Güncel

Umuda Haykırış’ın yürekleri isyanda buluşturan “SUSMA” albümü çıktı

Umuda Haykırış’ın “SUSMA” adlı albümü çıktı.

H. Merkezi: ATİK’e bağlı faaliyet yürüten Umuda Haykırış, sanatsal çalışmalarına başladığı ilk günden itibaren ısrarından ve duruşundan taviz vermeyerek bugünlere gelen Umuda Haykırış’ın “SUSMA” adlı albümü çıktı.

 

“Asla vazgeçmediğimiz devrimci sanatı kendimize rehber edindik”

Kimi zaman bir halk türküsü, kimi zaman isyan, kimi zaman direniş dolu marşlarla sahnelerden aşina olunan Umuda Haykırış’ın “SUSMA” adlı albümü çıktı. Susma adlı albüm Türkçe, Kürtçe, Zazaca, Almanca, Fransızca, Ermenice ve Lazca ezgi ve şiirlerle çok yakında her tınısı ile kulaklarımızı aşındıracak. ATİK`e bağlı tüm dernekler başta olmak üzere, müzik marketlerin raflarında dinleyicisi ile buluşacak olan “SUSMA” adlı albümü için kaleme aldığı Önsözünde Umuda Haykırış şu ifadelere yer verdi; “Bir yol hikâyesidir bizimkisi aslında… Yalnız müzik yapmak için bir araya gelen arkadaşların 2000 yılından bugünlere uzanan uzun bir yol hikâyesi… Yaşadığımız kapitalist-emperyalist sistemin bizlere dayattığı Kültür ve Sanat anlayışına karşı başta devrimci halk ozanları olmak üzere, halkların ilerici kültürünü ve sanatını benimsemeye ve sahiplenmeye başladık. Yaşadığımız Avrupa ülkelerinde her ne kadar zor da olsa, bugünlere kadar asla vazgeçmediğimiz devrimci sanatı kendimize rehber edindik. Tüm halkların acılarını, sevdasını ve umutlarını ezgilerimizde, marşlarımızda ve türkülerimizde dillendirmeye çalışıyoruz. Bu doğrultuda sanatın değiştirici ve dönüştürücü gücüne inanarak 15 yılı aşkın bir süredir çalışmalarımızı ısrarla sürdürüyoruz. Bu yolculukta bugüne kadar kolektif çalışmalarımız içerisinde yer alan, katkı sunan, grubumuzun gelişmesinde emeğini bizden esirgemeyen tüm dostlarımıza ve yoldaşlarımıza teşekkür ederiz.”

 

2222“Sanatsal çalışmalarımızı bir mücadele biçimi olarak ele almaktayız”

Sanat faaliyetlerine daha emin adımlarla devam edebilmek için bu albümü çıkarttıklarını ifade eden Umuda Haykırış, duygu ve üretimlerin bir meta olarak satıldığı bir dönemde, tüketime dayalı bir sanat anlayışına karşı, kültürel değerleri sahiplenmek adına bu albüme ihtiyaç duyduklarını belirtti. Umuda Haykırış, “’Sanatçının dünyayı değiştirmek için sözcüklerden, renklerden, notalardan başka bir gücü yoktur.’ der Jeanluis Joubert. Bu anlayış doğrultusunda sanatsal çalışmalarımızı bir mücadele biçimi olarak ele almaktayız. Edindiğimiz tercübeleri ve üretimlerimizi bu ilk albümümüzde yansıtmaya çalışarak, yoğun bir kolektif emek vererek sizlere sunmanın heyecan ve coşkusunu yaşıyoruz” dedi.

 

 

“Toplumsal suskunluğa ve karamsarlığa karşı, Özgür Gelecek düşlerimizi şarkılarımızla dile getirmeye çalıştık“

Albümde yer alan 15 eserin hayatın gerçekliğine dayalı olduğunu kaydeden Umuda

Haykırış, “Seslendirdiğimiz eserlerde toplumsal suskunluğa ve karamsarlığa karşı, Özgür Gelecek düşlerimizi şarkılarımızla dile getirmeye çalıştık” dedi. Şarkıların baskılara, yılgınlığa ve umutsuzluğa karşı ışık tutmasını ümit ettiklerini söyleyen Umuda Haykırış, bu nedenle “SUSMA” diyerek umudu haykırmaya çalıştıklarını belirtti. Umuda Haykırış yayımladıkları Önsözün devamında şu ifadelere yer verdi; “Şarkılarımızın tınılarında; dağların doruklarında özgürlüğü haykıranların, canımıza can katan güneşe yolculadıklarımızın, temel demokratik hakları gasp edilen, ezilip sömürülen işçilerin, köylülerin, fırsat eşitliği ve eğitim hakkı ellerinden alınan öğrencilerin, erkek egemenliğinin baskısı altında yaşayan kadınların, doğa tahribatıyla yaşam alanı yok edilen Karadeniz halkının, yerinden yurdundan zorunlu olarak göçe zorlanan insanların, inanç ve ibadet özgürlüğü ellerinden alınan Alevilerin, tarihi boyunca soykırıma maruz kalan Ermeni halkının, tecrite, izolasyona ve tek tipleştirilmeye karşı zindanlarda direnen devrimci tutsakların, kimlikleri ve kültürleri tanınmayan ulusların ve Kürt halkının özgürlük direnişinin melodileri var bu albümümüzde.”

 

“Yetiş Yalnız yoldaşımızın yüreğimizdeki sesi var bu albümde”

Umuda Haykırış, “Ayrıca sanatsal yolculuğumuzda önemli bir yeri olan, örnek kişiliği ile bize katkılar sunan ve daima bizimle yaşayacak olan Dersim/Aliboğazı’nda ölümsüzleşen devrimci sanatçı Yetiş Yalnız yoldaşımızın yüreğimizdeki sesi var bu albümde” diyerek, albümlerine katkıda bulunan Erkan Çınar’a, Erdal Bayrakoğlu’na, Hasan Sağlam’a, Mircan Karaali’ye, şair ve ozanlarına, MİR Multimedia emekçilerine, Özgür Gelecek gazetesine, ATİK’e (Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu), YDG’ye (Yeni Demokratik Gençlik), Yeni Kadın’a ve bağlı oldukları tüm demokratik kitle örgütlerine desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu