GüncelManşet

Yatağan direnişi sürüyor, Türk-İş tedirgin, devlet korkuyor!

Ankara: Yatağan işçilerinin Türk-İş binasını işgal etmesiyle olağanüstü toplantı kararı alan Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun bugün yaptığı toplantıda işçileri tatmin eden bir karar alınmazken, son ihalenin yapıldığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na yürümek isteyen işçileri polis yığınağı karşıladı. Direnişe Türk-İş Başkanları’nın işçileri sokak ortasında bırakıp kaçması damga vurdu. İhalenin sonuçlanmasının ardından işçiler Kurtuluş Parkı’ndaki nöbet i sonlandırdı ve Yatağan ile Milas’a geri döndü. 10 işçi ise Türk-İş binasında kalmaya devam edecek.

Birçok yerden işçiler Türk-İş merkezine geldi

Termik santraller ve madenlerle ilgili son ihalenin bugün yapılacağının ve Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun bugün toplanacağının haberinin alınmasıyla sabah saatlerinden itibaren birçok yerden maden, termik santral işçileri ve Yol-İş işçileri Türk-İş binasına gelmeye başladı. Aralarında Partizan ve YDG’nin de olduğu çok sayıda kurum da destek için Türk-İş önündeki bekleyişe dâhil oldu.

Saat 14.00’te başlayan Türk-İş Başkanlar Kurulu toplantısı süresince işçiler dışarıdaki coşkulu bekleyişini sürdürdü. İşçiler belli aralıklarla bina önüne toplanarak marş ve sloganlarını söyledi. Bekleyiş sırasında en çok atılan sloganlar; “Yatağan Soma olmayacak”, “Soma’da çocuklar baba diye ağlıyor”, “Ölmek var, dönmek yok”, “Soma’nın hesabı sorulacak”, “Özelleştirme değil, kamulaştırma”, “Kölelik düzeni istemiyoruz”, “Asla teslim olmayacağız”

Yatağan işçisi: “İşçiler artık sokağa çıkmak istiyor”

İşçiler adına yapılan konuşmalarda hükümetin torbalarından kedi, fare çıktığı ve torbaların işçi sınıfı için fos çıktığı belirtilerek “sonuç alana kadar Ankara’dan dönmeyeceğiz” dendi. Ayrıca Soma katliamı hatırlatılarak “ya öyle öleceğiz ya böyle öleceğiz” denildi.

Konuşmalarda Türk-İş yönetimine de seslenilerek; “Yöneticilerimizin arkasındayız. Onlardan daha kararlı kararlar istiyoruz. İşçiler artık sokağa çıkmak istiyor.” denildi ve ardından “Genel grev, genel direniş” sloganı haykırıldı.

Saat 16.30’da başlayacak ihaleye kısa bir zaman kala Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun toplantısı sonlandırıldı ve bina önünde bir açıklama gerçekleştirildi. Türk-İş yöneticilerinin Yatağan işçilerinin kararlılığından duydukları tedirginlik açıklama için kapı önüne geldiklerinde yüzlerinden okunuyordu. Açıklamada toplantıda bir eylem programı belirlendiği ve bunu da Özelleştirme İdaresi önüne giderek orada açıklayacakları belirtildi. İşçiler ise hemen değil de, polisin yığınak yaptığı yere gidilerek orada bir açıklama yapıldığına tepki gösterdi. Ancak daha sonra hep birlikte ihalenin yapıldığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na gidildi.

IMG 1495Özelleştirme İdaresi önünde polis yığınağı

Polis ihalenin gerçekleştirileceği Özelleştirme İdaresi Başkanlığı önüne sabah saatlerinden itibaren yığınak yaptı. Başkanlık’a yürüyen işçilerin önü 3 toma, 1 akrep ve onlarca çevik kuvvet polisi ile sivil polisler Cemal Gürsel Caddesi’nde kesildi. Türk-İş başkanıyla polisler tarafından yapılan konuşmada açıklamanın yapılacağı yer konusunda anlaşılsa da, işçiler kendi belirledikleri yerde açıklama yapmak istediklerini söyleyerek tepki gösterdi. Ancak yine polisin ve sendika yönetiminin dediği oldu. Başkan Yatağan işçilerini hiç yalnız bırakmadıklarını belirterek “bugün de buradayız, yarın da yanındayız” dedi. Ardından belirledikleri eylem programını herkesin noksansız uyması gerektiğini söyledi. İşçiler de “silkele başkan düşecekler” sloganını haykırdı. Türk-İş Başkanı yaptığı konuşmada Soma katliamına değinerek “301 arkadaşımız iş cinayetine kurban gitti. Bunun sorumluları bir an önce hesap vermeli.” dedi ve bir daha Soma’nın yaşanmaması için ülkeyi yönetenlerin, Başbakan’ın özelleştirmeden vazgeçmesi gerektiğini belirtti.

Başkan’ın konuşmasının ardından eylem programı açıklandı. Programa göre 16 Haziran günü Tes-İş ve Maden-İş’in örgütlü olduğu tüm iş yerlerinde bir gün iş bırakılacak, 17 Haziran’da Türk-İş’e bağlı bütün sendikalarda 2 saat iş bırakılacak ve 19 Haziran’da AKP binalarına yürünerek buralarda oturma eylemi yapılacak. İşçiler 16 Haziran’daki eylemi alkışlarken, ikinci eylem açıklanınca “2 saat yetmez, genel grev” sesleri yükseldi ve “Genel grev, genel direniş” sloganı atıldı.

IMG 1468Türk-İş başkanları işçileri bırakıp kaçtı!

Programın tepki toplamasının ardından “şimdi biz asıl yuvamıza döneceğiz, oradaki harekete yön vereceğiz” ve “Soma’da mitingimiz var, bu eylemlere harfiyen uyacaksınız” denildi. Bir işçi ise Soma’da değil Yatağan’da olsun diyince, “tamam orada yapacağız, sizin dediğinizi yapacağız” denildi.

Konuşmaların sonlanmasının ardından “şalteri indirelim” sesleri yükseldi ve “şalter inecek, bu iş bitecek” sloganı atıldı. Ardından tepki alan Türk-İş Başkanları polislerin içinden geçerek eylem alanından kaçtı ve “yalnız bırakmadık” dedikleri işçileri alanda yalnız bıraktı.

Türk-İş Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin söz alarak, “bizim mücadelemiz, özelleştirmeden sonuç alıncaya kadar devam edecektir” dedi ve eylem programını tekrarladı. Yatağan’da ve Milas’ta termik santrallerin önünün kapanmış olduğunu belirten Girgin, “bundan sonra her gün eylem var ve ilk oturma eylemimizi de burada başlatacağız” diyerek polis barikatının önünde oturmaya başladı.

İşçiler belli bir süre sonra ihalenin sonuçlandığı ve Elsan Elektrik’in ihaleyi aldığı haberini alınca ayağa kalkarak caddenin sağ tarafından Özelleştirme Dairesi’ne gitmek istedi. Polisin gazlı müdahalesi gerçekleşirken, işçiler de oradan gitmemekte diretti ve bu sefer de toma ve çevik kuvvet önüne yattı.  Polis ise defalarca dağılma anonsu yaptı ve işçilere desteğe gelen devrimcileri, gençleri kastederek marjinal grupların ortalığı karıştırmak istediğini ve yolu kapattığını söyledi. İşçiler ise “ne marjinali, biz işçiyiz, yolu işçiler kapatıyor” diyerek tepki gösterdi. Barikata yüklenilirken 2 işçi gözaltına alındı ve birçok işçi de fenalaştı.

IMG 1557Türk-İş Başkanları’na Partizan okurundan tepki!

Türk-İş Başkanları alandan kaçarken bir Partizan okuru yanlarına gidip onları tuttu ve “işçiler burada, siz nereye gidiyorsunuz” dedi. Başkanlar ise tepkiye karşılık “demagoji yapma, açıklamamızı yaptık, işimizi bitirdik, gidiyoruz”  yanıtını verdi ve alandan çıktı. 

İşçiler bir süre daha cadde üzerinde bekledikten sonra Kurtuluş Parkı’nda günlerdir direndikleri yere giderek burayla vedalaşmak istedi ancak polis onu da engelledi. Süleyman Girgin durumu teşhir ederek buradan son bir basın açıklaması gerçekleştirmek için başka bir yere gidileceğini duyurdu.

Girgin’in açıklamasıyla polisler de hareketlendi ve Kolej Meydanı’nda kitlenin önü kapatıldı. Polis amiri “hemen dağılın, müdahale edeceğiz” diyerek işçileri tehdit etti. İşçilerin açıklamayı Güvenpark’ta yapma kararı yapılan pazarlıkla Sakarya Meydanı’na çekildi.

Sakarya’da yapılan basın açıklamasında Süleyman Girgin konuştu. Girgin polisin baskısını teşhir etti ve kendilerine günlerdir destek veren herkese teşekkür etti. Önümüzdeki eylem programını tekrar basına ve halka aktaran Girgin, işçilerin memleketlerine döneceklerini ve Türk-İş binasında 10 işçinin kalacağını duyurdu.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu