GüncelManşet

Urfa Bozova Köylüleri İsyanda

H.Merkezi: Urfa’da Bozova ilçesinde yer alan Bazik ovası sulama projesi kapsamında döşenen boruların sık sık patlaması köylüleri isyan ettirdi.

Atatürk Barajı’ndan temin edilen su ile Urfa’nın Bozova ilçesinde yer alan Bazik ovasının sulanması için 2004 yılında faaliyete geçen Bozova Sulama Projesi’nin kısa sürede kullanılamaz hale gelmesi köylüleri zor günler yaşatıyor.

Proje kapsamında döşenen Cam Elyaf Takviyeli Polyester (CTP) boruları için 100 yıl ömür biçilirken borular daha birkaç yıl patlamaya başladı.

185 bin dekar tarım alanının sulanması amacıyla döşenen borularda oluşan sızıntılar nedeniyle köylülerin tarlaları su altında kalırken, su borularının yapımının uzun sürmesinden dolayıda  çok sayıda köylünün ürünü de susuzluktan kuruydu.

Patlayan sulama borularına ilişkin aralarında Atatürk Barajı Sulama Birliği Başkanı Osman Aydoğdu’nun da bulunduğu bir grup köylü, Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz ile görüştü. Gündüz’e taleplerini dle getiren köylüler, sorunun devam etmesi halinde Urfa-Adıyaman karayolunu kapatacaklarını ve DSİ önünde çadır kurarak eylemlere başlayacaklarını söyledi.

“DSİ’nin önüne çadır kuracağız!”

Ömer Yeşilay isimli köylü, yaşadıkları bu sorunu defalarca DSİ’ye rapor olarak gönderdiklerini, borulara kum gömlek giydirilmediğini, boruların kırılmasını engelleyecek hiçbir tedbirin alınmadığını ve döşenen boruların bu projede kullanılabilecek borular olmadığını ifade etti.. Yeşilay sözlerine şöyle devam etti: “Bu hafta için de ekinler sulanmasa hepsi kuruyup, gidecek. Çiftçiler olarak çok zor bir durumdayız. Yetkililerin derhal buna el atması gerekiyor. Sorun basınçtan mı, vantuzlardan mı kaynaklanıyor bilemem? Kendileri çok iyi biliyor. Bu soruna çözüm bulunamadığı takdirde, yol kapatma eylemleri yapıp, DSİ’nin önüne çadır kuracağız. Bu DSİ ve Sulama Birliği’nin görevidir. Onları görevlerinin başına çağırıyorum

Sularının patlayan borulardan dolayı sık sık kesildiğini belirten Heciyan (Hacılar) köyünde oturan İbrahim Halil Kocaoğlu ise “100 yıl ömür biçilen boru, bir yıl dayanamıyor. Pamuk ve şekerpancarı ekmiştim ama mahsul yok. Ben o tarlaya 150 bin TL harcamıştım. Şimdi zararımı nasıl karşılayacağım, bunun hesabını kim verecek?” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

DSİ Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz de köylülerin ucuz boru döşendiği ve kum gömleklemenin yapılmadığı eleştirilerinin doğru olduğunu kabul etti.

Kaynak: http://www.diclehaber.com/tr

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu