Güncel

Tutsak gazeteci Nedim Türfent için 54 basın ve ifade özgürlüğü kuruluşundan acil tahliye çağrısı

54 uluslararası basın ve ifade özgürlüğü kuruluşu, 2 bin gündür tutuklu olan gazeteci Nedim Türfent için tahliye çağrısı yaptı.

Uluslararası basın ve ifade özgürlüğü kuruluşları, Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde 2 bin gündür tutuklu bulunan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Nedim Türfent için ortak tahliye çağrısı yaptı. 54 imzacı kuruluşun bulunduğu çağrı metninde, Türfent’in derhal ve koşulsuz bir şekilde tahliye edilmesi ve hakkındaki mahkumiyet kararını bozulması istendi.

Türfent’in cezaevinden gönderdiği not da çağrı metninde yer aldı. Türfent, şunları belirtti: “Ülkemizde o kadar çok adaletsizlik var ki insan bu tür spesifik günlerde bir açıklama yapmaya çekiniyor. Ama şöyle de bir gerçek var bazen bilinir örnekler üzerinden adaletsizliğe, hukuksuzluğa, haksızlığa kaynak tutmak daha kolay oluyor. Bu yüzden, bu 2000 günlük mahpusluğu ülkedeki adaletsizlik fotoğrafının büyük bir sembolü olarak ele alıyorum. Sadece kendi durumum değil, düşünceleri ve siyaset yapma hakları yüzünden özgürlüklerinden alıkonulan bütün mahpuslar için bir duyarlılık oluşması elzemdir. Bugün vesilesi ile gerek ulusal gerekse de uluslararası hak ve özgürlük kuruluşlarını düşünceleri, sözleri ve kimliklerinden dolayı tutsak edilen insanlarla dayanışmaya çağırıyorum.”

Ma Thida: Türfent koşulsuz tahliye edilmeli

Pen International Mahpus Yazarlar Komitesi Başkanı Ma Thida, “Bugün, Nedim Türfent’in maruz kaldığı büyük adaletsizliğin bir diğer önemli ve acı verici kilometre taşı. Sadece mesleğini yaptığı için parmaklıklar arkasında 2000 gün geçirmiş olması inanılır gibi değil. Bu adaletsizliği düzeltmek için Türkiyeli yetkililer Nedim’i derhal ve koşulsuz olarak tahliye etmeli ve hakkında verilen mahkumiyet kararını bozmalıdır. PEN Topluluğu, Türkiye’de haksız bir şekilde hapsedilmiş tüm yazar ve gazetecilerin ve Nedim’in yanındadır ve her biri serbest bırakılana kadar onların özgürlüğü için mücadele etmeye devam edecektir” diye kaydetti.

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Türkiye Program Koordinatörü Renan Akyavaş ise Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvurunun işleme alınması çağrısı yaptı. Akyavaş, “Bugün, Nedim’in bir gazeteci olarak cesareti için cezalandırıldığı sonu olmayan adaletsizliğin önemli bir dönüm noktasını daha arkamızda bırakıyoruz. Nedim, özgürlüğü bekleyerek 2000 günü parmaklıklar arkasında geçirdi. Asla kaybetmemesi gereken ve asla geri alamayacağı 2000 gün. Eleştirel sesleri susturmak için bir silah haline getirilmiş yargı tarafından yüzlerce gazeteci aynı şekilde hedef alındı. Anayasa Mahkemesine bu büyük adaletsizliği sonlandırmak için Nedim’in başvurusuna öncelik vermesi gerektiğini iki kez ilettik. Bu sefer harekete geçeceklerine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

MLSA: Dayanışmaya davet ediyoruz

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Proje ve İletişim Koordinatörü Murat Kök de ödüllendirilmesi gereken gazeteciliğin cezalandırıldığını belirterek “Nedim’in maruz kaldığı adaletsizlikler aslında Türkiye’de Kürt gazetecilerin büyük çoğunluğunun maruz kaldığı adaletsizliklerdir. Bu yüzden samimi olarak ifade özgürlüğünü savunan tüm kişi ve kurumları Nedim ile dayanışmaya davet ediyoruz.” dedi.

İmzacı kuruluşlar

Metindeki imzacı kuruluşlar ise şöyle: ARTICLE 19, Articolo 21, Association of European Journalists (AEJ), Cartoonists Rights Network International (CRNI), Committee to Protect Journalists (CPJ), Croatian PEN, Danish PEN, English PEN, European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), French PEN, German PEN, İnsan Hakları Derneği (İHD), IFEX, Index on Censorship, Düşünçe Suçuna Karşı Girişim, Irish PEN, Kurdish PEN, Montenegrin PEN Center, OBC Transeuropa (OBCT), PEN America, PEN Bangladesh, PEN Belgium, PEN Centre of Bosnia & Herzegovina, PEN Esperanto, PEN Estonia, PEN Georgia, PEN Iraq, PEN Latvia, PEN Malta, PEN Melbourne, PEN Moscow, PEN Netherlands, PEN Norway, PEN Portugal, PEN Québec, PEN Romania, PEN Suisse Romand, PEN Trieste, PEN Turkey, Perth PEN, CentreRussian PEN, San Miguel de Allende PEN, Slovene PEN, South East Europe Media Organisation (SEEMO), St Petersburg PEN, Swedish PEN, Türkiye İnsan Hakları Davalarına Destek Projesi, Vietnamese Abroad PEN centre, Wales PEN Cymru.

Ne olmuştu?

Kanun hükmünde kararname (KHK) ile Kasım 2016’da kapatılan Dicle Haber Ajansının (DİHA) muhabiri Nedim Türfent, Hakkari Yüksekova’da ilan edilen sokağa çıkma yasağı sonrasında yaşanan hak ihlallerini haberleştirmişti. Bu süreçte özellikle sosyal medyadaki kimi hesaplardan Türfent’i tehdit eden paylaşımlar yapılmıştı.

12 Mayıs 2016’da içinde bulunduğu aracın Van girişinde durdurulması sonrası gözaltına alınan Türfent, 13 Mayıs’ta Yüksekova Savcılığındaki ifade işlemlerinin ardından “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanmıştı.

İddianame tutukluluğundan 13 ay sonra düzenlenmişti. 14 Haziran 2017’de ilk duruşması görüldüğünde Türfent 399 gündür hapisteydi.

Aleyhine konuşan 20 sanıktan 19’u alınan ilk ifadelerini işkence altında verdiklerini söyleyerek duruşmalarda ifadelerini geri çektiler. Ancak mahkeme bu beyanları hiçe sayarak ilk tanık ifadeleri üzerinden Türfent’i Aralık 2017’de 8 yıl 9 ay hapis cezasına mahkum etti.

Türfent, yargılama sırasındaki pek çok ihlalden biri olan duruşmalara fiziken katılma hakkından da mahrum bırakıldı. 21 Mayıs 2019 tarihinde ise cezası Yargıtay tarafından onandı.

Türfent’in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvuru ise değerlendirilmeyi bekliyor.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu