Pandemide meydana gelen tarama ve muayene açığının deprem sonrasında artarak devam edeceğini ve bölgedeki enkaz çalışmaları sırasındaki asbest maruziyeti riskini de birlikte düşündüğümüzde; deprem bölgesinde yaşayan insanlarda ileri evre kanser riskinin de gittikçe arttığını söyleyebiliriz” ifadelerini kaydetti.

“Ücretsiz doğum imkanı yok”

Hatay’ın merkezinde ve birçok büyük ilçede anjiyo, ameliyatlar, doğum gibi birçok konuda hekimlerin/sağlık emekçilerinin dış merkezlere sevkten başka bir çare olmadığın altını çizen Avcı, “Örneğin; burası ve daha güney ilçelerde, yani Antakya, Defne, Samandağ, Altınözü ve Yayladağı’da ücretsiz doğum yaptırabilecek bir sağlık kurumu mevcut değil.

Şu anda dahi bölgede her türlü sağlık hizmeti; hekimlerin/sağlık emekçilerinin inisiyatifleriyle yürütülüyor. Sağlık emekçilerine yeterli barınma ve ulaşım koşulları sağlanmadığı gibi sağlık kurumunda konaklamaktan başka çaresi olmayan çalışanları da idareciler engelliyor” diye konuştu.

“Bakanlık sağlık hizmetinden çekildi”

Bölgede halen tuvalet, banyo ihtiyaçlarını zor karşılayan; çocukları için kreş imkanı bulamayan, zorla ve aşırı yoğunlukta çalıştırılan, arabada konaklamak zorunda kalan birçok sağlık emekçisi olduğunu söyleyen Avcı, bu sorunların çözümü için de Sağlık Bakanlığı tarafından herhangi bir adım atılmadığına işaret etti: “Sağlık Bakanlığı Hatay’ın en merkezi alanlarından diyebileceğimiz bu alanda dahi sağlık hizmetlerinden çekilmiş durumda.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu