EmekGüncel

Yorum-Haber | Konkordato ilanında enflasyon!

Ayakkabı sektöründe adını duyuran büyük şirketlerden sonra dün de gıdadan kozmetiğe farklı alanlarda faaliyet gösteren Gebze’deki Eminiş Ambalaj da ekonomik kriz gerekçesiyle konkordato ilan etti.

Şirket, hammadde giderlerinin artması, faiz oranlarının yükselmesi, talebin düşmesi sonucu konkordato ilan ettiğini açıkladı. Ayakkabı sektörünün büyük şirketlerinden Hotiç, Yeşil Kundura ve Beta borç ödemede yaşadığı sorunlar gerekçesiyle bir ay içinde peş peşe konkordato ilan etmişti. Bununla birlikte pek çok farklı sektörden konkordato talep eden firma sayısı ise 100’ü aştı.

Peki şirketler neden konkordato ilan ediyor?

Bunun ilk nedeni, OHAL süresince iflas ertelemelerin kaldırılması. 28 Şubat 2018’de iflas erteleme tamamen yasaklandı ve konkordato’nun kapsamı genişletildi. Böylece mali sıkıntıdaki şirketler borç yönetimi için 12 yıldır kullanılmayan konkordato yöntemine başvurmaya başladı. Bunun sonucunda şirketler, borçlarına karşı kendilerini güvence altına alıyor.

Borçlu, borçlarının en az yarısını ödemek, kalan borçlarını da bir ödeme takvimine bağlamak konusunda alacaklılarının üçte ikisiyle anlaşma yapmaktadır.

Yapılan bu anlaşmanın herhangi bir borç erteleme anlaşmasından farkı ise, anlaşma konusunda devreye mahkemelerin girmesi ve konkordato kabul edildiğinde bazı istisnalar dışında borçlu şirketin kendisine verilen süre içerisinde icra takiplerine karşı korunmaya alınmış olmasıdır.

Diğer yandan yapılan düzenlemeler AKP iktidarının krizin geleceğini önceden öngördüğün ve buna karşı hazırlık yaptığını gösteriyor. Şirketler iflas ettiğinde, İcra iflas kanununun 206. Maddesine göre, işçi alacakları ve kıdem tazminatları böyle dönemlerde ilk sırada yer alır. Ancak bugünkü durumda yani konkordata ilan edildiği durumda yani devletin alacak-borçlu arasında arabulucu olup insiyatif aldığı bir durumda,  kıdem tazminatının bir miktarından vazgeçme gibi bir maddede anlaşmaya çalışabilir.

Hatırlanacağı üzere, iş mahkemelerine arabuluculuk sistemi getirilmişti. Buna göre, arabulucu işçi ile patron arasında anlaşma yolları arıyor. Başka bir deyişle işçinin çalışmaktan doğan haklarını yasal yollardan aramasının önüne geçerek ya da bu yolu uzatarak kestirmeden-ama daha düşük bir miktarla- alacakların tahsili sağlanmaya çalışılıyor. Bu uygulama konkordata ile birlikte ele alındığında işçinin kıdem tazminatından doğan haklarının yeni bir anlaşmaya razı edilmesiyle mağdur edilmesini beraberinde getirecektir.

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu