Kadın

“Söz hakkımız da yok yaşam şansımız da”

 

İstanbul: 2014 yılının asgari ücret belirlenmesi için TBMM’de “Asgari ücret tespit Komisyonunu” son görüşmesi yarın yapacak. Bugünlerde birçok demokratik kitle örgütünün gündeminde olan konuya kadınlar bir rapor hazırladı.

“Kadınlar asgari ücreti değerlendiriyor Söz hakkımız da yok yaşam şansımız da” diyerek TMMOB’tan saat 12.00’da bir araya gelen Kadın Emeği Platformu (KEP) konuya dair bir basın toplantısı yaptı.

“Emeğimizin karşılığını aldığımız, söz sahibi olduğumuz asgari ücret hakkımız” yazılı pankart açan KEP adına ilk Sözü DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu aldı.

Çerkezoğlu,  meclisin oluşturulan komisyonunun 4 toplantıyla asgari ücreti yüzde 3+3 belirlediği ifade ederek başladı sözlerine. Çerkezoğlu, asgari ücretin sadece asgari ücretle çalışanları değil tüm Türkiye’nin emekçilerini ilgilendirdiği, asgari ücretin kadınları ise çok daha derinden etkilediği sözlerine ekledi.

Çerkezoğlu, kadınlar olarak bu süreçlere daha fazla müdahale eden etmeyi hedeflediklerini, önümüzdeki süreçte işçi sağlığı iş güvenliği tartışmalarında daha aktif yer alacaklarını sözlerine ekledi.

Rakamlar gerçeği ortaya koyuyor!

Ardından raporu sunmak üzere sözü sendikal güç birliği (SGB) kadın kordinasyonu adına Neslihan Taşoluk Nakaş aldı. Nakaş, hazırlanan raporu kısaca özetledi. Nakaş,  TÜİK Hane Halkı işgücü anketlerine göre 2013 yılında kayıtdışı istihdam oranının yüzde 52. tarım dışı sektörlerde ise bu oranın 22,4 olduğu, tarımda yüzde 83 olduğu kadınların kayıtdışı istihdam oranının ise 52, kadınların tarım kayıtdışı istihdam oranının ise yüzde 96,6 olduğu dile getirerek, tablonun gerçekliğine işaret etti.

Nakaş, “Son otuz yılda sermaye, tam istihdam biçimlerini, karolu, güvenceli, sendikalı çalışma düzenini tasfiye ederek kuralsız, güvencesiz esnek çalışmanın yaygınlaştığı yeni bir çalışma rejimi kurdu. Esnek ve güvencesiz çalışma rejimi doğrudan kadın işçilerin emeği üzerine kuruldu” şeklinde açıklamasını sürdürerek, özellikle evi içinde çalışan kadınların “görünmeyen emek” kategorisi olduğuna dikkat çekti.

Nakaş’ın ardından sözü İşçi Sağlığı, İş güvenliği Kadın Meclisi adına Tuğçe Şentürk aldı. Şentürk raporda yer alan talepleri sıralayarak, “Biz kadınlar evde işte sokakta insanca bir yaşam güvenceli iş için mücadelemizi büyüteceğiz’” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu